Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 изрязани разпечатани снимки
Автор: ittv   
Дата:   21-03-09 13:03

Здравейте,

имам следния въпрос: Нормално ли е цифрови снимки дадени на фото за разпечатване, хартиените копия да излизат леко орязани? Примерно снимка на човек в цял ръст краката и леко от небето да да отрязани. Това така ли е по принцип или фотото което съм ползвал не са много опитни?

Благодаря за мненията ви предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: изрязани разпечатани снимки
Автор: fove   
Дата:   21-03-09 13:04

Така е.

Автор: mastiff   
Дата:   21-03-09 13:05

Не е нормално [smilie10]

Re:
Автор: frenchev   
Дата:   21-03-09 13:41

просто като си поръчваш друг път снимките казвай че искаш целия кадър.

ще ти излезе с две бели линии от страни или от горе и долу, но кадъра ще е такъв какъвто на апарата. получава се така защото примерно принтера им е точно 10 на 15 см тоест 2 към 3, а съотношението къса - дълга страна на твоя апарат е малко по различно и няма как да се побере точно в 10см на 15см кадър. съответно имаш опциите или да запълнят целия принт като резнат малко от горе и долу или да го пуснат както е с две бели линии. надявам се бях ясен.

Автор: blr2   
Дата:   21-03-09 13:59

Садисти!!!! Не ги е срам, да режат краката на хората. Добре, че поне няма глава отрязана. Веднага да се дадат на КЗП и омбудсмана.

Re:
Дата:   21-03-09 17:55

Благодаря много, ще знам за напред :)

Re:
Автор: Davidoff   
Дата:   21-03-09 18:01

Съобразявай се с формата на хартията, на която ще печаташ, още при снимането и си подготвяй файловете в съответния формат.

Автор: asahi   
Дата:   21-03-09 18:12

"Нормално ли е цифрови снимки дадени на фото за разпечатване, хартиените копия да излизат леко орязани?"

Нормално е, след като никой не е взел мерки да не бъде така. Говори с оператора на машината как да си подготвиш файловете за да излиза това, което очакваш. Иначе не става или става случайно, на което не може да се разчита.

Междувременно си преговори операциите Image size и Canvas size във фотошоп. За другите програми е същото.

Автор: moketa   
Дата:   21-03-09 20:26

ittv, за твоя проблем виновно е ЗАУ-то! Питай специалистите в този форум какво е ЗАУ и как се решават проблемите с него!

Автор: Lalinda   
Дата:   21-03-09 20:47

Така е и със снимките, печатани от филм.

Когато питах защо е така, ми казаха, че кадрирали по един от ъглите И УВЕЛИЧАВАЛИ МАЩАБА, тъй като на повечето кадри имало хора (лица и фигури), които били ДРЕБНИ.

Това бе сериозен проблем за мен, тъй като много държа на кадрирането, което самата аз правя и често кадрирам централно, а получавах кадри, в които дясната и долната страни винаги бяха по-тесни от лявата и горната, тъй като равнявали кадъра по горния ляв ъгъл при печат.

Реших проблема, като престанах да копирам снимки, просто искам да ми сканират файловете и всичко си дойде на мястото.

Е, разбира се, именно партньорите ни са на път да ни откажат изобщо от хобитата ни.

Радвам се, че си намерих ново хоби, далеч по-интересно и полезно за обществото, тоест да събирам отпадъци от зелените площи. Никой не ми се пречка, нямам началници, никой не ми дава акъл, всички се правят, че не ме забелязват, прекарвам дълго време на въздух, движа се много и изобщо... изглеждам далеч по-добре, отколкото когато просто се оплаквах от кописти и прочее.
[ezik] [ezik] [ezik]

Автор: Mick   
Дата:   21-03-09 21:20

http://img26.imageshack.us/img26/1381/cropping1.jpg

Горе ляво - съотношението на полето на снимка с размер 10х15 (2:3)
Горе дясно - съотношението (4:3) на снимките в повечето любителски апарати ( някои поддържат опция и 2:3)

Долу са двата най-чести възможни варианта за копиране в повечето фотоателиета.

Редно е кописта/служителя/ да обясни двата възможни варианта на клиента,
след което на клиента остава само да
отбележи предпочитанието си...
и после всички са хепи [smile]
[beer]

Автор: Mick   
Дата:   21-03-09 21:26

В твоя случай,
за да не останат бели ивици на снимката (като примера - долу в ляво),
снимките са копирани така че да изпълнят полето на снимката, и разбираемо се отрязва част отгоре и отдолу (ако говорим за хоризонтална снимка) [smilie24]

Автор: guben   
Дата:   22-03-09 11:34

Дори всичко да е спазено в 3/2 машините и принтерите си режат по малко от кадъра и затова е хубаво да се оставя допуск някакакъв.
Някой машини режат хартията за 4/3 формат и не е нужно да има ивици или рязане на крака и небе.

Дата:   22-03-09 12:25

moketa написа:

> ittv, за твоя проблем виновно е ЗАУ-то! Питай специалистите в
> този форум какво е ЗАУ и как се решават проблемите с него!

Мокет ли си, килим ли си, пък може и да си парцал не знам, ти също може да питаш специалистите какво е СМАМ и как се решават проблемите със СПАМЕРИ!

Дата:   22-03-09 12:26

Благодаря на всички за съветите и мненията, ще взема мерки за напред [smilie24] [smilie24]

Автор: mike74   
Дата:   22-03-09 16:51

Ами винаги се съобразявам със съотношенията на формата в който печатам и пак има изрязване. Леко наистина, но го има и не мога да разбера защо [smilie2] Явно имат някакъв технологичен допуск.

Автор: promenliva   
Дата:   22-03-09 18:50

Проблемът при мен съществува и съвсем не е в оразмеряването на снимката.
Казвам им изрично да е с бели линии, ако не съвпада размерът и пак има отрязване и то откъм бялата линия! Ще почна вече да си слагам поленца и да искам да ми ги печатят с тях.[smilie8]

А после у дома с ножичката... [smilie18]

Да не говорим, че цветовете никога не са това, което са, ама това е друга тема.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »