Автор: BLADO
Дата: 08-02-09 13:23
Хора, вие се смляхте да пускате теми за S5 и да го сравнявате с останалите фотоапарати на пазара. Толкова много се изписа. Имаше всевъзможни теми с гигабайти снимков материал.
Разберете, че динамиката на S5 не може да бъде достигната (до момента) от другите. Active D-Lighting и тем подобни измишльотини не правят чудеса. Същото важи и за цветопредаването.
Fujifilm S5 Pro не е перфектен! На пазара няма перфектни фотоапарати! Всеки си има предимства и недостатъци. За тези на S5 също имаше дъ-ъ-ълги теми.
Помислете си какво снимате или какво бихте искали да снимате. Помислете си каква техника ви трябва за целта (не само фотоапарат, а и цялостна система). Помислете си колко пари бихте искали да дадете. Купувайте и пробвайте интензивно в ситуации, за които сте си купили техниката. Не сте ли доволен, пробвайте с друг кандидат. Не сте ли доволен, пробвайте с трети кандидат. Не сте ли доволен, останете с този, от който наи-малко сте недоволен, с този, който ви лежи на сърцето - защото снимките стават още по-добри, когато са заснети с техника, с която човек се чувства добре.
До един момент интернетът и хората там могат да послужат за набавяне на полезна информация. Но от там нататък се иска още повече да се напънете, да си направите сметка сами за себе си и своите лични потребности и възможности и да си изпробвате техниката по вашите си лични критерии!
- За Иванчо е важно фотоапаратът да му лежи добре в ръцете, да му е кеф да работи с него. Той обработва снимките си от RAW, защото държи да извлече максималното от тях, добре познава ФШ и ЛР постига интересни ефекти с тях. Някои от снимките му са много интензивно обработени.
- Иванчо иска в следващите поне 3 години да не си купува нищо ново. Приготвил е 3000лв за всичко.
- Иванчо снима с Минолта ДСЛР. Не е доволен обаче главно от АФ-а, както и от наличието и цените на някои обективи.
- Иванчо взима лист и химикал и почва да отбелязва:
-- трябват ми един доста широкоъгълен обектив и един телеобектив и с двата да може да се замаже добре фона
-- искам хубава динамика, че и по-обедно време да снимам далматинци. А пак и преди от филма съм си свикнал на готина динамика. Ще е яко!
-- трябва ми бърз АФ
-- трябва ми влагозащитено тяло (да не се притенявам, кучетата като се поизтръскат от къпане в езеро)
-- искам хубав вертикален грип - тялото стои по-добре в ръката, улеснява снимането на вертикални кадри, па и Марийка ще се впечатли от големия
-- искам хубав визиьор
и т.н.
- Иванчо пита познати, проучва в интернет и се спира на S5 Pro + Nikkor 105/2.8 VR + Tamron 17-50 + MB-D200. Той си мисли:
-- S5 има бърз АФ, аз мога и без много серийни снимки да се оправя. Тялото е удобно, влагозашитено, визьорът е хубав. С тая яка динамика, ще съм уникален, а и далматинците на Марийка ще изглеждат супер. Цената е супер!
-- boni много го хвали, не може да се е минал, той много разбира
-- 17мм и бленда 2.8 са доста интересни, ще мога да правя креативни снимки, а ако ми се наложи имам и малко мм нагоре. Ще мога и на залез да снимам Джони (кучето на Иванчо).
-- 105цата маже хубаво, има бърз АФ, а и мога да снимам някое интересно макро от Джони .
и т.н.
- Иванчо си купува апарата и какво става:
-- хубаво тяло, ама тоя грип, хич го няма - евтина пластмаса, не ме кефи на пипане, всеки път като го отварям и затварям и имам чувството, че ще се счупи врътката, а и не мога да стигна при вертикални кадри джойстика, за да сменя фокусната точка. Голямо разочарование.
-- АФ-а е бърз, ама явно ще ми трябват повечко кадри в секунда, че четох статия и гледах серийни снимки на един известен кучи-фотограф и той пише, че зачасти от секундата се променя физиономията на кучето и без много кадри в сек. се пропускат някои уникални неща.
-- с тоя 25 МБ РОУ му се разказва играта на моя комп. Джепега не е лош, ама аз искам максимално качество...
-- динамиката не е лоша, ама все пак при големи контрасти, не е като това, което виждат моите очи.
-- мноо меки ми стоят файловете, дори и след шарп
и т.н.
Иванчо е поразочарован и решава да се огледа за нещо друго. Спира се на Д300.
-- тялото и менюто още повече му харесват
-- влюбва се в дисплея
-- вертикалния грип е чудесен
-- може да се правят вече много кадри в сек. и да се следи всяко клатене на езика на Джони
-- динамиката с малко обработка не е чак толкова зле, че и далматинците биват.
-- снимките са по-острички
-- navy снима с него, сега ще съм голям пич
-- а ве някак си лежи ми на сърцето това тяло
и т.н.
Иванчо е щастлив, Марийка е щастлива, всички сме щастливи!
Точни данни: Fujifilm S5 Pro+ Sigma 30/1.4 - ISO 1600, @ F1.4 - заснето в 18:27 часа

http://photo-zona.net/images/user40814/album17405/preview/1234089985_psth6123_S5-rosa.jpg
Точни данни: Canon EOS 5D + Canon 24/1.4 - ISO 800, @ F1.4 - заснето в 18:25 часа

http://photo-zona.net/images/user40814/album17405/preview/1234089997_iwsn3549_5D-rosa.jpg
Първите две са снимани в една и съща ситуация, от едно и също място по едно и също време. Вижда се разликата в белия баланс и цветопредаването на кожата. Забележете, че S5-цата е на ИСО 1600, а 5Д-то на ИСО 800. Кадрите не са обработвани, скрийншот са от RAW. И двете камери са на неутрални настройки и автоматичен бял баланс.
Следващите две снимки показват, какво може да се направи от доста преекспонирана снимка от S5 (моя грешка). Първата е скрийншот от RAW. Втората е обработвана допълнително - не само плъзгач за експозицията.
Данни: S5 + Nikkor 85/1.4 - ISO 200

http://photo-zona.net/images/user40814/album17405/preview/1234090073_kwbo1428_S5-preeksponirano.jpg

http://photo-zona.net/images/user40814/album17405/preview/1234090079_kquk8626_S5-warnatosledpreekspo
Поздрави и много хубави снимки!
|
|