Автор: Reptile
Дата: 17-10-08 20:44
Canon EF 50/1.8 II е евтин и пластмасов,дори байонета му е пластмасов,но прави добра картинка определено...на най-отворена бленда (1.8) не е препоръчителен,според мен...за парите си е бижу :)
Canon EF 50/1.4 USM е малко по-скъп и по-светлосилен от 50/1.8,с метален байонет,с USM мотор (много бърз фокус)....на 1.4 незнам как снима,но на 1.8 със сигурност снима по добре от 50/1.8 :)
Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro ... малко по-несветлосилен от горните два...очевидно е макро,което означава,че проектира обекта върху матрицата в съразмерност 1/1.Другото което означава е,че оптичната му конструкция е направена така,че да дава много детайл (за разлика от така наречените софт фокус обективи)...и не се препоръчва за портрети,щото всичките недостатъци на модела излизат наяве,разни порички и тн.На мен лично ми допада обектива да дава повече детайл...за мазане си има фотошоп :)
И трите обектива са добри за портрети американски план (от главата до колената),но дори и при приближаване изкривяванията са допустими.Обектива на 1.4 ще ти даде най добре изразено боке - по-големи кръгчета в дефокуса (на 1.4),както и по-кръгли,понеже блендата е направена от 8 ламела,а на 50/1.8 е направена от 5 ... и бокето е малко петоъгълно.Също така на 1.4 е по-светлосилен,което значи,че ще позволява снимане в ситуации,в които няма много източници на светлина,разбира се,ако човек се прежали да снима на най отворена бленда и да рискува нищо да не излезе на фокус...нооо това са подробности...въпроса е,че обектива ти позволява да снимаш в такива ситуации :) С макрото на 2.5 не съм снимал...аз лично предпочитам 100/2.8 USM...предполагам,че дава добра картинка :)
Аз лично бих взел 50/1.4,много добри отзиви съм чувал за него,здрав е,светлосилен е,става за снимане на почти всичко,дори за пейзажи (ако ти се шие на фотошоп),кеф ти да си играеш с дълбочината на рязкост (на 1.4)...кеф ти да дадеш супер голяма дълбочина на фокуса (на 8 или по-свига бленда)...вобще универсален,лек,снимаш си на тъмно,на светло...тва е обектива
Публикацията е редактирана (17-10-08 20:50)
|
|