Автор: IDA
Дата: 04-09-08 16:10
"В повечето ателиета не знаят за какво става дума и са далеч от истината."
ТОВА Е САМАТА ИСТИНА !!!
Преди време ми се наложи да отпечатам няколко копия А4 формат. Подготвих си всичките кадри на едно CD, идеално експонирани и внимателно обработени на компютъра, с високо качество и резолюция за печат, в JPEG и sRGB пространство, всичко както трябва. Отивам в близкото фото и там едно засукано маце започва да ми обяснява, че копирали със съвсем нова лазерна машина, много модерна, затова поиска цена от 6 лв. за снимка. Показа ми и готови снимки. Харесаха ми и аз се хванах на въдицата.
Резултатът обаче беше меко казано ТРАГИЧЕН. Снимките първо не бяха А4 формат (20х30 cm2), а 18x24, т. е. доста по-малки. Мацето каза, че нямали в момента А4 формат хартия. Всичките снимки бяха прекалено тъмни и до една розовееха в един мръсно сиво-розов оттенък, а цветовете бяха като измити. Върхът беше, че всяка снимка имаше отляво около 1 мм бяло поле, макар че не трябваше да има никакви полета. Мацето извади една ножица и каза, че сега ще ги отреже и почна да кълца едната снимка с тъпата ножица. Накрая на мен ми писна и аз заявих, че качеството на печатните копия няма нищо общо с това от снимките, които ми бяха показани. Затова казах, че рекламирам поръчката и че отказвам да я платя. Добре че не бях платил предварително.
От тогава, НИКОГА ПОВЕЧЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО! Купих си принтер и каквото ми трябва, си го печатам сам. Не е евтино, но качеството е фантастично!
По едно време ми хрумна да занеса няколко мои отпечатъка на мацето от фотото да ги погледне и да разбере, за какво става въпрос, НО фотото вече беше фалирало и на негово място сега има магазинче за кафе.
|
|