Автор: PhrozenCrew
Дата: 28-07-08 20:22
Преди да си взема Panasonic FZ18 си мислех сериозно да си взема този сапунер. Лек, пъргав, добра оптика и добър стабилизатор, малки размери, много добра скорост на снимане - от 15с(за много тъмните снимки) до 1/2500с, и нещо изключително важно за любителите - подвижна светкавица на която спокойно можеш да сложиш пластмасов "калъф" за да я заглушиш, но кой ли ползва светкавици :). Просто идеален апарат!
А за ръководството, мдам няма го май в мрежата на бг.
Ако си се сблъсквал друг път с каноните трябва да знаеш, че и най-любителските модели ти предлагат доста възможности да правиш МНОГО добри снимки.
Аз ще ти дам малко съвети за тоя апарат, защото съм снимал с канони - намери от къде се регулира ISO-то и го закови на 100. Намери от къде да си регулираш блендата и скоростта. Закови блендата на 5 и си играй само със скоростта на снимане за да получаваш по-светли снимки в по-тъмна околна среда. Старай се да не ти трепва ръката много, защото каноните изостанаха с близо 6 години от към оптичните стабилизатори и макар твоя апарат да е с IS накрая на името това няма да ги гарантира мазане от мърдане. Наблюдавай си снимките на визьора с зума и си прави корекции в движение.
Не ти трябват автоматичните режими, макар при канон-сапунерките да имат добра балансираност в компромисите, за разлика от Panasonic-сапунерките, където шума те кара да се чувстваш извратен след като видиш снимките :).
Използвай зума за да акцентираш върху обектите си. Това малко апаратче завидно добре се справя с зумването и стабилизиране на зумнатия обект - пробвал съм само тази опция в общи линии на този модел.
Успех!
|
|