Автор: Lalinda
Дата: 14-11-08 21:22
Зависи колко сватбени пътешествия ще направя през годината...
Правя около 17 филма на пътешествие, но, честно казано, към десетия вече ми е писнало тотално.
Ако бях с цифров апарат обаче, щеше да ми писне още на първия ден.
Впрочем, спътникът ми снима с цифров апарат и всяка вечер изтрива поне 3/4 от заснетото през деня.
Аз самата рядко правя повече от един филм на ден. Е, понякога 2.
Но положението с проявяването на цветните филми, а дори и със сканирането им у нас е повече от трагично...
Зависи и къде снимам - миналата пролет, например, тръгнах с шест филма за Будапеща, и с голям зор заснех и сканирах (в ателие) един от тях, който И ДО ДНЕС НЕ СЪМ РАЗГЛЕДАЛА. Големите градове не са ми фотогенични, въпреки че много харесвам, примерно, Будапеща на живо (не и на филм). По признанията на собствените й колористи, работата по цветовата реабилитация на старите части е неуспешна и не си заслужава архивирането. Ще чакаме по-добри времена.
Виж, в Перуж (да се бърка с италианската Перуджа) край Лион заснех три филма за час и нещо... Препоръчвам ви го. Също и на остров Бурано (ако минавате през Венеция, не пропускайте и не си мислете, че е като в Мурано).
Не бих казала, че изпитвам някакъв сантимент към филма, дори преди много, ама много години бях един от първите притежатели на цифров апарат и дори горещо защищавах бъдещето на технологията в един фотоклуб... Но впоследствие животът ми се промени така, че цветовете започнаха да стават по-важни (за мен) от просто фотографията, а цветопредаването на достъпните (за мен) цифрови матрици не ми върши работа.
Често питам защо ползователите на цифрова техника тонират продукцията си (допускам, че е поради неудовлетвореност от резултата). Не ми отговарят (било въпрос на личен избор). Е, моят избор пък е да не тонирам и да не използвам монохромни филми.
Красиво жить не запретишь. Освен това, никога не бързам да изпреваря конкуренцията, а и не участвам в пленери и други хепънинги и соушъл ивентс (за не кажа мероприятия - едно време им викаха така), та да ми е важно да се изложа на момента...
|
|