Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 да обсъдим Canon SX1 IS срещу SX10 IS
Автор: peopenevsky   
Дата:   02-02-09 20:25

Имам Canon SX10 IS, ще ми бъде много интересно да сравним и обсъдим разликите между двата апарата. Нека поместим тука снимки и да обсъдим.
В интернет не можах да намеря директно сравнение между двата.
Да видим дали CMOS е приемущество или недостатък в тоя клас камери. Нека говорим по вече за снимки, във видеото мисля че разликата е ясна в полза на SX1 IS.

Отговори на това съобщение
 Re: да обсъдим Canon SX1 IS срещу SX10 IS
Автор: PeterPAN   
Дата:   02-02-09 20:55

1). ЦМОС срещу ЦЦД
2). 4к/с срещу ...

[smilie5]

Дата:   02-02-09 20:55

http://imgbox.de/users/peopenevsky/IMG0079.jpg

http://imgbox.de/users/peopenevsky/IMG0081.jpg

http://imgbox.de/users/peopenevsky/IMG0171.jpg

http://imgbox.de/users/peopenevsky/IMG0238.jpg

http://imgbox.de/users/peopenevsky/IMG0361.jpg

http://imgbox.de/users/peopenevsky/IMG0373.jpg

Автор: imitev   
Дата:   02-02-09 22:26

Много шум в тоя СХ10. Явно тенденцията е бартер шум за мегапиксели...

И обектива маже маже... Нищо не са променили от моя Ес3...

Дата:   02-02-09 22:35

Ами щом SX10 IS маже то сигурно и SX1 IS ще маже, нали имат напълно еднаква оптика или?....
А шума интересно да се сравни

Автор: surg   
Дата:   03-02-09 08:08

С1 ошене сепродава достатъчно за да има снимки за сравнение, за жалост

на тжоите снимки си снимал с 1/40,5.7, изо 200

на 100 зоом,се вижда , че липсва фокус, мръднал си при снимане

направи си нови снимки за сравнение

режим А
бленда не повече от 3 до 4.5 за рязкост,
Изо до 100,или даже 50
гледаи да е на зоом в предни 25%,
корекция на експозицията -1/3 или даже -2/3
и снимаи стабилно, наи добре от упор на нещо,наи добре с закъснение от 2 сек, за да няма мърдане, а не отдисплеи и с една ръка
на максимална резолюция
и тогава ще говорим засравнение....
мда

Автор: geog   
Дата:   03-02-09 09:04

Най-близкото до пряко сравнение са тези 2 теста от един човек в рамките на 2 месеца:
SX10:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/10/15/9406.html

SX1:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/12/03/9759.html

Противоречиви резултати.

Автор: imitev   
Дата:   03-02-09 09:23

Така като го гледам и шумоподтискането на CMOS-а си е мазня. Маркетингов трик...

Мегапикселите не прощават [smilie23]

Публикацията е редактирана (03-02-09 09:24)

Дата:   03-02-09 12:24

'surg' Благодаря ти за отношението което взема към темата. напълно си прав и ще направя няколко нови снимки и ще ги поместя тук. Аз съм новак и тея съм ги направил както каза ти, от ръка на автомат и на дисплей.
Научих нещо от тебе, благодаря!
Защо другите не пишат така конкретно, че тези които по-малко разбираме, да се научим да правим хубави снимки.

Дата:   03-02-09 13:27

горещо ти препоръчвам да прочетеш цялата тема за Канони С3/с5, акое дълга вече, всички въпроси които ще ти хрумнат са разгледани там....

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=951824&t=520359&phorum_uriauth=#reply_951824

Фен-клуб на снимащите с Canon S2 / S3 Is и S5 Is\

Автор: mastiff   
Дата:   14-03-09 02:21

"С1 ошене сепродава достатъчно за да има снимки за сравнение"

S1 се продава от много отдавна. А въпреки, че SX1 се продава от скоро, има достатъчно ревюта и сравнения и снимки на двата апарата.

"на т ж оите снимки си снимал с 1/40,5.7, изо 200

на 100 зоом,се вижда , че липсва фокус, мръднал си при снимане"

Първо при 1/40 и оптична стабилизация едва ли е омазал с мърдане, плюс това фокуса няма нищо общо с размазването при треперещи ръце или мръдване.

"бленда не повече от 3 до 4.5 за рязкост,
Изо до 100,или даже 50
гледаи да е на зоом в предни 25%,
корекция на експозицията -1/3 или даже -2/3
и снимаи стабилно, наи добре от упор на нещо,наи добре с закъснение от 2 сек, за да няма мърдане, а не отдисплеи и с една ръка
на максимална резолюция
и тогава ще говорим засравнение....
мда"

Компенсация на експозицията се прави, когато тя е на ауто и фотоапарата погрешно е изчислил експозицията(проверява се с хистограма). Когато ръчно си задал бленда и скорост, компенсацията е 0(освен ако не искаш прецизно да компенсираш с +0.3 или -0.3 без да пипаш повече настройките)
И какво означава да снимка със закъснение 2сек?

Критиката ти е неточна и според мен едва ли си насочил човека към някаква посока било то правилна или грешна...

Към автора: Разучи малко какво е експозиция, поле на рязкост, попрочети, започни да използваш повече ръчните настройки, експериментирай. Чети от английски сайтове и учи термините както са на английски - ще ти трябва(на апарата примерно всичко е на английски, затова е по-добре да научиш термините първо на англ.)
Иначе снимките ми харесват, хубави са, но има по какво да работиш. Важното е, че си креативен!
Кратко ще ти напиша основно кое какво е и какво прави.

Exposure - Това ти е експозицията или колко светлина достига до сензора на фотоапарата.
Експозицията се влияе от два фактора - блендата(aperture) и скоростта на затвора(shutter speed)

Aperture - блендата е широчината, определена от обектива - през която преминава светлината. Колкото е по-широка, толкова повече светлина се приема. Тоест при много слънчев ден ако снимката е прекалено светла(повече експозиция от колкото фотоапарата приема) може да го намалиш широчината. Измерва се в ф-стопове например f/2.8, f/8(колкото е по малко е числото толкова по-широк е отвора, например f/1.4 е много широка бленда, а f/22 е малка). Освен това блендата влияе на дълбочината на полето(това е свързано с фокуса, колкото по-малка е дълбочината на рязкост, толкова по-малко е разстоянието, което е във фокус. Например си фокусирал точно предмет и дълбочината на рязкост(depth of field на англ.) е 0.5м, тогава всичко, което е 0.25м пред и зад предмета ще е на фокус, а останалото ще е размазано(по-скоро извън фокус). Така ако снимаш портрет например можеш да хвърлиш бекграунда отзад извън фокус, за да наблегнеш на човека и да махнеш разсейките.

Shutter speed - Скорост на затвора или време на излагането на светлина. Ако скоростта е голяма няма да размазваш снимки, където има движение и ще можеш да "стопираш" моменти(например в спорта) Измерва се в секунди или част от секундата(например смята се, че 1/125 нормално за движещ се пешеходец, а 1/500 или 1/1000 за автомобилни състезания) обикновено скоростта варира от 1/2000 до 15 секунди, като при всеки фотоапарат и обектив е различно. С бавна скорост можеш да запечаташ дадено действие(например с 15 секунди скорост снимай колите нощем или просто снимай някоя оживена улица през деня и ще създадеш ефекта "забързания град". Също можеш да снимаш и реки/водопади с 4 секунди и се получава хубав ефект) Както блендата, скоростта също има ефект върху експозицията - колкото е по-малка(бързо) толкова по-малко светлина се поема и е нужна повече светлина. Тоест през деня няма да имаш проблеми да снимаш птици, но при здрач и по-лоша светлина снимката ще стане много тъмна, защото не достига нужната светлина. Трябва да намалиш скоростта с риск да размажеш снимката.

Exposure value - величина на експозиция - например 15EV е горе долу през деня, 12EV мрачно, но светло, 6EV светлината вечер вкъщо, 2EV лунна светлина(това са примерни величини, иначе варира в зависимост от ситуацията, също има и таблица с примерни добре познати сцени за ориентировка)

Както вече написах, тази величина се определя от блендата и скоростта на затвора, но и от iso-то(виж по-долу).
Например бленда f/2.8 скорост 1/125 при iso100 ти дава 10EV. В интернет има таблица как се образува и как може да си пресметнеш EV-то. Например ако е тъмно и ти трябва 8EV сваляш от 1/125 на 1/30. Или намаляш блендата(ако е възможно, canon sx10 има максимум 2.8) - намаляш на 1.4 и си готов.
Полезно е да го знаеш, защото ако искаш бърза скорост, трябва да увеличиш блендата(примерно увеличаване от f/4 на f/2.8 ти дава възможност да смениш скоростта от 1/250 на 1/500 без да промениш експозицията)

ISO - светлочуствителност, стандарта е 100, гледай да го поддържаш толкова. Вдигайки го по-високо намаляваш EV(например вдигайки от 100 на 200 ISO, EV-то ще стане от 11 на 10). Полезно е при малка светлина - вдигаш го, и така ненамаляш скоростта и неразмазваш хората по партитата и птиците след залез.
Въпреки това, колкото е по-високо iso-то толкова повече шум ще има в снимката. А особено при P&S апаратите при над 800 ISO шумът е доста голям. Също можеш да използваш високо ISO за изобретателност - да придадеш на снимка вид на много стара и преминала през времето(заедно с чернобял филтър)

Exposure compensation - компенсация на експозицията или при грешно EV прави корекция, примерно: настройката е на 10EV обаче слънцето е залязло и снимката е тъмна, слагаш +1EV компенсация и фотоапарата променя апертурата(блендата) и скоростта на затвора, такаче EV става 9. Забележка: +1 намаля EV-то а -1 го увеличава с 1.

В интернет има много сайтове, където пише подробно всичко и има много примерни снимки. Можеш да четеш много, експериментирай - canon sx10 е добър фотоапарат(и разликата със sx1 не е много голяма, според мен sx1 не си струва парите), има пълен ръчен контрол на настройките и прави добри снимки, въпреки че е P&S. За разлика от огледалнорефлексните фотоапарати(slr)вдигайки ISO-то му се появява много повече шум, но въпреки това шума не е много голям при ISO800, а да не говорим, че снимките са напълно използваеми при ISO3200. А пък и зуума е огромен и стабилизацията работи отлично. Напълно разумен фотоапарат за любители и начинаещи, предлагащ функционалност подобна на огледалнорефлексните. Добро начало, преди покупка на такъв и хвърлянето на пари за обективи...

Приятно снимане :)

Дата:   14-03-09 07:59

mastiff

даже не си разбрал какво съм имал в предвид....
иначе ти се пише много гледам. ама иска и четене....и осмисляне
[smilie25]

мастиф

сега като прочетох оше веднъж това"Exposure compensation - компенсация на експозицията или при грешно EV прави корекция, примерно: настройката е на 10EV обаче слънцето е залязло и снимката е тъмна, слагаш +1EV компенсация и фотоапарата променя апертурата(блендата) и скоростта на затвора, такаче EV става 9. Забележка: +1 намаля EV-то а -1 го увеличава с 1.
"
разбирам, че нишо не знаеш и затова което така прилежно си написал...
напълно погрешно си заключил...
ЕВ не променя блендата, виж си екзифите ако не вярваш, а променя ГАИН, не знам как да го преведа...да речем чувствителноста на сензора, но не чрез блендата ,и скорост а отделно от тях
------------------

колкото до това дали да се работи изцяло с ръчни настроики, както се вижда от думите ти,тяхното дълбоко познаване е важно, но днес,от как има добри системи за мерене дори в апарат за100 лева това не е необходимо. в огрмният брои снимки някои от режимите А, С(Т), или даже ауто е напълно достатъчен
когато има специални,сложни условия или се търсят ефекти е, тогава се налага и ръчно настроиване...
мда

Публикацията е редактирана (14-03-09 22:50)

Автор: Andon   
Дата:   14-03-09 10:57

И аз имам Canon SX 10 IS и при мен има доста шум в снимките, но предполагам е заради неграмотното ми снимате, понеже и аз съм новичък :) В този форум гледах краткото ревю на кайц и снимките бяха в пъти по-добре с този фотоапарат.

Дата:   14-03-09 12:15

Автор: Andon
Дата: 14-03-09 10:57

И аз имам Canon SX 10 IS и при мен има доста шум в снимките, но предполагам е заради неграмотното ми снимате, понеже и аз съм новичък :) В този форум гледах краткото ревю на кайц и снимките бяха в пъти по-добре с този фотоапарат.

От кое са в пъти по добро на кайц, от твойте ли или от мойте горните.

Дата:   14-03-09 12:23

На кайц снимките бяха в пъти по-добри от моите.

Ето и примерни мои снимки с Canon SX 10 IS:

http://photo-zona.net/images/user62658/album17925/large/1237026055_gqos8202_IMG_0714.jpg

http://photo-zona.net/images/user62658/album17925/large/1237026064_oaut7753_IMG_0666.jpg

Публикацията е редактирана (14-03-09 12:24)

Автор: kapitancho   
Дата:   14-03-09 12:33

@peopenevsky - не е от теб шума, просто новите сапунерки са си "шуми Марица" отвсякъде и колкото и готини да стават като zoom, lcd и т.н., матричките стават все по-наблъскани с пикслеи и съответно шумящи [smilie23]

Дата:   14-03-09 17:53

Автор: Andon
Дата: 14-03-09 12:23

На кайц снимките бяха в пъти по-добри от моите.

Ами Андоне, снимай и ти хубаво. Апаратите са същите.
Виж първата, детето не е кадрирано както трябва, долу в ляво се вижда някъкъв ръкав, фона са ботушите на някаква жена, детето държи някаква сива пръчка и как да те грабне снимката. Иначе какво и е, това не е шум на тая снимка. Ти не си виждал сигурно другите апарати от тоя клас как шумят, отврат са.
Добре си е, ако бутниш малко това онова ще станат още по добре дори и на качество.
Я сложи една в цял размер, както в излязла от апарата.

Автор: mastiff   
Дата:   14-03-09 18:48

@peopenevsky направи ли си труда да прочетеш кратките ми обеснения за настройките на експозицията, които ти дадох. В случай, че искаш да правиш хубави снимки ги прочети и се порови из интернет повечко, защото трябва да започнеш да използваш ръчните настройки по-често. Това е ключът.

Дата:   14-03-09 19:03

Автор: mastiff
Дата: 14-03-09 1

Прочетох ги и ти благодаря много, но явно трябва и много експерементиране докато си легне всичко на мястото.

Дата:   14-03-09 19:18

peopenevsky, да да, знам, че тук не е добре композирано всичко, просто когато е на голям размер се вижда лек шум. Тук малко ги посмалих и вероятно не се забелязва мн. мн. но когато е над 3000х2000, се виждат по-ясно.

Дата:   14-03-09 19:23

Ей ти една камила снимана от ръка

http://www.imgbox.de/users/peopenevsky/IMG3453.jpg

Публикацията е редактирана (14-03-09 19:29)

Автор: riddick   
Дата:   14-03-09 20:30

На кратко да ви обясня каква е тенденцията в новите апарати:

Тъй като производителя е притиснат от алчният шеф и от глупавият консуматор се налага да се добавят все повече безсмислени зум и мегапиксели във всеки нов модел. И поради причината, че физичните закони няма как да се прескочат се стига до следната ситуация - производителя залага сериозно замазване на детайл и шум още в ниските нива на чувствителност на сензора. Това води до близки и дори сравними резултати от 50-100 ди 800-1600 ИСО. Измислят се какви ли не еквилибристики за да се събере оптично приближение от 26!!![smilie10] пъти в джоба на "щастливия" консуматор.

Резултата води до такива теми[smilie5]

@ surg : Осмисляш ли съветите за тестови снимки, които си дал на автора на темата. Какъв е смисъла да имаш 20х зум, оптична стабилизация, процесор като в ТОП-класата на Канон и чисто нов сензор ако ти се налага да се съобразяваш с 10-на фактора и параметри, и да снимаш като преди 20-30 години за да получиш задоволителен резултат[smilie11]

В предишната "оспамена" тема, пусната от ПитърПан казах, че днешния топ клас не може да стъпи на малкото пръстче на старите топ-сапунерки. Това е така защото в областите където апарата се справяше добре нямаше умишлена намеса върху снимката. Тогава производителя те оставяше сам да решиш дали искаш качество или си готов на компромиси в името на снимката.
Сега се започва с компромиса и се стига до недоволни потребители[smilie3]

Автор: prisonbreak   
Дата:   14-03-09 21:55

не бих си купил такъв апарат.....[smilie18]

Дата:   14-03-09 22:10

riddick
я се успокои, и бягаи настрана от такива теми, като не ги обичаш....

съветите които съм дал важат в общи принципи за всички апарати от класа, и не са само мои, разбира се
други подобни неща и настроки си важат за които и да е апарат, защото просто няма съвършен за всички и всичко

20 зоом си е пазарен трик, кога разбра обратното...?

аз не знам с колко недоволни протребители си говорил, аз не съм такъв
но и не мисля, че бих си купил ДСЛР тип апарат, по наи различни причини, това не е причина да искам да ги забранят от продажби, нали

само не знам защо се мислиш за по велик от стотици милиони потребители на апарати под ДСЛР, това не знам,
и като не ти харесва , пак те МОЛЯ просто не влизаи тук
имаи хубав ден

колкото до забележителната мисъл...
"В предишната "оспамена" тема, пусната от ПитърПан казах, че днешния топ клас не може да стъпи на малкото пръстче на старите топ-сапунерки. Това е така защото в областите където апарата се справяше добре нямаше умишлена намеса върху снимката. Тогава производителя те оставяше сам да решиш дали искаш качество или си готов на компромиси в името на снимката.
Сега се започва с компромиса и се стига до недоволни потребители
"

ако някои може да разбере какво точно казваш, защо и как го опрадваш , моля да ми обясни...

Публикацията е редактирана (14-03-09 22:54)

Дата:   14-03-09 22:23

Andon

трябва ясно да разбереш връзката между размер на сниката,наличният в нея истински шум,що е това пиксилизация, как го представят различните монитори, и как се гледа и от какво разстоянив снимка с размер 9х15 см, и 1. 50 х0,9 метра

1. когато гледаш снимка 9 см на 15 см,я гледаш от около 30 -35 см,човешкото си вижда наи добре така...
говорим зашум които е видим при тез условия , и е толкоз е изразен , че проваля снимката
днес, повечето апарати под ДСЛР класа биха дали приемливо изображение при ИЗО 800,с малко ксъмет разбира се,казвам приемливо, да рече, да си я сложиш все пак в албума
2. когато взимашфаил 3000х4000 пискела, и го гледаш в размер 1/4 от екрана на 17 инчов монтир,това си е все едно гледаш горната снимка
СЕГА
когато го гледаш на 100 %при екран да речем 1024 точки, това поражда изображение еквивалентно да речем снмка по диагонал от поне метър, не ми се смята точно сега.
И ти гледаштази снимка от 20 см, и виждашотделните пискели, които изграждат снимката, и това те кара да мислиш , че има шум,ама няма....
вземи един кадъР от ДСЛР 10-12 Мипикс, увеличи го по поодбен начин и го гледаи,не ,че няма да има разлика,ама ще разбереш за какво говоря,

ако се дръпнеш на 3 м разстояние, няма ги виждаш нали.....
е затова говоря, не си разглеждаи снимките на 100% и повече и се тормози....
апарата си е чудесен
снимаи хубави нещапри хубави условия, по правилен начин, и това е, а не се вторачваи в ъгъла на снимката
а камилат аси е съвсем добре, но не я гледаи на 100 % увеличение а на наи много изпълнен на екрана ако имаш 19 инча монитор
толкоз

Публикацията е редактирана (14-03-09 22:59)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: