Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Питанки за следящият AF и фокуса при кино- видеокамерите
Автор: J.J.R.   
Дата:   23-02-08 11:55

Привет. Не е петък(събота е), но се чудя някои неща относно следящият АФ, и по-точно възможностите да се снима обекта(примерно хлапе) дори когато мърда, или фотографа и модела се движат по време на снимането и кадрите да не са с "пробягал" фокус на някъде.
Принципно кой модел камери се справят най-най-добре със следенето - D3/D300, или всеки DSLR със следящ АФ? Примерно, ако се снима модела с 85 или 105 мм, в едър план, на сравнително широка бленда - 2.8 да речем, може ли да се "заключи" фокуса върху лицето, така че всяко мърдане да не се отразява с пробягал фокус, я по косата, я по врата.

И още нещо, в киното, ТВ и видеоиндустрията как се постига фокусиране когато и камерата и обекта се движи. Някъде беше обяснено, че в киното има хора, които отговарят за това, а примерно една видеокамера от класа на Canon XH-A1, как би се справила в динамични сцени.
Когато дават на живо някое шоу по бТВ, не веднъж съм забелязвал "търсене на фокуса", даже имаше едно предаване "Пирамида" по бТВ там операторите много си играеха с вариото и фокуса често се "търсеше", т.е. един вид на продължителен фокус ли се разчита при такова снимане?

Някой има ли представа, какъв клас камери и модели ползват например бТВ?

Въпросите ми са от чисто любопитство, и ми е интересно. Ще съм благодарен ако някой ми даде отговори. [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Питанки за следящият AF и фокуса при кино- видеокамерите
Автор: navy   
Дата:   23-02-08 12:00

Д300 има 3Д фокус [smilie7]

Автор: pmartinov   
Дата:   23-02-08 12:04

Д3 има 3Дфокус[smilie24]

Автор: PiToMeN   
Дата:   23-02-08 12:05

На Великолепната Шесторка по БТВ редовно Ани Салич не беше на фокус, а движещите се дуети въобще не се и опитвахада ги хванат в едър план, освен ако Ани Салич не им задава въпроси и съответно те не седят на едно място.

Дата:   23-02-08 12:13

Аз пък съм си играл [ezik] с 3Д фокуса на никоня като си пусна картун нетуорк-а, даваха том и джери, хе хе хе, заключа фокуса на мишката и само гледам как фокусните зони я гонят по екрана на ТВ [smilie18]

Дата:   23-02-08 12:15

navy, martinov, за тези двата знам със сигурност. Нали тука в една тема се бъзикахте, с една моделка как фокуса я бил хванал за ц***те и не я пускал. Това наистина ли ще е така - посочваш какво да фокусира, заключва се фокуса, и ако условията не са прекалено скапани и обстановката еднородна, то фокуса няма да се изгуби дори и модела и фотографа да се движат?
А други модели/марки как се справят със следящият фокус, но не само когато обекта тича примерно срещу обектива?

Питомен - а имаш ли обяснение защо става така? В смисъл, защо се губи фокуса - защото е просто продължителен АФ, или защото няма друг начин освен този? Примерно във музикалните видеоклипове не се губи и търси така фокуса. Освен ако не е умишлено.[smilie8] Например на evanesence - my imortal клипа има доста движение на камерата, макар и плавно, но фокус не се губи и търси.

клипа

Дата:   23-02-08 12:16

navy бърза ли е реакцията на аф зоните ?

Не съм се базикал [smilie8]

Дата:   23-02-08 12:22

J.J.R.

Автофокуса на видеокамерите и фотоапаратите се различават доста макар,че принципно са еднакви...

Дата:   23-02-08 12:40

Мартинов, чакам да се постопли и да закарам една кака в една горичка и там да си играем на хвани ме за фокуса [smilie7]

Като има контраст и разлика в цвета - не изпуска [smilie24]

Дата:   23-02-08 12:51

А при другите модели на Никон, и останалите марки как е? Щото D300 може и да не мога да си позволя.[smilie8]

Дата:   23-02-08 12:52

Само Д3 и Д300 за сега имат 3Д фокус ...

Дата:   23-02-08 13:04

Т.е. тъй като единият от критериите, по които ще си избирам евентуално DSLR е добър следящ АФ, то избора се спира отново върху D3/D300?

Дата:   23-02-08 13:08

Имай предвид че добрия автофокус освем от добро тяло зависи и от качествения обектив ...

Дата:   23-02-08 13:11

Е да, разбира се. [smile] [shtrak]

Дата:   23-02-08 13:11

Добър означава освен бърз и прецизен.

Мартинов, хванах цаката на планара,много съм доволен от качествата на това стъкло [smilie7]

Дата:   23-02-08 13:16

Нейви защо не пуснеш една тема какви са ти впечатления от планара, и кой имаш - 50 или 85 ?
А ако го поставиш на безкрайност, може ли да се снима нещо малко по-динамично, или при всяко мърдане се настройва фокуса? [smilie8]

Дата:   23-02-08 13:22

navy [smilie24] Радвам се !!!

J.J.R. Ако двойката апарат-обектив не са добри такъв кадър не може да хванеш ...

http://img232.imageshack.us/img232/7579/dsc3802mr0.jpg

Дата:   23-02-08 13:33

Не ми се пускат теми...

Автор: jack-of-diamonds   
Дата:   23-02-08 13:36

В телевизията и киното няма авто-фокус. Всичко си е ръчен. В киното , движението се отренирва няколко пъти преди заснемане , има си и човек най-често който отговаря само за фокуса. В телевизията , в повечето предавания си коригираш фокуса и кадъра когато е друга камера в ефир , и режисьора на пулт пуска в ефир твоята камера чак когато си готов. Има някои предавания ,които нарочно коригират фокуса и кадъра в ефир за да разчупят класическите правила.

Дата:   23-02-08 16:01

jack-of-diamonds
Интересно е това което казваш. Не съм запознат в киното как е, интересно ми е как камерата фокуса там. Гледал съм бая филми, трите филма за Борн например са с изключително динамични сцени, дори кадъра "подскача" когато Борн вървеше бързо, но фокус не се губи,че и дефокус имаше, интересно как са го снимали... [smilie8]

Автор: FlorentinoArissa   
Дата:   23-02-08 16:15

Тези хора в киното се наричат - Фокусници. За целта се прави репетиция със стендинг на актьора, при която се постават марки на гривната на фокуса.При промяната на фокусното разстояние - тоест при дижението на обекта.И когато започне заснемането на съответната сцена, оператора и фокусника работят заедно. Работата на фокусника се свежда до това да движи гривната на фокуса, правопропорционално на движението на обекта.Автофокус при кинокамерите няма, при дигиталните има ,но повечето читави оператори не го ползват. По трудно е но е по качествено. А за фотоапаратите с автофокус някой друг да се включи ! Толкоз от мен

Публикацията е редактирана (23-02-08 16:21)

Автор: FlorentinoArissa   
Дата:   23-02-08 16:17

Но мисля че трябва да се замислиш за скорост, бленда, обектив в случая .Не те знам какжо искаш да снимаш[shtrak]

Автор: jack-of-diamonds   
Дата:   23-02-08 16:23

Ми точно както ти казах :) Има си "фокусник" който се грижи само за фокуса и гледа да не избяга по никакъв начин. Пък и това е кино , могат да си репетират 5-6 пъти и накрая ако пак не стане , винаги има 2ри дубал :) Наемат суперпрофесионалисти в холивуд , особено за филми като Борн и изобщо нямат никакви проблеми с фокуса :)

Дата:   23-02-08 18:02

Общо взето това ме интересуваше. :) А за снимането - ми докато фокусирам с FZ30, то модела вече във съвсем друга позиция и така фокуса много лесно бяга, когато снимам в дългия край. [smile] [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   24-02-08 16:21

От фокусирането на FZ30 до сбъдване на твоята мечта има сериозен път на развитие. С опита ще стигнеш до заключения, че си можел и по-добре да фокусираш с FZ30, а и че мечтата ти е малко нереална.

Ако вложиш във фокуса същите усилия, които хвърлят кинаджиите, със сигурност винаги ще си на фокус.

Ей сега ще влезе Моби да даде примери с летящи моторетки на ръчен фокус.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »