Автор: Lalinda
Дата: 17-12-08 00:37
Ето нещо от френски автор на име Fortuna, на което попаднах преди повече от две години (преводът мой).
Вероятно проблемът е и съсловен, не непременно балкански?
"Днес? Режисьор, график, декоратор, актьор... но преди всичко фотограф... и фотокритик... O:D
Регистрирах се, защото желая да получа оценка за работата си. Снимам в цвят и чернобяло, въпреки че предпочитам второто.
Често човек се учи именно в приятелската и страстна конфронтация, чрез погледа на останалите върху собствената му работа.
ЦЕНЗУРА: Не цензурирам никаква ФОТОГРАФСКА критика, която е мотивирана с аргументи и която не е ругателна. Отнасяйте се и вие така с моите критики, добри или лоши.
“ОПЛАКВАНИЯ”: Понякога се оплакват от злостта на критиките ми. Не се правете нито на деца, нито на преследвани - критикувам просто снимки, изложени на публична критика, какъвто е случаят за всеки от нас в този тип сайтове, включително и за мен.
Критикувам много снимки, и то ВЪВ ВСИЧКИ ЖАНРОВЕ, защото не считам себе си за “моден фотограф”, "актов фотограф", "фотограф на красссота", а просто за фотограф.
НЕ се извинявам лично за това, че давам лоши критики за снимките, които, по моя преценка, са ЛОШИ и задръстват мрежата (често това са снимките на онези мъже или жени, които имат толкова количествено френетична и дори болезнена продуктивност... че същата е съжалително лоша в качествен план).
Та значи, не се извинявам, тъй както няма да се извинявам и че кадя с тамян и изстрелвам в небесата други снимки, които ми харесват.
Мисля, че тези, които се оплакват, би трябвало да снимат по-малко и да мислят повече по въпросите как и защо, свързани със собствените им фотографии.
Оставете ме да изразя мнението си, напишете вашето по моите снимки, както и по всички останали снимки. Аз правя така. Тук сме за това.
Знайте и, господа плачливи завистници, че, що се отнася до критичната аргументация, вие сте по-скоро в дъното на основната група: възклицанията “гениално!”, “о, колко си красива, скъпа!”, “хубава снимка и забеележиителен мооодел, с който АЗ редовно работя”, сервилните взаимни поздравления с приятелите ви (ах! Глутницата... ;-)) би трябвало да ви накарат да се срамувате, вас, деца, които още не сте навлезли в пубертета.
Няма нищо оскърбително в това да получиш аргументирана и искрена критика; аз бих се чувствувал оскърбен, ако получавах долните снизходителни ласкателства, към които сте привикнали.
НЕ СМЕ ТУК, ЗА ДА СЕ СДРУЖАВАМЕ..., а за да критикуваме и получаваме критики... които, само ако са искрени, ще ни помогнат да напредваме... и да избегнем заслепението, свойствено на всеки страстен артист.
Освен това... освен това, бихте могли, в един прекрасен ден, радикално “да промените стила си” и да се превърнете, в моите очи, в “един добър фотограф”: фотографията е изкуство, което в същност позволява такива внезапни завои...
Обезстрастете, значи, този “дебат”, аз нямам нищо против вас.”
|
|