Автор: ecobo
Дата: 16-11-08 17:30
Понеже отскоро съм законен притежател на CaptureOne 4PRO и този конвертор ми харесва ужасно много, реших да го сравня с ДПП и АКР... Не за друго, ами да видя дали наистина съм купил най-доброто, или съм се набутал яко
Взех един файл от 5Д и го процеснах в трите конвертора. И в трите случая шарпа е на 0, а експонацията е дръпната с 2/3 назад, понеже файла е леко преекспониран.
И в трите конвертора съм "изчистил" аберациите, които не са много, но все пак ги има и при евентуален печат в голям размер биха пречили.
Цвета не го гледаме. Не че не е важен, просто за цвят трябва друг вид тест. Тук гледаме само детайла.
Файлът, който съм направил е с 3 реда и 3 колони. В колоните са 3-те конвертора, в редовете са целия кадър, кропове 100% без шарп и кропове с шарп 300/0.3/0, приложен във ФШ.
Ето го и самия тест: цък
Според мен CO4 вади най-много детайл, но и малко повечко шум. На мен лично този шум грам не ми пречи. АКР се справя също много добре.
Тук трябва да отбележа, че в АКР съм сложил плъзгача "детайл" на 100%, което по дефолт не е така. Ако конвертирате с настройките по дефолт, детайла е по-малко и АКР прави нещо, което аз наричам "микро-постеризация". Затова по-добре си направете по дефолт детайла да е на 100%. Можете да го намалите, ако снимате на високо ИСО - да не вади всичкия шум от матрицата
Най-важният извод за мен е, че ДПП има нужда от тотално пренаписване, щото в този си вид не става за сериозна работа. С този тест митовете, че ДПП е най-подходящия софт за комвертиране на канонски файлове умряха. Разбира се, ако копирате в не много голям размер - няма проблем, детайла е достатъчен, но ако интерполирате за голям плакат примерно, детайла е много важен
Като недостатък на СО4, и то ГОЛЯМ недостатък: прави копия на файловете, които сте променяли с разширение .сор в поддиректория, в резултат на което всеки кадър заема 2 пъти повече място на диска. Освен това, програмата е "тежка" - иска здрав процесор и много РАМ.
|
|