Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Апарат на старо?!?
Автор: k_roo   
Дата:   14-02-08 00:44

В сайта има дори раздел "базар", а все още не съм виждал тема, която да засяга начина на избиране на апарат на старо... Купуват, продават, а никой не казва какво трябва да гледаме и как да проверяваме при евентуална покупка и кои дефекти например са маловажни (като следите от употреба). Вие сте, Надявам се да се получи добра дискусия, аз може да се включа по-нататък[smilie24]
Наздраве на всички празнуващи, без значение какво[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Апарат на старо?!?
Автор: Стоев   
Дата:   14-02-08 01:02

Май беше писано навремето, но търсенето в Архив е умряла змия....[smilie2]

Автор: pav4eto_89   
Дата:   14-02-08 01:26

я гледай ти, тук се очертава интересна темичка :), и без друго напоследък доста се ровичкам в базара :)[smilie19]
мога да споделя мойте скромни знания : да се внимава за драскотини по лещата, при възможност да се гледат снимки от апарата на монитор(не на дисплея), както и да се направи черна снимка, за да се види дали няма безобразно много изгорели пиксели :)това е от мен, но мисля, че има още много какво да се каже, поздравления за темата, надявам се и аз да се развие добре[shtrak]
Честит празник![smilie21]
P.S.: колкото до ровенето в архива...наистина не е сред най-любимите ми дейности, но понякога се налага...и все пак не е зле да се припомнят някои неща :)

Публикацията е редактирана (14-02-08 01:28)

Автор: deadscreem   
Дата:   14-02-08 01:53

Препоръчвам когато пращат/пращаш по Еконт да отбелязваш че копувача може да огледа стоката преди копуване... има въведена такава услуга, която е наплно безплатната и изисква само 1 чекване във формуляра :)
а за апарата трябва да се внимава дали също всички бутони,врътки работят като хората, дали като се сложи обектив всичко е точно (има Автофокус)...
важен е факта на колко кадъра е затвора, въпреки че не можеш да бъдеш на 100% сигурен дали броя който продавача казва е реален, защото повечето производители дават живот на затвора около 100 000 +- 20%-30%

Автор: asahi   
Дата:   14-02-08 08:54

Сещам се за поне 3 възможбости един продавач да покаже коректността си и да внуши сигурност у продавача относно качествата на употребявания фотоапарат.

1. Когато купувачът е наясно какво очаква от апарата и какво купува. Продавачът води купувача в сервиз, апаратът се проверява, после продавачът дава ня купувача някаква частична гаранция и си взима парите. Това е възможност за получаване на по-добра цена или поне конкурентно предимство пред други продавачи.

2. Когато купувачът не е много насясно какво купува (напр. начинаещ). Двамата отделят час-два, в който купувачът се запознава със стоката. Снимат, тестват, обясняват. Купувачът остава доволен или поне обнадежден и купува стоката.

3. Продавачът дава възможност на купувача да върне стокаат в 1, 3 или 7 дневен срок и да си получи парите обратно в къс срок. Обикновено читавата стока не се връща от читавите купувачи.

Аз лично препочитам т.2.

Автор: vladod   
Дата:   14-02-08 16:25

Единственият ми съвет към купуващите неща втора употреба е, да не ги плащат по-скъпо, отколкото новите в магазина [shtrak] , а продавачите да не забравят, че вс
ъщност искат да се разделят с неща, които не им трябват [shtrak]

И все пак обяви от рода на "чисто нова Практика МТЛ5" винаги са ми радвали окото [shtrak]

Автор: hooliganmartin   
Дата:   14-02-08 21:05

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: alsash   
Дата:   14-02-08 21:16

с една дума.....стига да е от добро семейство!

Автор: boreto   
Дата:   14-02-08 21:45

А пък на мен и двата апарата са ми на старо, като нови. Определено не виждам смисъл да изпусна възможност за добра машина на старо, с изключение на случая, когато нямам търпение да чакам да се появи вторично предлагане. Предполагам неувереността за оказион техниката произлиза от недостатъчните технически познания по съответната материя.

А пък последната ми рефърбишед придобивка е робот-прахосмукачка за 325лв. като имате предвид, че нов по-прост модел тук се продава за 770лв. а в техномаркет подобна струва 1999лв.

Не че ми е непосилно новото, но аз да не бера парите по дърветата?

Автор: ivan.draganov   
Дата:   14-02-08 22:03

Купуването и продаването на употребявана камера винаги си е 4ист риск,добре премерен в слу4аите когато и двете страни се разберат за разваляне на сделката ако някой не хареса нещо!Не виждам нищо нередно в това и подкпрепям идеята купува4а да върне апарата в кратък срок по предварителна уговорка! Нали идеята е да са взаимно доволни![smilie24]

Автор: ivan.draganov   
Дата:   14-02-08 22:18

Боре ,а по въпроса за гаранцията какво ще кажеш??Нали знаеш,втора употреба -гаранция-Франция,друго са си 2 г. и ако са в БГ![smilie24]

Дата:   14-02-08 22:37

Нали знаеш, който не рискува, не печели. От десетината апарати, минали през мен, само един се развали - F700 и то в два броя. Единият - нов. Другият го взех потрошен, за да му използвам матрицата за поправка на първия. Това си беше голяма дефектна серия матрици. Мал шанс.

Обикновено разликата в цената между нов и употребяван апарат е по-голяма от цената на евентуална поправка. При това вероятността от повреда е много нисък процент. Аз отдавна съм си направил сметката и смятам за чиста загуба на пари да си взимам нов апарат. За съжаление има случаи, в които меракът надвива сметката (както май ще стане със S100...).

Дата:   14-02-08 22:47

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   14-02-08 23:12

Може би сте виждали графиката на разпределение на повредите във времето? Това е универсална диаграма за всякаква техника. Сравнително високи са вероятностите за повреди в самото начало на експлоатацията и след изтичане на експлоатационния срок. При съвременните темпове на развитие на фотографската техника достигането на експлоатационния срок е непостижимо поради много по-бързото морално остаряване. А тежеста на повредите в началото на експлоатацията пада върху първия купувач, който е финансово застрахован с гаранцията но не е спасен от разправията.

Що се отнася до вторична гаранция, не съм срещал такава практика, но тя би увеличила цената на старо.

Автор: exo99   
Дата:   14-02-08 23:59

Първо - важно е какво купуваш.
Има разлика дали е цифрово тяло и обектив или е обикновен аналогов апарат и обектив.

Според мен шанса да се развали цифровото е по-голям.
Що се отнася до аналоговите такива - при покупка трябва да се огледа много добре стоката, да се тества .
Може и да се даде един разумен срок / нопример 2 - 3 дни/ с опция за връщане, но това ще увеличи цената.
Освен това, когато се продава аналогов апарат, цените им са от 25 - 30 лева за Фед, Зоркий до 40 - 60 лева за Практика например, до 100 - 120 лева за много добре запазени и работещи без проблеми Канон и подобни.
Като нови тези апарати са стрували 10 - 20 пъти повече.
Е какви особени гаранции мога да дам за апарат, тестван при покупката, за който съм взел например 40 - 50 лева.
Работа за 10 - 15 минути е да се тества.
Може да се предложи например опция за евентуално връщане, но в много кратък срок - например 3 до 5 дни.
И естествено за тази опция трябва да се плати малко повече.
А и къде е гаранцията, че купувачът между временно не е повредил нещо.
Или на един обикновен механичен обектив, след като се направи обстоен оглед, какво може да му се развали за следващите няколко дни - да се изпусне на асфалта например [smile]

Освен това всеки продавач трябва да описва евентуалните дефекти на това, което продава.
И да съобразява цената със състоянието.
Аз например продавам в базара един вариообектив с дефект. Затова съм го обявил само за 20 лева. Е каква гаранция да дам на някой, който е предупреден, прави оглед,
и плаща само 20 лева ?

Автор: Cristinel   
Дата:   15-02-08 00:09

Автор: caro-anton   
Дата:   15-02-08 10:57

ехо99,
веднъж си купих обектив, уж идеален, неползван, но имаше някакъв доста сериозен проблем и нямаше фокус. водих го на две места, уж добри, няма да ги споменавам, нищо не стана и го ритнах.
стават издънки.
Но който иска да е сигурен, да си взима ново. няма как да се дава гаранция за нещо на 40 години, мапример. работи и това е. ако го хване некой невеж и бръкне с пръстче дет не трябва...
Иначе цифрово - ново.
Лентово - може и старо.

Автор: danny_falin   
Дата:   15-02-08 11:11

бих си взел втора ръка единствено техника която е практически нова, някой купил нещо и на зор го продава без почти да е ползвано, иначе някой да си е щракал на воля в продължение на половин година и аз да му зема техниката - абсурд. Нямам доверие на нокой освен мен за прецизното и грижливо ползване на техника,
само за месец два някой некроманьонец може така да разхлопа обектив че вариото да стане с характер, с рязки и чукови зумвания и негрижливо отношение, пясък прах мокрене на техниката и т.н.

риска си е голям и чувството отвратително.
ако го е взел онзи ден има само 30 кадъра и на човека му трябват пари, и го продава минимум на 25-30% по ниска цена - да и пак с много компромиси

поздрави

Публикацията е редактирана (15-02-08 11:13)

Автор: ecobo   
Дата:   15-02-08 12:25

голем смех тука [smilie18]

Аз много, ама МНОГО неща съм пазарил 2-ра ръка, никога не съм имал проблем. Е, не купувам сапунери, а сериозна техника, кочто така или иначе по-рядко се разваля. Макар че на жена ми F30-ката я взех 2-ра ръка, и refurbished на всичко отгоре, ама що снимка и що видео е направил...

Я сега тези, дето НИКОГА не купуват употребявано, да кажат какви коли карат [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   15-02-08 12:33

Автор: k_roo   
Дата:   16-02-08 22:37

брей, много писали тука за 2дена колко съм изпуснал...не знаех че има технически прегледи на апарати[smilie18] , колко струва 1 такъв?и за колко време става?[shtrak]

Автор: pafkataa   
Дата:   16-02-08 22:56

Винаги има процент риск ,бил по-малко или повече при стоките втора ръка ..,ноо въпреки това аз си рискувам [smilie25] ...не ,че в момента съм в платежоспособно положение ..,но не мисля ,че за нещо си струва да дадеш над 1/4 и отгоре от цената му ,при положение ,че да речем го намериш същото втора ръка (прилично време ползвано)...
Все пак всеки си решава [smilie24]

Автор: d256h   
Дата:   16-02-08 23:26

Винаги се кефя на някой, който си мисли, че като влезне в някой форум, трабва веднага да му обърнат внимание и не само това, ами и да му напишат обяснения от 10 страници по зададения от него въпрос! Има и такива, които, като им кажат да прегледат старите теми по 'техния въпрос' те се мусят и казват, че 'тук' не били любезни...Ей мързела е голяма работа...тая телевизия скапа окончателно нещата...
В магазините за 1Лев продават фунии за наливане на знания у глави!
[smilie23]

Автор: Стоев   
Дата:   16-02-08 23:41

k_roo написа:

> брей, много писали тука за 2дена колко съм изпуснал...не знаех
> че има технически прегледи на апарати[smilie18] , колко струва
> 1 такъв?и за колко време става?[shtrak]
Апарат на старо е като кола на старо - ако разбираш си правиш преглед сам, ако не разбираш - сервизи бол...
Ако вземаш жена "втора ръка" и приятелите ти кажат: "Страшна е - какви свирки прави само!" - как ще постъпиш?[smilie7]

Автор: exo99   
Дата:   16-02-08 23:49

Стоев, че то и това си е някаква препоръка.
Ми няма да те излага момичето [smile]
Представяш ли си, някой си вземе жена "втора ръка" и тя го изложи пред приятелите му, защото не може да направи една свиркка като хората.
Има да го съжаляват после....[smile]

А с апаратите - аке е лентов до 50 - 60 лева лесно ще си го огледа , а и да не излезе много читав - не е болка за умиране.
Виж по-скъп цифров си е друго.
Но ако даваш 1000 лева за цифров ДСЛР, що да не дадеш още например 30 - 50 лева и да отидеш с продавача при Зентекс да му направи преглед. В интерес на истината не знам колко взима Зентекс за такъв преглед, но според мен си струва да се охарчиш още малко.
Това в случай, че си вече пред сделка и всичко друго ти е харесало.

Аз като купувах моя форд / на 12 години/ за 2500 левчета, така направих - бях се уговорил в един сервиз да го погледнат за 100 лева , да го тестват на стенда и чак тогава го взех. [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »