Автор: rolla
Дата: 03-09-08 12:06
моя съвет:
изчисти цветята:)
Сериозно,тези белите точки (виждам такива само в зоната на фокус) са прах,да,но са по цветето.Нямат нищо общо с апарата ти.Въобще не са на едно и също място.
1-во:Ако е прах по матрицата няма да е бяла точка а черна(или тъмно сива) нали праха прави сянка върху матрицата!!
2-ро:ако е прах по обектива или няма да се забелязва или ако са много много големи пращинки а ти снимаш на много ,много затворена диафрагма може и да се види нещо...не знам...това е теоретически...аз лично не съм виждал до сега прах по обектива да оказва влияние на снимката.
3-то:Ако са горещи пискели (или мъртви) ,което е най-вероятния дефект ако има дефект ,те ще са ТОЧНО НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО НА ВСЯКА СНИМКА.
За да си сигурен направи кадър ,както ти казаха по-горе ,със покрит обектив.Вдигни малко ИСО-то и ще си видиш горещите/мъртвите пискели.После излез на балкона,задай приоритет на диафрагма,свий блендата на примерно ф/22,фокусирай на нещо близко(до към 1м. примерно) ,обърни апарата към чисто ,едноцветно небе без облаци или клони в кадъра и снимай.Така пък ще си видиш прахоляка по матрицата , който ще е като малки черни точици.
Прах по матрицата или където и да е, гаранцията няма да го покрие(а и няма смисъл) въпреки ,че аз като си взех последния апарат,съвсем първия кадър ,който направих с него(0001) беше тест за прах по матрицата и...се оказа ,че има:)))Още от завода:)Сигурен съм ,че всички апарати са така:)
За горещи пискели-същата работа.Всички ги имат!Не знам обаче при какъв процент горещи пискели имаш право на рекламация.Може би при различните производители е различно,както и при различните класове(и цени съответно) апарати.За сапунерка-забрави някой да ти обърне внимание.
А с какво снимаш,м/у другото?
Публикацията е редактирана (03-09-08 12:16)
|
|