Автор: bpavlov
Дата: 08-12-07 03:22
аз също си купих Мак, просто от гъзария, само защото е алуминиев и е с превъзходен дисплей... Та момчето от Епъл център (Стоян) беше много любезно като цяло и ми обясни задълбочено, че няма такава втора програма като Епъл апрчъра... И даже има версия на Юниверсъл и най после работи сносно на Интел платформа... И така внимателно си исталирах аперчъра и лайтрума на новия Мак за 6000 лева... Избрах нарочно доста критичен роу файл, с цел максимално да се извлече от вторичната обработка. Принципът на тестване беше следния - отварям файла в едната програма, правя всички възможни корекции, ако подобрават нещо и записвам. След това пак отварям същия роу файл и повтарям процедурата, като уверявам ви, никога не си спомням какво съм правил предния път. Така повтарям 5 пъти с двете програми. Накрая имам 10 тифа. Като начало искам да отбележа, че 5-те тифа от аперчъра бяха доста различни, което силно ме смути и наложи нови с часове опити да докарам някакво прилично изображение, като вече си записвах на едно листче какво съм правил предния път. За поне два часа, не можах да постигна задоволителен резултат, базата за сравнение беше заводския канонски роу конвертор с настройки по подразбиране. Меко казано бях шокиран и ако трябва да бъда съвсем конкретен, в снимката имаше много светли почти прегоряли тонове (бяла сватбена рокля, и с НИКАКВИ настройки на великата Макова програма със супер дизайнерския интерфейс не можах да постигна задоволителен резултат. След това отворих и 5-те файла от Лайтрума и установих, че не само са почти еднакви (да не кажа съвсем) а и качеството беше на ДРАСТИЧНО по-добро ниво. Тук сигурно много заклети Макаджии ще скочат срещу мен. Ако някой си мисли че е много отворен и много разбира, с удоволствие го каня вкъщи да ми покаже как от Аперчъра ще ми извади по-добър резултат от Лайтрума и после ще обсъдим резултатите тук отново. Тази тема мисля, че наистина е важна и в крайна сметка аз си взех мак точно заради "убедителни" и "компетентни" мнения как фотошопа е писан за Мак и как Аперчъра е единствената програма, която... В крайна сметка жена ми намаза, Сафарито работи наистина добре
|
|