Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Fujifilm S5 Pro vs. всичко и всички! Малко наръчниче.
Автор: BLADO   
Дата:   08-02-09 13:23

Хора, вие се смляхте да пускате теми за S5 и да го сравнявате с останалите фотоапарати на пазара. Толкова много се изписа. Имаше всевъзможни теми с гигабайти снимков материал.

Разберете, че динамиката на S5 не може да бъде достигната (до момента) от другите. Active D-Lighting и тем подобни измишльотини не правят чудеса. Същото важи и за цветопредаването.

Fujifilm S5 Pro не е перфектен! На пазара няма перфектни фотоапарати! Всеки си има предимства и недостатъци. За тези на S5 също имаше дъ-ъ-ълги теми.

Помислете си какво снимате или какво бихте искали да снимате. Помислете си каква техника ви трябва за целта (не само фотоапарат, а и цялостна система). Помислете си колко пари бихте искали да дадете. Купувайте и пробвайте интензивно в ситуации, за които сте си купили техниката. Не сте ли доволен, пробвайте с друг кандидат. Не сте ли доволен, пробвайте с трети кандидат. Не сте ли доволен, останете с този, от който наи-малко сте недоволен, с този, който ви лежи на сърцето - защото снимките стават още по-добри, когато са заснети с техника, с която човек се чувства добре.

До един момент интернетът и хората там могат да послужат за набавяне на полезна информация. Но от там нататък се иска още повече да се напънете, да си направите сметка сами за себе си и своите лични потребности и възможности и да си изпробвате техниката по вашите си лични критерии!

Един прост пример:

- Иванчо иска фотоапарат, за да снима кучето си, както и приятелите си и техните кучетата. Пада си по интересни перспективи, иска да прави както портрети, така и по-динамични снимки.

- За Иванчо е важно фотоапаратът да му лежи добре в ръцете, да му е кеф да работи с него. Той обработва снимките си от RAW, защото държи да извлече максималното от тях, добре познава ФШ и ЛР постига интересни ефекти с тях. Някои от снимките му са много интензивно обработени.

- Иванчо иска в следващите поне 3 години да не си купува нищо ново. Приготвил е 3000лв за всичко.

- Иванчо снима с Минолта ДСЛР. Не е доволен обаче главно от АФ-а, както и от наличието и цените на някои обективи.

- Иванчо взима лист и химикал и почва да отбелязва:
-- трябват ми един доста широкоъгълен обектив и един телеобектив и с двата да може да се замаже добре фона
-- искам хубава динамика, че и по-обедно време да снимам далматинци. А пак и преди от филма съм си свикнал на готина динамика. Ще е яко!
-- трябва ми бърз АФ
-- трябва ми влагозащитено тяло (да не се притенявам, кучетата като се поизтръскат от къпане в езеро)
-- искам хубав вертикален грип - тялото стои по-добре в ръката, улеснява снимането на вертикални кадри, па и Марийка ще се впечатли от големия
-- искам хубав визиьор
и т.н.

- Иванчо пита познати, проучва в интернет и се спира на S5 Pro + Nikkor 105/2.8 VR + Tamron 17-50 + MB-D200. Той си мисли:
-- S5 има бърз АФ, аз мога и без много серийни снимки да се оправя. Тялото е удобно, влагозашитено, визьорът е хубав. С тая яка динамика, ще съм уникален, а и далматинците на Марийка ще изглеждат супер. Цената е супер!
-- boni много го хвали, не може да се е минал, той много разбира
-- 17мм и бленда 2.8 са доста интересни, ще мога да правя креативни снимки, а ако ми се наложи имам и малко мм нагоре. Ще мога и на залез да снимам Джони (кучето на Иванчо).
-- 105цата маже хубаво, има бърз АФ, а и мога да снимам някое интересно макро от Джони .
и т.н.

- Иванчо си купува апарата и какво става:
-- хубаво тяло, ама тоя грип, хич го няма - евтина пластмаса, не ме кефи на пипане, всеки път като го отварям и затварям и имам чувството, че ще се счупи врътката, а и не мога да стигна при вертикални кадри джойстика, за да сменя фокусната точка. Голямо разочарование.
-- АФ-а е бърз, ама явно ще ми трябват повечко кадри в секунда, че четох статия и гледах серийни снимки на един известен кучи-фотограф и той пише, че зачасти от секундата се променя физиономията на кучето и без много кадри в сек. се пропускат някои уникални неща.
-- с тоя 25 МБ РОУ му се разказва играта на моя комп. Джепега не е лош, ама аз искам максимално качество...
-- динамиката не е лоша, ама все пак при големи контрасти, не е като това, което виждат моите очи.
-- мноо меки ми стоят файловете, дори и след шарп
и т.н.

Иванчо е поразочарован и решава да се огледа за нещо друго. Спира се на Д300.
-- тялото и менюто още повече му харесват
-- влюбва се в дисплея
-- вертикалния грип е чудесен
-- може да се правят вече много кадри в сек. и да се следи всяко клатене на езика на Джони
-- динамиката с малко обработка не е чак толкова зле, че и далматинците биват.
-- снимките са по-острички
-- navy снима с него, сега ще съм голям пич
-- а ве някак си лежи ми на сърцето това тяло
и т.н.

Иванчо е щастлив, Марийка е щастлива, всички сме щастливи!

Стана малко като кратък наръчник за покупка на фототехника, но доста форумци имат нужда от такъв.

Понеже сме фотографски форум, ще пусна и малко картинки.

Точни данни: Fujifilm S5 Pro+ Sigma 30/1.4 - ISO 1600, @ F1.4 - заснето в 18:27 часа

http://photo-zona.net/images/user40814/album17405/preview/1234089985_psth6123_S5-rosa.jpg

Точни данни: Canon EOS 5D + Canon 24/1.4 - ISO 800, @ F1.4 - заснето в 18:25 часа

http://photo-zona.net/images/user40814/album17405/preview/1234089997_iwsn3549_5D-rosa.jpg

Първите две са снимани в една и съща ситуация, от едно и също място по едно и също време. Вижда се разликата в белия баланс и цветопредаването на кожата. Забележете, че S5-цата е на ИСО 1600, а 5Д-то на ИСО 800. Кадрите не са обработвани, скрийншот са от RAW. И двете камери са на неутрални настройки и автоматичен бял баланс.

Следващите две снимки показват, какво може да се направи от доста преекспонирана снимка от S5 (моя грешка). Първата е скрийншот от RAW. Втората е обработвана допълнително - не само плъзгач за експозицията.

Данни: S5 + Nikkor 85/1.4 - ISO 200

http://photo-zona.net/images/user40814/album17405/preview/1234090073_kwbo1428_S5-preeksponirano.jpg

http://photo-zona.net/images/user40814/album17405/preview/1234090079_kquk8626_S5-warnatosledpreekspo

Поздрави и много хубави снимки!

Отговори на това съобщение
 Re: Fujifilm S5 Pro vs. всичко и всички! Малко наръчниче.
Автор: hotsnail   
Дата:   08-02-09 13:32

ВЛАДО гешката на Иванчо е голяма.

Сони (и А700 по-слецяно) е апарата за кучета. Затуй и разочарованието.

http://212.36.3.59/site_pics/179/o_1231679901_DSC01939-3.jpg

и още и още....

http://picasaweb.google.com/karaatanasov/20090101

http://picasaweb.google.com/karaatanasov/Dogs

http://picasaweb.google.com/karaatanasov/Rudo

Фуджито е за сватби и пеизажи....

За Минолтатта голям будала е Иванчо! да си я пази. Няма модерен апарат дето прави такива снимки.

Вярно Автофкуса не бърз като на Д300 или 50Д, ама техния не е толкова точен. Вярно резолюцията не е като на А350 ама и шума не е. Вярно динамиката му не е екато на Фуджи ама и снимките му не сивеят т.е. според мен имат невроятни цветове минолтите и А100 (по-новите много каноно подобни ми идват.).

Публикацията е редактирана (08-02-09 13:38)

Автор: Canon   
Дата:   08-02-09 13:35

Отива да си прави бебе, за да направи сравнение и с Канон и със Сони

[beer]

Дата:   08-02-09 13:44

Купи си куче по-евтино идва

Все пак гледай да не е някое гонче или хрътка дето Аф ги не лови.

Пробвай Басет, Бигъл, Блъд Хоунд, Булдог в креан случай санбернар или мастиф

Дата:   08-02-09 13:51

"И двете камери са на неутрални настройки и автоматичен бял баланс."

Отива да пренапише фърмуера, като забрани използването на къстъм бял баланс и келвин температурите от малолетни и непълнолетни.
След потребителска регистрация във Фърмуера на апарата се определя възрастова граница за ползване ...
Добавя се сензор за идентификация с пръстов отпечатък, точно в средата на спусковия бутон

[beer]

Автор: didesignbg   
Дата:   08-02-09 14:22

http://photo-zona.net/images/user26893/album17274/large/1233306529_iyzw9092_DSCF4878.jpg

Автор: navy   
Дата:   08-02-09 14:37

И ся кфо [smilie7]

Дата:   08-02-09 14:39

От беглия анализ на BLADO стигаме до простия извод:
- След като Иванчо не е успял да различи символчето лампа от символчето на къстом WB, а работи с Fujifilm S5 Pro+ Sigma 30/1.4 - ISO 1600, @ F1.4 и Canon EOS 5D + Canon 24/1.4 - ISO 800, @ F1.4

а) трябва да прочете постовете на АСАХИ за курсове по фотография.
б) Да си купи сапунерка (в тези режими те автоматично си включват светкавица и цветовете са много по-точни).
в) Да си купи ново ЗАУ.
г) Да сложи нова каца със зеле и да използва и трите (двата стари и новозакупения) апарати за подпиране на кацата.

[beer]

Автор: emoxide   
Дата:   08-02-09 14:48

Айде - да живей Nikon D300!!! [smilie18]

Все пак S5 е на кантара с D200 да не забравяме [smilie3]

Дата:   08-02-09 14:49

Ами явно като намалиш 5 до 10 пъти дадена снимка тя става остра без знаение на техниката. Аз имам една от вчера вечерта около 1 секунда от ръка и тя е такава ама с по-добра динамика [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   08-02-09 14:58

Въпроса е в достатъчността [smilie7]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   08-02-09 15:04

BLADO написа:

> Първите две са снимани в една и съща ситуация, от едно и също
> място по едно и също време. Вижда се разликата в белия баланс и
> цветопредаването на кожата. Забележете, че S5-цата е на ИСО
> 1600, а 5Д-то на ИСО 800. Кадрите не са обработвани, скрийншот
> са от RAW. И двете камери са на неутрални настройки и
> автоматичен бял баланс.
>

Тъй като напоследък доста често почна да се използва някаква конструкция от рода на "кадъра е от RAW, не е обработван..."

Искам на мен като глупав някой да ми обясни какво е това чудо "необработван RAW"?
Отваряте RAW файл в конвертор. И той при това прави нещо с него при всички положения.
Ако използвате Lightroom или ACR например - шарпенето ще бъде 25 с радиус 1 и Detail 25 при това. Няма абсолютно никакво значение, че вие казвате "не съм пипал аз плъзгачи, значи е "необработван RAW"...
Ако използвате да речем Capture One на PhaseOne, то по дефолт шарпенето ви е 180 (по скалата на CaptureOne, не съпоставимо с ACR) с радиус 0,8 и threshold 1. Пак няма значение, че вие си мислите, че това си е "чистия необработван кадър от камерата, щот аз не съм пипал никакви плъзгачи".
DPP "започва" обработката на вашия файл с настройките от избрания при снимането стил на камерата. Те ще са нула шарпене само ако така сте избрали изрично (Neutral евентуално) при снимането.
За белия баланс изобщо няма какво да говорим според мен. Не случайно първия основен съвет на Гай Тол в White Balancing Act в ноемврийския брой на Popolqr Photogrqphy е "Avoid auto white balance" - човека няма предвид конкретна камера, говори въобще. По много причини. Който иска може и да си го прочете:

на сайта на Popular Photography

или който не ще на ингилизки

непретенциозен превод на бг

Та като цяло - такова нещо като "необработван RAW" или "неутрални настройки" общо взето няма.

Публикацията е редактирана (08-02-09 15:04)

Автор: boncho_marinov   
Дата:   08-02-09 15:17

То май Фуджито не може да мери както трябва и за това все изтъкват какво се получава при преекспониран кадър........[smilie18]

Дата:   08-02-09 15:19

Жената само малко бременна [smilie7]

Автор: chris73   
Дата:   08-02-09 15:24

Еми силата на Фуджито е в светлите участъци, отблясъците и небето, там където другите матрици дават 255, 255, 255 и клипват. При ниска осветеност допълнителните, нечувствителни фотодиоди не работят и там Фуджи предимства няма...

Публикацията е редактирана (08-02-09 15:28)

Дата:   08-02-09 15:25

Е фуджито не е ли с емренето на D200??? Т.е. никонскот 3Д мерене с боза данни от 100 милярда кадъра за разпознаване на сцената и други подобни дрън дрън та пляс

Дата:   08-02-09 15:26

Крис мойта матрица дава 4095, 4095, 4095 ама от статив има опция дигни динамичния обхват с 4 стопа нещо като ИЕксАр ама 1600%.

Публикацията е редактирана (08-02-09 15:28)

Автор: apollo   
Дата:   08-02-09 15:52

Canon написа:

> От беглия анализ на BLADO стигаме до простия извод:
> - След като Иванчо не е успял да различи символчето лампа от
> символчето на къстом WB, а работи с Fujifilm S5 Pro+ Sigma
> 30/1.4 - ISO 1600, @ F1.4 и Canon EOS 5D + Canon 24/1.4 - ISO
> 800, @ F1.4
>
> а) трябва да прочете постовете на АСАХИ за курсове по
> фотография.
> б) Да си купи сапунерка (в тези режими те автоматично си
> включват светкавица и цветовете са много по-точни).
> в) Да си купи ново ЗАУ.
> г) Да сложи нова каца със зеле и да използва и трите (двата
> стари и новозакупения) апарати за подпиране на кацата.
>
> [beer]

[smilie24] [smilie18] [smilie24] [smilie18] [smilie24] А мислех да си продам 30Д-то са С5 и щях да сбъркам много... разбира се еретични мисли щото нагоре е само 5Д и 1Д... а динамичния обхват ще свърши отлична работа на сватбарите, които го и хвалят най-много https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonROFL2.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonROFL2.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonROFL2.gif

Автор: pc_genius   
Дата:   08-02-09 17:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: boni   
Дата:   08-02-09 18:36

Ааааа, вече прекалявате с тея теми... Ще изтъркате апарата от четкане. Всяко нещо с мярка![smilie18]

Автор: nodoubt   
Дата:   08-02-09 18:39

някой си купил компромиса и сега на убеждава как компромиса бил по хубав [shtrak]

Дата:   08-02-09 18:47

pc_genius каква е тая динамика бе батка то две църни линии....

операта на баба ми има повече динамика - има и бело и църно хаххаа

Автор: chris73   
Дата:   08-02-09 18:55

@pc_genius никъде не съм казал, че Фуджито няма голяма динамика, напротив...

Просто при нощни снимки с високо ИСО не очаквайте чудеса - там Д300 ще е на своя територия...

П.С. Всъщност дано фуджи изкарат наследник на S5 Pro с тялото и възможностите на Д300...

Публикацията е редактирана (08-02-09 19:04)

Re:
Автор: danny_falin   
Дата:   08-02-09 19:29

Публикацията е редактирана (08-02-09 19:54)

Автор: danny_falin   
Дата:   08-02-09 19:43

chris73 написа:

> @pc_genius никъде не съм казал, че Фуджито няма голяма
> динамика, напротив...
>
> Просто при нощни снимки с високо ИСО не очаквайте чудеса - там
> Д300 ще е на своя територия...
>
>
> П.С. Всъщност дано фуджи изкарат наследник на S5 Pro с тялото и
> възможностите на Д300...
>

>
> Публикацията е редактирана (08-02-09 19:04)

исо 1600 директно от апарата:

http://212.117.40.105:81/download.htm?file=DSCF0259.JPG

http://212.117.40.105:81/download.htm?file=DSCF0275.JPG

тези разамазаните петна на гущера са отблясъци от стъклото :) някой да не си помисли че са от шумоподтискането [smilie5]

да за съжаление е така Emoxide
малко ги обръщат темите на заядливалки

http://212.117.40.105:81/download.htm?file=DSCF0237.JPG

Публикацията е редактирана (08-02-09 20:19)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »