Автор: zoomaniak
Дата: 10-10-08 14:12
В галерията на Полския институт вече е фотографската изложба на Томаш Шикора „Мароко“.
В нея авторът приема предизвикателството не само да документира действителността, а и да превърне снимката във форма на комуникация, език.
За изживяванията си покрай снимките за конктерната експозиция Томаш Шикора разказва:
„Пристигайки в Мароко, се почувствах като човек от друга планета. За да предам вълнението си и уважението си към тази култура, реших да използвам в разказа си светлината, формата, пластиката, а не конкретиката, за да не отнемам на зрителя възможността за собствена интерпретация“.
Колкото до резултата, той обобщава: „Приказка. Как иначе бих могъл да назова пространство, изградено от елементи, познати ми само от приказки и митове. За мен това е вид фикция, театър, в който актьорите, превъплътени в странни за мен форми, играят в собствена сценография прозата на своя живот.
Освен това, вдигнали глава, те с усмивка изстрелват към мен вик: "Али Баба! Как си?", и изчезват в челюстите на мрачното Средновековие.
И аз регистрирам ден и нощ тези видения в светлина и обкръжение, познати ми само от фантазията на дете, и бързам да открадна колкото се може повече картинки, преди този прекрасен сън да отлети”.
Томаш Шикора (род.1948) е един от най-известните и ценени полски фотографи.
През 1982 г. заминава за Австралия, където основава свое студио за рекламна фотография, води занятия по фотография във Victoria College в Мелбърн, издава книги и календари, илюстрира книги, изпълнява поръчки за рекламни агенции в Америка и Европа.
Два пъти е обявен за най-добрия рекламен фотограф на Австралия и Океания.
Работи за най-големите рекламни агенции в Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Сингапур, Хонг Конг, Белгия и Полша.
Многократно е награждаван и е излагал работите си в цял свят.
Томаш Шикора има над 50 изложби в САЩ, Австралия, Полша, Холандия, Великобритания, България, Швеция, Финландия.
Чете лекции в Европейската фотографска академия и във Фотографската академия в Полша.
Изложбата продължава до 31 октомври. Полският институт е на ул. "Веслец" 12.
http://www.dnes.bg/article.php?id=58748
|
|