Автор: J.J.R.
Дата: 23-02-08 11:55
Привет. Не е петък(събота е), но се чудя някои неща относно следящият АФ, и по-точно възможностите да се снима обекта(примерно хлапе) дори когато мърда, или фотографа и модела се движат по време на снимането и кадрите да не са с "пробягал" фокус на някъде.
Принципно кой модел камери се справят най-най-добре със следенето - D3/D300, или всеки DSLR със следящ АФ? Примерно, ако се снима модела с 85 или 105 мм, в едър план, на сравнително широка бленда - 2.8 да речем, може ли да се "заключи" фокуса върху лицето, така че всяко мърдане да не се отразява с пробягал фокус, я по косата, я по врата.
И още нещо, в киното, ТВ и видеоиндустрията как се постига фокусиране когато и камерата и обекта се движи. Някъде беше обяснено, че в киното има хора, които отговарят за това, а примерно една видеокамера от класа на Canon XH-A1, как би се справила в динамични сцени.
Когато дават на живо някое шоу по бТВ, не веднъж съм забелязвал "търсене на фокуса", даже имаше едно предаване "Пирамида" по бТВ там операторите много си играеха с вариото и фокуса често се "търсеше", т.е. един вид на продължителен фокус ли се разчита при такова снимане?
Някой има ли представа, какъв клас камери и модели ползват например бТВ?
Въпросите ми са от чисто любопитство, и ми е интересно. Ще съм благодарен ако някой ми даде отговори.
|
|