Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Фойерверки
Автор: stoychev   
Дата:   30-12-07 13:45

Идеи, снимки, техники за заснемане на фойерверки...[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Фойерверки
Автор: kameliya   
Дата:   30-12-07 13:48

Снимки може би ще има утре, за техники нека се изкаже някой майстор. Предполагам че настройките ти трqбва да са като при нормално нощно снимане, ако е бавна скоростта ще се получат интересни изображения, но е хубаво да имаш и една ясна "замразена снмка" - и много ясно без светкавица. Аз бих снимала на АV (aperture value)

Дата:   30-12-07 13:55

Ще снимам с DMC-TZ1.
Много ме притесняват няколко неща. Първото от тях не е свързано с оборудването и това е мъглата, която изневиделица пада в моя район и е твърде гъста. В такъв случай снимки няма да станат, ясно е.
Другото нещо е невъзможността да се фокусира на тъмно.
Притеснява ме и фактът, че няма да уцеля най-подходящата експонация. Всъщност за една секунда нали нищо няма да стане? Другият ми вариант е автоматично избиране между 1 и 8 секунди. Тук пък автофокусът става адски капризен и съм почти сигурен че няма да успее да фокусира.
Другият вариант е 15, 30 или 60 секунди. Рискувам снимките да станат твърде преекспонирани и нямам време да се поправя, защото няма да има непрекъснато фойерверки цяла нощ, а ако например дам 15 секунди експонация, общо ще загубя 30 секунди, защото след 1 секунда времето за изчакване (или запаметяване) се удвоява.
Има някаква програма Fireworks, но не вярвам да ми свърши голяма работа, дава 1/4.
В крайна сметка най-големите врагове са времето и мъглата.

kameliya, мерси за бързия отговор, изпреварила си ме. :) Със светкавица няма абсолютно никакъв смисъл, само ще ми намали експонацията.
Нямам AV, а забравих да напиша, че максималната ми бленда е 2,8, но обикновено много рядко ми я дава. Довечера ще тествам пак, че сега не ми се търсят снимки.

Публикацията е редактирана (30-12-07 14:01)

Автор: IvcheTo   
Дата:   30-12-07 14:16

http://212.36.3.59/site_pics/110/n_1167840971_fireinthesky.jpg

http://212.36.3.59/site_pics/110/n_1168425933_lightning.jpg

Дата:   30-12-07 14:18

имат екзиф - виж може да ти свършат работа настройките [smile]

Дата:   30-12-07 14:18

аз мисля, че ако обектива ти е 55мм не бива да падаш под 1/60 скорост за да не се замажат снимките.Но щом снимаш с Panasonic Lumix DMC-TZ1 и щом имаш програма Fireworks ползвай я! От опит глава не боли :) Разкажи как е било!

Дата:   30-12-07 14:26

60 сек. е прекалено много - накрая нама да видиш нищо ...
1/2 1/5 - 1/8 / 1 сек до 2 сек - след 2 секунда са се насложили още сумати светлини и , ще има едно голямо бяло петно ...

http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE_BIG&IMAGE_ID=78690

Автор: itilien   
Дата:   30-12-07 14:32

kameliya що се мъчиш да даваш съвети, след като не си наясно изобщо как се снимат фойерверки ?
каква 1/60, какви 55 милиметра.

Първото което е, фойерверките се снимат от статив. Най-често в снимката се обхващат само самите фойерверки във въздуха. За това, как ще излязат следите е важна блендата. Колкото по-отворена е, толкова по-светли ще са. Скоростта е важна само за това, колко много следи ще имаш в кадъра, и колко ще са ти осветени разни сгради ако имаш в кадъра. Обикновено бленда около 8 или 11 върши добра работа за чувствителност 100 исо. Скоростта вече зависи от теб. Ако искаш повечко "цветя" в снимката - по-дълга скорост, ако искаш по-малко - по кратка. Обикновено между 2 и 20 секунди бива. Ако имаш общ план със сгради и т.н. тогава си определи времето така, че да не прегорят.

http://itilien.no-ip.org/2006/new%20year/10061ff.jpg

http://itilien.no-ip.org/2006/new%20year/10062.jpg

Това е снимано на диапозитивен филм, не помня точни стойности, но блендата е или 8 или 11, а скоростта е около 15 - 20 секунди

Публикацията е редактирана (30-12-07 14:38)

Дата:   30-12-07 14:46

IvcheTo, благодаря за снимките. http://212.36.3.59/site_pics/110/n_1168425933_lightning.jpg е страхотна и добре експонирана. Само че не вярвам да има такива светлинни лъчове както сниманите от теб. :P

Друго, не мисля да снимам на повече от 200 ISO, фоновият шум на 400 няма да се трае, а мазане с noise ninja въобще не ми се нрави.

Значи ще експериментирам бързо. :)

kameliya, значи ще я пробвам, убедихте ме, че няма нужда от дълга експонация.

itilien, ох, не ми напомняй за статива, че лежи сега до мен със счупено краче. Снощи бях малко груб, ама какво ли не прави студа... Дано да успея да го залепя тази вечер, иначе ще стане много лошо. Имам един малък - 10 сантиметра, почти не съм го използвал, но неволята учи, може да се наложи да съм с него.
Ммм, това е доста интересно и ново за мен, много ти благодаря! Но както вече казах, блендата се избира автоматично и няма как да й повлияя. Сгради сигурно няма да включвам.

Дата:   30-12-07 15:29

Сетих се още нещо!
Има неутрален филтър, увеличава експонацията с 4 стопа. Да го използвам ли? Повече фойерверки ще влязат в кадър, а снимката няма да е преекспонирана.
И също така, мога да изпозлавам стария трик с дълга експонация и парче плат или картон. [smilie6]

Сега взех да се плаша за блендата...

Автор: jordan82   
Дата:   30-12-07 18:00

stoychev,
Хубаво е че събираш акъл как да снимаш заря. Аз нямам много опит в тези неща, но мога да ти кажа следното: като снимаш заря, първия път няма да стане нищо или почти нищо (освен ако не извадиш късмет да налучкаш настройките). Колкото по-дълга заря има - толкова по-добре за теб - ще може да експериментираш повече. Настрой се за неуспех и използвай максимално времето, с което разполагаш. Експериментирай с различни скорости и различни бленди. Така по опитен път ще научиш с твоя апарат, в комплект с твоя обектив какъв резултата дават те. Всеки може да си говори каквото си иска, но съветите, които получаваш ще са за друга техника, а не за твоята и за друг вкус, а не твоя

Дата:   30-12-07 19:10

kameliya що се мъчиш да даваш съвети, след като не си наясно изобщо как се снимат фойерверки ?
каква 1/60, какви 55 милиметра.

Господин itilien, ако снимаш вечер с обектив 55мм и скорост под 1/60 снимките ти е много вероятно да са размазани, това писах. А дали имам представа как се снима или не, не съм те молила да преценяваш. Този форум е отворен за всички да си изкажат мненията и предположенията. Общо взето това ми беше идеята - бърза скорост и си сигурен че снимките ти няма да са за кошчето.

Автор: dvda   
Дата:   30-12-07 19:20

Господин itilien, ако снимаш вечер с обектив 55мм и скорост под 1/60 снимките ти е много вероятно да са размазани, това писах

Ами че същия господин е писал нещо за статив
как ще се размажат снимките

Автор: chiphead   
Дата:   30-12-07 19:24

абе, миналата година - преди нова година - имаше 10-15 теми - как се снима ЧНГ (с много примери - преди и след ЧНГ-то)... вижте ги, няма смисъл да предполагате и да се карате [smile] [beer] [beer] [beer]

Дата:   30-12-07 20:32

Ни най-малко се караме. От самото начало не съм твърдяла че съм специалист, исках да дам предложение. Всичко което искам е по-нормален подход. И ако нямш възможност да носиш статив, снимаш на по-бърза скорост.[ezik]

Дата:   30-12-07 20:36

не знам закво ми се плезиш, аз - статив - рядко нося - все още удържам огледалото ... тва, че не си специалист - се вижда, не се притеснявай [smile] иначе - наистина, миналата година - имаше много теми за фойерверките, потърсете там, вместо да предполагате ... [beer] [beer] [beer]

Дата:   30-12-07 20:54

добре повече изобщо няма да ви се меся в темите, специалисти!

Дата:   30-12-07 20:58

[smile]

Автор: itilien   
Дата:   30-12-07 21:02

след като нямаш опит в точно тоя тип снимане, не знам защо изобщо се опитваш да дадеш мнение.
От предположения никой няма нужда, топлата вода е открита.
Стативите и те са открити отдавна.
За 1/60 от секундата не можеш да хванеш почти нищо от зарята, защото тя се снима на друг принцип - тя се самоснима. Това е като да снимаш движещо се фенерче. Скоростта ще определи само колко дълга диря ще хванеш, а не колко светла ще е тя.

Горе показах две снимки, казах и при какви стойности са снимани.

Дата:   30-12-07 21:55

Моля ви, хора, не се палете за глупости!

Стари теми не мога да открия - търсачката не работи.

Но научих каквото ми трябваше, благодаря ви!![shtrak]

Дата:   31-12-07 19:07

ОМММММММММММММ [smilie5] [smilie24]

Дата:   31-12-07 19:08

Димо ти покрай нова година мина към тантра или [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

(знам за другата тема) ама ми хареса как го казваш [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   31-12-07 19:09

[smilie18] [smilie18] [smilie18]
не бе, с температура съм, и си мрънкам тука [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: solo5   
Дата:   31-12-07 19:13

ей тази на taurus13 ми е любима [smilie24]

http://212.36.3.59/site_pics/110/a_1104597907_newyear1.jpg

Автор: Нели   
Дата:   31-12-07 20:54

пишеш в гугъл shoot fireworks и излизат много хубави работи [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »