Автор: vlex
Дата: 22-11-08 14:15
Направо се размазвам когато хора, снимали с 1-2 апарата, твърдят, че техният е по-по-най щото видиш ли били те доволни... Аз лично не бих взимал предвид подобни мнения. Когато си търсех апарат за себе си, вече си бях изяснил предварително какво ми трябва като качество, прегледал съм стотици ревюта, резултати, поведение, усещане, цветопредаване, шумови характериситки и т.н. простотии и накрая съм си избрах няколко модела, които съм търсил вече да купувам. Аз съм снимал с малко апарати и затова се въздържам да давам мнение кой е най-велик. Като цяло изборът ти е добър за момента, но трябва да вземеш рпедвид и друго нещо - искаш ли ръчен фокус. Ако търсиш такъв трябва най-добре да си вземеш апарат с фокус ринг, а не със серво мотор. Голяма зарибявка си е да снимаш на ръчен фокус, особено когато търсиш различни ефекти. Неприятното на сервото е, че когато фокусираш става на стъпки, защото има инертен момент и е много играчка. Не казвам, че не можеш да вадиш пак същия резултат, просто казвам, че ще има период, в който ще си прекалено изнервен и има шанс да се откажеш въобще да се занимаваш с ръчно фокусиране или от фотографията като изкуство въобще. В случай, че взимаш апарат с фокус ринг имаш няколко избора - lumix fz30/50, fuji s100fs/s9600/s6500(s6000fd)/is-1 и вероятно има още няколко, за които не се сещам в момента. Каноните наблягат над слр камерите - там просто е безсмислено да зяпаш щом държиш да е сапунера. Ако не държиш на ръчен фокус и ще снимаш главно пейзажи (фокус на безкрайност) или по партита и купони (портретна фотография), то ръчен фокус няма да ти трябва наистина. В такъв случай просто си харесай сапунера, гледай да е с достатъчно голяма матрица (май максимума в тоя клас е 2/3") и по възможност с по-светличък обектив и се кефи. Като опция захапвай и някое по-дълго освен и светло варио (въпреки, че е сложно ем дълго, ем светло, но пък фз20 например има ф2.8 по цялата дължина на обектива, значи има и такива) и се кефи. Аз лично снимам в момента с фз50 - апаратът е добър, един от малкото наистина полу-професионални апарати, които са сапунери. Доближава се като качество с нисък клас ентри дслр, има си свестен фокус, фокус ринг, изведен до варио зуум ринга, френдли интерфейс - приятно е да се работи с него. Не е връхта, защото матрицата си му е мънивелка - 1/1.8". Апаратчето е и старо и си шуми на исо над 400 (соред мен още на 200 почват някои пиксели да си светят, но не е като да няма и шумоподтискащ софтуер) ФЗ28 е по-нов модел, по-дълго варио (не знам как са му блендите), ужким стабилизацията на обектива е и по-добра - дали е така мога само да гадая. Аз лично винаги съм се кефел на идеята да се съберат няколко човека с различни апарати в един клас и да се направи един тест на качествата - в такъв случай ясно ще си проличи кое е по-добро от другото. Естествено трябва да си наясно, че най-голям фактор винаги си остава не апаратът и обективът, ами зад-апаратното-устройство. Един кадърен фотограф може да вади свестни снимки от малка сапунера. На един чук и 5д марк 2 в ръцете ще му е малко и скапано - както има един лаф: "на кривата ракета, космосът й крив". В наръчника на сайта на ФФ много добре беше написано - "притежанието на професионален апарат не ви прави професионални фотографи - прави ви собственици на професионален апарат". Имам чувството, че някои хора го позабравят тук...
И пак - най-добре е да си избереш какво искаш да има апарата, да си избереш няколко модела, които вършат работа, да се разходиш по магазини, да пипнеш, да цъкнеш, даже ако е стар да намериш собственици тук, да се разберете да се видите на по бира, за да цъкнеш няколко кадъра и после да си дириш такъв ако ти хареса - съмнявам се да има проблеми - повечето юзъри тук са свестни люде и надали ще ти откажат, а и особено щом предлагаш бира
Успех в търсенето и на фокус!
Поздрави,
Влад
П.П. Всеки апарат има плюсове и минуси - не търси перфектният апарат - търси това, което ще ти свърши работа
П.П.П. Не съм споменал турбозуумовете на оли, забравих от толкова офтопик и за тях да кажа нещо - вариото е дълго, наистина, но матричките им са доста мънички, а висока плътност и ниска единична площ на пикселите говори за шум, колкото и съвършен да е фърмуеъра за неутрализирането му. Иначе обективчетата изглеждат относително светли - 2.8-4.5 (не съм зяпал снимки - само погледнах сега в дпревю отностно s550, s560, s565 и s570). Късмет в избора!
П.П.П.П. Виж и мнението на колегата над мен.
Публикацията е редактирана (22-11-08 14:23)
|
|