Автор: nedelcho
Дата: 24-10-08 19:39
Здравейте колеги.
Днес ходих в Технополис да търся на една позната фотоапарат и случайно попаднах на една МОЯ снимка на която НЕ съм дал разрешение за използване.
Снимката е тази - http://photo-cult.com/showpic.php?aut=climbatize&id=317795
Не претендирам, че е произведение на изкуството, но си е моя, нали?
Срещнах се със зам. управителя на добричкия Технополис и поговорихме. Каза ми, че в понеделник НАЙ-РАНО ще говорят с юриста на фирмата, който е софиянец. И мисля, че случея ще бъде потъпкан.
Снимката е 9х12 (мисля) размер изложена м/у принтерите и апаратите демонстрирайки техниката им. Най-отдолу на сайта обаче има един текст, който е много добре замислен и ще го цитирам и тук:
"Всички снимки и материали, публикувани на сайта, са със запазени авторски права.
Използването им без писменото съгласие на автора е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права."
Което аз го тълкувам по следния начин - слагат нещо със запазени авторски права без да откупят или искат разрешение от автора. Даже не е упоменато от къде е взет материала.
Понеже знам поне за един човек, който познава законовите разпоредби тук искам съвет от вас.
Какво да направя за да не се случи това втори път - нито с мен нито с някой от вас.
Мога ли да повдигна обвинение и с право да искам парично или материално обезщетение?
И няколко други въпроса, но те по-натам.
Благодаря за вниманието и ако някой има конкретно предложение нека го пише на лично, че съм склонен да вярвам, че ще прочетат тази тема и те.
С уважение - Н. Христов.
|
|