Автор: ivodam
Дата: 27-12-08 06:59
При автоматичното ИСО в по-масовите канони, където това вече е внедрено, изборът на скорост става спрямо фокусното разстояние - аз вече го писах в една тема относно 50Д. Интересно ми беше да прочета по-горе, че това се наблюдава и при Сонито. Задаване на минимална скорост, или диапазон на скорост е екстра за елитните Маркове, престанете все пак непрекъснато да искате неща, които са предназначени да отличават собствениците на апарати за 8 хилки и нагоре .
По принцип, авто-ИСО има според мен смисъл за снимки на открито, дневно време, в условия, където може да настъпят в рамките на секунди (или части от секундата) големи разлики в осветеността на самия обект или на околната среда на обекта. Примери - снимаш кола в движение, която първо се движи по силно осветен от слънцето участък, но след това влиза в участък под дървета с гъста сянка, или влиза в гора и т.н. Забележи, че през летен ден с ярко слънце при влизане даже в паркова гора ми се е налагало да отивам на ИСО 800-1000, че и нагоре. Друг пример е рязка смяна на фона на снимания обект - снимаш птица в полет, която отначало ти е на фон небе, но в един момент фонът става хълм, гора, трева, вода, или каквото щеш - това неизбежно изисква корекции в експозицията. Ако искаш в такъв момент да запазиш относително висока скорост на затвора, авто ИСО-то може да свърши работа.
Но тая ситуация, при която на бленда 4 и ИСО 2000 ти дава скорост едва 1/20 много ме зачуди, да си призная, какво и как снимаш. Ти си знаеш де . Но според мен в твоята ситуация си за ръчни настройки.
|
|