Автор: rhyan
Дата: 04-10-08 19:59
До daosa - всъшност знам, но явно ти не знаеш, че поляризацията на светлината зависи от доста неща и има значение къде се намира слънцето, за да може поляризиращия филтър да даде максимума от себе си. Затова казвам, че понякога ефектите от поляризацията не са така осезаеми, например когато слънцето е зад гърба ти и няма как да се преместиш.
До Harvester_vn - да уточня, че снимам със сапунер, и макс. Ф-число е 8. Т.е. не мога да затворя повече блендата. Дори на ISO80 в някои случаи не мога да сваля скоростта под 1/200.
До колкото си спомням от прочетени неща(различни източници) пейзажните снимки стават по-контрастни и с по-реални цветове когато ISO е възможно най-ниско(50-100 до 200) и когато скоростта е по-бавна (1/20 - 1/120).
Пробите със затворена бленда които съм правил до сега, особено при по-силно контрастни сцени, дават предимство на използването на филтър. Не знам дали това е само мое наблюдение, затова и питам. Чувал съм за филтри до -6 стоп-а, и че с тях се правят интересни неща посред бял ден
|
|