Автор: asahi
Дата: 11-01-08 18:51
Често съзнателно или не толкова си задаваме въпроси от типа:
-Този цвят как го виждам на монитора?
-Дали ще излезе на принтера?
-Защо това изглежда иначе?
-Това устройство по-добро ли е откъм цветопредаване от онова?
Цветовите възможности на устройствата се изразяват чрез техните цветни профили. Получават се чрез замерване, характеризиране на цветното пространство. До тук - добре.
Как да сравним две цветни пространства? Къде се припокриват, къде се разминават? Кое е по-голямо, къде? Майкрософт са направили една безплатна програмка (сигурно има и други), с които лесно и нагледно можете да намерите отговори на такъв тип въпроси.
Файлът се нарича WinColorSetup.exe, различните модули са с имена Color Settings и Color Plot. Последната може да сравнява визуализира в 3Д едновременно две цветни пространства. Програмката се сваля безплатно от сайта на бай Гейтс. Изисква Сървиз Пак 2.
С тази програмка, например, сравних един стар Тринитрон, на който бях направил профил преди 4 години, с ТФТ-то, с което съм вкъщи. Пуснах и профила от лаптопа, колкото да се издразня. За отбелязюване е, че Тринитронът отдавна не е при мен, а аз не съм при ТФТ-то.
Интересни резултати се получават и ако сравним монитор с сРГБ или АдобеРГБ, с някой ЦМИК и т.н.
На ентусиастите - приятни забавления.
|
|