Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Tri-X 320 asa
Автор: xizor   
Дата:   13-02-08 12:05

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Tri-X 320 asa
Автор: 5kan   
Дата:   13-02-08 12:59

на 400 аса го снимах като пресен и Д76
пробвал съм и с Н110 и Т-макс, но "класиката" май беше най-добре
определено по-дребно зърно от НП 27 [smile]

Дата:   13-02-08 13:13

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: icikonti   
Дата:   13-02-08 13:14

Хубав филм.Проявявам го с KODAK XTol в Йобопроцесора ми.При копиране от рол, на размер 30/40 см -се появява зърно!Дали заради проявителя или самия филм, зърното е много интересно като структура.При сравнение с KODAK TMax 100 /в същия провявител и сниман при същите условия/ Tri-X 320 се държи по-добре."Шареното" по филма е много повече от Темакса.При копирането лесно се постига черното, а сивото минава през доста градации.Темакса там куца-сивее и не е толкова "шарен".А би трябвало да е обратното, колкото е по-малка чувствителността на филма, толкова е по контрастен.Единствения плюс на TMax 100, виждам в отсъствието на зърно, но това е съмнително преимущество!
Проблем ми направи само при препроявяване и преекспониране -1 филм.Видя се неравномерна поливка със сребърен халогенид, от тук и неравномерен тон /като вълни през дължината на филма-светло-тъмно-светло и т.н./.След като коригирах времето за проявяване, на следващите филми, от същата партида- нямаше такива неравномерности.
Подложката на целулоидна основа е малко тънка, но така е с Кодаците, в сравнение с Илфордите.Това ми прави два проблема.Първия- малко трудно го вкарвам в спиралата.Това- не го броя!Но все пак си остава отпечатък.При мъките по вкарването и леко грубото отношение, се получават по първите кадри сгъвания на подложката.Обикновено така си губя първия кадър, щото на сгъвката/под формата на натиснат с нокът лист/ се получава т.н. физично проявяване.Тъмно петно като полумесец.Втория проблем-понеже копирам без стъкла за 6/9, негатива не може да се изпъне, както твърдия Илфорд или даже KODAK TMax 100 макар и тънък, стои изпънат.Това поражда проблеми с фокуса и обикновено не е остър във всички краища на кадъра.Пък и лампата като нагрее-негатива се огъва /при дългите експонации/.Трябва да му търся антинютонови стъкла, но пък ще загубя част от рязкостта.
От филмите с по-голяма светлочувствителност-този ми се нрави най-много.От филмите с ниска чувствителност, първенец ми е ILFORD Pan F Plus 50.Сега съм си поръчал 400 Tri-X .Предполагам няма да е нещо по-различно.

http://www.shop-sys-server.de/fotofachhandel24/xbuttondb/14373p.jpg

Публикацията е редактирана (13-02-08 13:20)

Дата:   13-02-08 13:35

Автор: volokin   
Дата:   13-02-08 13:36

Ма ти що го проявяваш с Тмакс не ми стана ясно [smilie11] Той си е класически дебел филм (напоследък отъня, цената на среброто [smilie24] демек нагоре)

Дата:   13-02-08 13:40

Дата:   13-02-08 13:50

[smilie2]

Дата:   13-02-08 13:50

Дата:   13-02-08 13:53

Rodinal съм си купил един единствен път и веднага го подарих. НЕ го обичам и това е.

Ама виж Три-х с Д76 или ИД11 е друга работа.
Имах и добри резултати с АТомал на Агфа, който ми беше любим проявител, но и той го няма вече, заместители не съм пробвал.

Дата:   13-02-08 13:58

Дата:   13-02-08 14:01

Дата:   13-02-08 14:03

"pri skan, golyama igra4ka padna, no negatiav mu nyama nishto oima info, a na skana e kofti..."

Дебел филм е, с много сребро, затова скана е труден. Има един интересен факт, ако го пушнеш на 1600 (говоря за 400 АСА) се сканира по-лесно. Смея да твърдя, зърното не се променя грам на 1600 АСА.

От горното ти писание разбрах за фуджидола, ама се зачудиш що с Тмакс си го къпал, особено след като си имал по-добри резултати с фуджидол.
Както и да е изясни се.

Дата:   13-02-08 14:05

rodinal

Дата:   13-02-08 14:07

Дата:   13-02-08 14:09

Фома и аз съм пробвал веднъж в България ми свършиха филмите. Фома е или крадена рецепта от Кодак или някакъв лиценз. И на мен ми харесва, също много дебел филм.
Апропо, онзи ден бяхме при този дистрибутор на чернобяла химия и филми от който купихме тогава Фома-та. Той разказа, че в момента най-добрата баритна хартия, неутрална е на ФОМА, правели я с много стара технология и буквално я топяли в сребърни емулсии на ръка. ТЯ се "напивала" яко със сребро.

Дата:   13-02-08 14:11

Дата:   13-02-08 14:11

Фуджидола ти изфирясва както и Д76, ИД-11 държи много, ей за това го предпочитам пред Д-76, иначе друга разлика не намирам.

Дата:   13-02-08 14:13

"dali t max" Не, не е Тмакс, класическа дебела емулсия, по-скоро да е нещо сродно на ТРи-Х.

Дата:   13-02-08 14:15

Дата:   13-02-08 14:31

Аз пък съм страшно недоволен от FOMA 100 Classic-рол.Не съм пробвал 200.
Подложката му е мека.Отпсувам си докато го вкарам в Йобо-то.Винаги имам по 2 мм отгоре и отдолу ивици ,вероятно от неточна поливка.Не е възможно да снимаш едни и същи сюжети с Илфорд и Фома, да ги проявиш на една е съща машина с един и същи проявител и резултатите да се различни!!!!!
Абе.... аз мразя всичко чешко!Напатил съм се много от чешки "изобретения"!Толкова съм ги намразил, че сега и гола чехкиня да ми дадеш- няма да я погледна.
FOMA
Доволен съм от унгарската форте ч/б хартия.Винаги са били по-добре от Фома-та.Внасят ги Екуипекс С 7/до Румънското посолство.Жалко, че нямат формати над 30/40.

Дата:   13-02-08 14:33

Ичиконти, гледам имаш проблем със спиралата. Вземи си Патерсън и проблемът ти изчезва автоматично. НЕ съм сигурен дали ще влезе в Йобо-то, но тези проблеми които описваш не съм ги имал никога, освен когато ми се натрупа сребро по дозата, която предполага и чистене все пак [beer]

Дата:   13-02-08 14:39

Дата:   13-02-08 14:41

Кой знае какъв патерсън си имал, ей за този говоря:

220200393668 клинки в Ибей този номер [beer]

Дата:   13-02-08 14:42

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »