Автор: LTG
Дата: 07-08-08 15:31
Мой приятел има обектив Quantaray 70-200.
Преди около 2 месеца когато искаше да снима на 150-200 мм диафрагмата спираше да работи. Взех го и отидох в сервиза на Зентекс. Погледнаха го и диагнозата беше скъсан лентов кабел към мотора и сензора на блендата. Тъй като обектива не е кой знае какво, а намирането на оригинални части невъзможно ми отказаха да го оправят.
И тъй като много по-счупен не можеше да стане се заех с ремонта. Внимателно го разглобих, докато стигнах до въпросния възел, управляващ блендата. Лентовия кабел беше лошо поставен, в следствие на което се беше сгъвал само на едно място и неговите нишки се бяха прекъснали. От старо CD-ROM устройство взех лентовия кабел от главата. Той беше дълъг около 8 см - напълно достатъчни за да успея да наставя лентовия кабел на място, където няма да има каквото и да е движение - опън, усукване, натиск. Отрязах с ножица с/у светлината лента със 7 нишки (колкото ми трябваха). Кабелът трябва да е с широчина на нишките като на оригиналния. С фина пила успях да сваля горния изолиращ слой на кабелите и със закрепена тънка медна тел за жило на поялника успях да запоя 7-те пътечки. Отдолу на спойката двата кабела се залепват с каноконлит, а спойките се покриват със термо-силикон. С двустранно лепящо тиксо се фиксира частта на наставката неподвижно към корпуса на обектива и всичко се сглобява по обратния начин. Внимава се лентовите кабели, които се движат да не се сгъват на ръб, а по дъга за да не се повтори повредата.
Важно е при разглобяването с перманентен маркер да се поставят белези, по които при сглобяване да се запазят същите взаими положения на частите, там където има възможност за фини настройки и разместване.
Разбира се всичко това се извършва в стая, в която не е имало скоро въздушно течение и прахта не се носи из въздуха, а елементите при разглобяването се поставят в кутия с капак. За по-сигурно може да се правят снимки по време на разглобяването за да може при сглобяване да се види кое как е било и с какви винтове е било закрепено.
Цялата занимавка ми отне около 3 часа и спести на моя приятел покупката на нов обектив.
Толкова засега от инженерната мисъл на LTG
|
|