Автор: ivodam
Дата: 10-11-08 23:23
muu: Драги Му, с историите около Цайс доста съм се запознавал още навремето, като ученик в Немската, защото ми беше интересно, и още тогава се занимавах с фотография, и мога да претендирам да съм доста наясно с нещата. Обясни ми, наистина, как така фабриката е същата, сградите, машините, хората, просто е национализирана и става държавна VEB Carl Zeiss и изведнъж нямала нищо общо. Хубаво, не съм фен на национализациите, ама гледаш сега, че се правят национализации на фалирали банки и т.н. - това да не би да става без приемственост, айде молим.
А фирмата в Обекохен е основана на 4. октомври 1946 г. и даже първоначално изобщо няма Цайс в наименованието си - Opton Optische Werke Oberkochen GmbH. Едва на следващата година се променя на Zeiss-Opton Optische Werke Oberkochen GmbH. Има и доста грозни истории около това основаване - американците са били за кратко в Йена, преди да мине към руснаците, и изтегляйки се, насила са накарали (т.е. на практика са отвлекли) част от ръководството на фирмата, които после основават паралелната структура.
Публикацията е редактирана (10-11-08 23:27)
|
|