Автор: zezo321
Дата: 21-09-08 20:26
Дали някой е ползвал K10D с 8G SDHC карта? И при това да е записал повече от 2G снимки на нея?
Повода да питам е второто омазване на файлова система с тази комбинация.
Първия път реших, че аз съм оплескал нещо, но сега реших да се закопая.
Това, което установих е, че с пълна повтаряемост след запълването на 2G (64k клсътера x 32kB, ако трябва да сме точни) апарата казва 'Image not stored' и FAT-а започва да става на салата.
Ако се спре снимането на този етап все още е възможно да се възстановят снимките с някаква програма - аз си написах на perl в случая.
Ако обаче се продължи настава пълно мазало. Може би следващите снимки ще са ОК, но ще са записани върху по-старите.
Ефекта се появява при FAT32 с различни размери на клъстера при достигане на клъстер 0xffff. Интересно е, че на 2GB карта с FAT32 няма проблеми.
С K100D няма такъв проблем, но пък има друг, който напълно ме хвърли в оркестъра. Информацията, записана през апарата не може да се прочете през кард ридъра - дава лоши сектори. За сметка на това с кабел за данни към камерата се чете идеално. След презаписване същите сектори са ОК.
Май скоро ще почна да виждам зелени човечета, ако продължава така.
Тестваните камери са с последния фърмуер, картата е Trancend 8G SDHC class 6, ридъра е Transcend M3 (USB ID 058f:6362 Alcor Micro Corp.)
Някакви идеи (освен да отида до магазина за 4 карти по 2G? ;)
|
|