Автор: deniac
Дата: 05-11-08 12:55
Остротата определено има общо с точността на фокуса. Мога да ви гарантирам обаче, че хващащи се вариации има при всички марки (не смея да говоря за Лайка само), особено силно изразени в зуумовете.
Аз доста пъти съм правил по-детайлни сравнения на бройки от един и същи тип, но най-вече канонски, че това най-ползвам а и имам възможност да избирам от повече бройки.
Варират от евтините зуумове (28-105, 24-85...) до по-скъпите (17-40, 24-70, 24-105).
Намирал съм "жестоки" бройки, който взимам и после така си стоят неупотребявани, че сърце не ми дава да ги продам. Тези бройки осезателно се отличават от останалите. Например намерих един 24-85, който напълно съперничи на няколко пъти по-скъпите 24-105Л.
Варират и твърдите за съжаление и то добри обективи като 35/1.4, 85/1.8... но там аз намирам разлика основно по крайщата, в центъра са много близки.
Тествах 3-4 Пеленг 8мм фишай, докато попадна на уникално остра бройка. Показвах сравнителните кадри на жена ми и тя се смая колко гигантска разлика има в различните бройки. Фокусът на всички беше точен (през 10х лайфвю), а изглеждаха сякаш част от тях бяха с обърнат най-близък фокус и безкрайност. Е, екстремните обективи като фишай е нормално да варират, още повече руско/беларуските творения.
Спомням си един велик и стар обектив - Carl Zeiss Jena MC Sonnar 200mm/2.8, от който бях поръчал 3 броя. Бяха еднакви! Оставих си само един, избран по перфектния му външен вид.
Доколкото знам само Лайка си тестват щателно всяка бройка и там трудно се хваща разлика.
Тествам със светкавица на кроп и фул-фрейм на различни бленди в центъра и в четирите крайща и после сравнявам. Не ми се занимава със софтуер за мерене на резолюции и микроконтраст.
Просто сравняване на кропове е напълно достатъчно.
Добре е да кажем, че не само остротата са определящи за качеството на дадена бройка обектив.
А това за точността на фокуса - не зависи само от обектива, а от работата на дадено тяло с този обектив. Някои модели обективи, поради предназначението си (като макро обективите) имат минимални отклонения почти независими от телата.
И накрая - ако настина мислите, че ви трябва уникална бройка, то тествайте, мерете и изберете. Но в 95% от непрофесионалното снимане накрая си гледате снимките доста ресаизнати. Така че от "остри бройки" нямате особено полза.
Подкрепям колегата по-горе: снимате, записвате си серийния номер на обектива (изнервяте леко продавачите с тия си действия), отивате си вкъщи, гледате и ако харесате резултата, тичате обратно в магазина с паричките.
За Сигма - аз определено тествам предварително тази марка, макар да се твърди че новото производство е по-качествено от старото.
|
|