Автор: achromatic
Дата: 17-10-08 03:52
Преди около месец ми се наложи да обработя няколкостотин кадъра, сканове от снимки 9/13 и 10/15, копирани по варварски начин, снимани със Скина на незнайно какъв негатив. Та това ме наведе на подобни размисли - какво и колко е нужно да се променя. За да не повтарям клишето, че постобработката е страшно индивидуално нещо, ще кажа само, че ако човек спазва някои основни правила за това как се постига едно "добро" изображение посредством промяна в основните параметри, като цветен баланс, контраст, яркост, и тн., и тн., резултата общо взето е доста приличен и това, че е пипано по снимката не се натрапва по неприятен начин.
Конкретно за диви животни и природа, според мен прекалената промяна на снимката води в повечето случаи до кич, защото човек има особено силно вродено чувство да разпознава някакви странности в природата около него - цветове, пропорции, форми и тн., и в повечето случаи той без да иска прави сравнение с това което непосредствено е наблюдавал. Границата между уникален момент и някакъв напудрен банализъм много често е твърде тънка.
А по отношение на "кропенето" в уайлдлайфа, без да имам никакви, ама никакви претенции в този жанр, лично аз съм против. Мисля че по този начин се убива огромна част от уникалността на момента, и от това фотографа да демонстрира своето майсторство.
|
|