Автор: icikonti
Дата: 13-02-08 13:14
Хубав филм.Проявявам го с KODAK XTol в Йобопроцесора ми.При копиране от рол, на размер 30/40 см -се появява зърно!Дали заради проявителя или самия филм, зърното е много интересно като структура.При сравнение с KODAK TMax 100 /в същия провявител и сниман при същите условия/ Tri-X 320 се държи по-добре."Шареното" по филма е много повече от Темакса.При копирането лесно се постига черното, а сивото минава през доста градации.Темакса там куца-сивее и не е толкова "шарен".А би трябвало да е обратното, колкото е по-малка чувствителността на филма, толкова е по контрастен.Единствения плюс на TMax 100, виждам в отсъствието на зърно, но това е съмнително преимущество!
Проблем ми направи само при препроявяване и преекспониране -1 филм.Видя се неравномерна поливка със сребърен халогенид, от тук и неравномерен тон /като вълни през дължината на филма-светло-тъмно-светло и т.н./.След като коригирах времето за проявяване, на следващите филми, от същата партида- нямаше такива неравномерности.
Подложката на целулоидна основа е малко тънка, но така е с Кодаците, в сравнение с Илфордите.Това ми прави два проблема.Първия- малко трудно го вкарвам в спиралата.Това- не го броя!Но все пак си остава отпечатък.При мъките по вкарването и леко грубото отношение, се получават по първите кадри сгъвания на подложката.Обикновено така си губя първия кадър, щото на сгъвката/под формата на натиснат с нокът лист/ се получава т.н. физично проявяване.Тъмно петно като полумесец.Втория проблем-понеже копирам без стъкла за 6/9, негатива не може да се изпъне, както твърдия Илфорд или даже KODAK TMax 100 макар и тънък, стои изпънат.Това поражда проблеми с фокуса и обикновено не е остър във всички краища на кадъра.Пък и лампата като нагрее-негатива се огъва /при дългите експонации/.Трябва да му търся антинютонови стъкла, но пък ще загубя част от рязкостта.
От филмите с по-голяма светлочувствителност-този ми се нрави най-много.От филмите с ниска чувствителност, първенец ми е ILFORD Pan F Plus 50.Сега съм си поръчал 400 Tri-X .Предполагам няма да е нещо по-различно.
http://www.shop-sys-server.de/fotofachhandel24/xbuttondb/14373p.jpg
Публикацията е редактирана (13-02-08 13:20)
|
|