Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвети за статив - поредната тема
Автор: jilt3d   
Дата:   14-03-08 19:06

Здравейте [smile] ,

предстои ми закупуване на статив и в тази връзка прочетох няколко материала в Нет-а - една полезна статия на n1x0n, интересна дискусия в Hardware.bg. Стативът ще бъде ползван предимно за пейзажи и нощни снимки, което предполага разумно тегло и компактност, съчетано със здравина и стабилност и не на последно място с приемлива цена, звучи като научна-фантастика, нали?... Готов съм да се разделя с 350-400лв (+/-100лв.). за статив, за глава отделно. Имам няколко въпроса и ще бъде много благодарен, ако някой си направи труда да ми отговори. Важно уточнение: това ще ми бъде първия статив (о,колко вълнуващо!), досега никога не съм ползвал такава джаджа, незнам дори как да го тествам (срам, срам!), ще разчитам на пичовете от магазина за фото-техника. И така...
https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonHelp3.gif

- марката: Има ли значение? И вече виждам гора от ръце... Забелязах, че някои марки имат несъвместимости с плочките и трябва да се внимава в това отношение. Какво ще кажете за Гиотто, някой ползва ли техни продукти, изкуш... съм от някои техни модели? Велбо... имат също добрo предложение, но как стои въпросът със стабилността... споделете, моля, ако сред вас има ползватели на тези стативи... между другото, някой задавал ли си е въпроса, защо официалните сайтове на производителите на стативи са толкова грозни?
- централната колона на статива: Възможна ли е употребата й при стативи в ценови диапазон 350-400лв, осигурява ли достатъчна стабилност дори и изпънат. Търси се статив с макс.височина около 140-150 см, но този параметър трябва ли да бъде съобразен относно централната колона?
- и за да спестя вашето и моето време, ще бъде чудесно ако препоръчате няколко модела, които мога да намеря в България.

Благодаря на всички стигнали до финалните надписи! [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за статив - поредната тема
Автор: velev.v   
Дата:   14-03-08 19:14

Виж какво, купи си един статив втора ръка за 15 лева от тук, бачкай с него и ще ти стане ясно какво точно ти трябва и какво да търсиш. Така ще ти излезне най-евтино.

Автор: pmartinov   
Дата:   14-03-08 19:17

Не мога да ти препоръчам статив като не знам каква камера и с какъв обектив ще качваш на него...

Статива се избира според камерата .

Автор: 35mm   
Дата:   14-03-08 19:21

За мен избора на статив отдвана приключи когато си взех 8 кг крака Манфротто 161 МК II и глава ArcaSwiss.

Не знам дали нещо друго може да бъде измислено което да ме накара да ги сменя. Гицо от този клас са много по хубави, финно направени, точни, ама са леки - карбонови. Манфротото е като дялано с чук ама е по-стабилно и тежко.

Все, пак един статив трябва и да се носи. Така че намери компромис между тегло/стабилност и това да го носиш лесно.

Публикацията е редактирана (14-03-08 19:25)

Дата:   14-03-08 19:26

Да, извинявам се...

Най-тежката конфигурация би била Canon350D + 70-200mm f4 L. Не мисля, да сменям тялото в скоро време или пък да закупувам някакъв супер теле-обектив, който да тежи. Евентуално плюс някакъв екстендър за L-ката.

@velev.v: мислил съм и този вариант, но отдавам голямо значение на статива, много по-голямо от дилемата Canon vs. Nikon, искам да си закупя нещо наистина качествено и мисля да го направя веднъж завинаги. Благодаря за отговорите! [beer]

Автор: GenaDP   
Дата:   14-03-08 19:27

350-400лв. е сериозна сума за статив, можеш да си вземеш читав екземпляр. За 140-150см. централната колона не ти трябва да я вдигаш, ако си вземеш достатъчно висок модел.

За плочките на главите си има неписан стандарт - ArcaSwiss. Някои от малките плочки на Манфрото са също широко разпространени като размер. Всичко друго си пасва единствено на съответния модел или евентуално на няколко модела на един производител.

Ето това е стабилен статив с ниско собствено тегло. Има доста по-евтини и по-високи, но и по-тежки.

Публикацията е редактирана (14-03-08 19:28)

Дата:   14-03-08 19:29

@35mm: нямам автомобил и не мисля да имам... предпочитам велосипеда, така че ще го разнасям с тялото си, търся нещо приемливо за тегло - около 2 кг включително главата.

Автор: 35mm   
Дата:   14-03-08 19:43

Тогава за теб ще са приложими всички най-нови разработки на метали и композитни материали. Това дето GenaDP ти е писал е добро!

Автор: chukov   
Дата:   14-03-08 19:52

Мога да дам само скромното си мнение за главата

вземи я ябълковидна с два канала за навеждане на апарата верикално

много лесно и бързо се наглася апарата в положение, което ти трябва

Автор: Prakticar   
Дата:   14-03-08 19:53

Един мъдър човек беше казал, че добрият статив е този, който ти е под ръка, а не този, който си оставил вкъщи понеже е прекалено тежък и неудобен.
Що се отнася до мен - за всяка конкретна цел вземам най-тежкия, който мога да си позволя да нося.

Автор: chukov   
Дата:   14-03-08 19:58

Ето за тази глава говоря
имам я със статив манфрото

главата е изключително ергономична и удобна, с плочка

Ето тук

Публикацията е редактирана (14-03-08 19:59)

Автор: MauMyHa   
Дата:   14-03-08 20:05

продавам статив Velbon cx 686 чисто нов за 100 лева [smilie21]

Автор: beyonder   
Дата:   14-03-08 20:46

За 200 лева отнасяш Manfrotto 190D. Доста добро леко стативче, макар и малко нисичко. Но въпреки това стабилно. За 280 можеш да вземеш 190XPROB, който ти предоставя специална основа на краката, за да можеш лесно да наклониш настрани централната колона; щракалки вместо врътки на краката; изолация на два от краката, за да не ти измръзват ръцете зимата.
Аз имам 190D и съм доволен. Достатъчно стабилен е за теглото си и достатъчно лек за носене насам-натам. След две седмици му предстои тестване в зимни планински условия, но си мисля че ще се справи :)

За 320 лева можеш да вземеш 055Xprob, който се пада по-голямото братче на 190xprob - 142 сантиметра без колоната, 2.40 килограма - срещу 122/1.80.

Публикацията е редактирана (14-03-08 20:50)

Дата:   14-03-08 21:53

О, да! И за глава трябва да помисля. Интересно предложение от chukov, но това предполага закупуване на статив Manfrotto или се бъркам...?
Изобщо, как стоят нещата с ArcaSwiss стандарта, използването на такава глава, гарантира ли успешното й ползване на всеки статив или и самия статив трябва да имплементира този стандарт?

Благодаря за предложението на GenaDP, но то ми се струва по-скоро за wildlife фотографи - 11кг. товар макс, предразполага тежки теле-обективи, засега нямам планове за такава тежка техника.

Автор: beyonder   
Дата:   14-03-08 21:58

Краката и главата са си отделни, в общия случай няма значение какви марки. Болта и резбата са стандартни. На чуков главата и аз я имам, добра е, макар понякога да ми се случва да я отвия без да искам, но това си е по-скоро дефект в мене [smilie5]

Автор: pmartinov   
Дата:   14-03-08 22:01

Статива трябва да издържа тялото и светкавица върху него,конвертора,обектива ...

И при лек полъх на вятъра ако тази комбинация почва да се клати ...

Отново си в базара .

На поправителен.

[smilie3]

Автор: GenaDP   
Дата:   14-03-08 22:36

С макс. височина 150см. без вдигната колона няма сериозни стативи, дето да държат само до 3-4кг. Ако ти трябва именно такъв - отиваш в Технополис и отнасящ първия за 70-80лв., който е достатъчно висок.

Автор: Стоев   
Дата:   14-03-08 23:16

Пробваш "теста с кренвирша" и продължаваш да търсиш...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »