Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Синкави пиксели
Автор: mario   
Дата:   14-11-07 06:59

Правих някаква обработка (на МАТЛАБ) от типа:
Ако този пиксел е по-скоро синкав, да се направи по-тъмен и още по-синкав.
:)

и се чудех дали на шопа подобни хватки не са възможни, само че много по-лесно. Разбирачите да кажат. Мерси.

Мойто беше нещо такова:

if 2*B > R+G then R=R/2; G=G/2

... и така за всеки пиксел ...
резултатът е точно такъв, че става по-тъмно и по-синьо.

Разбира се горното условие за синкавост е прекалено силно, може да се умножи дясната част на неравенството с някакъв коефициент примерно 1.2 и пак ще намира синкави пиксели.

Целта на занятието беше -- по тъмно и по-синьо небе, без да се пипа останалата част (ако е примерно есенни дървета, в тях въобще няма синкави пиксели)

Отговори на това съобщение
 Re: Синкави пиксели
Автор: dido2   
Дата:   14-11-07 08:25

Можеш да напишеш плъгин за PS на C примерно.

Автор: doca   
Дата:   14-11-07 08:36

Ами ето ТУК всичко си е написано, но ще трябва и да се прочете.

Автор: didesignbg   
Дата:   14-11-07 08:47

Filter-->other-->custom
В една от книгите на Дик МакЛиланд имаше описание как точно можеш да го приложиш за нещо смислено.
Може да си напишеш и собствени филтри.
Във фотошоп имаш далеч по-удобни инструменти със функционалност която целиш.

Автор: asahi   
Дата:   14-11-07 08:54

Фотошоп и другите от демейството Адобе ЦС2 (3) имат възможности за управление с джава-скриптове. Там е възможното решение на твоята задачка.
Преди време търсих човек с опит в тази област, но никой не откликна.

Дата:   16-11-07 03:45

Както е нормално винаги има някой който не е загрял но си мисли че е, и бърза да се изяви.

doca, когато ми трябва да науча нещо от фотошопа аз си чета.

Въпроси от типа "как" са по претенциозни и ако ги няма описани в хелповете, някой добър човек може да отдели време да светне начинаещите. (или любезно да им каже къде да четат, както ти си направил)

Аз не питам как, а дали има. Ако го има, може с един-два реда да се даде насока къде е.

didesignbg, тотално не е разбрал(а) за какво става дума. Това там са пространствени филтри, аз говоря за цветови.

Най-близкото до идеята е в hue/saturation менюто, да се избере примерно "blues" и после да им се променя яркостта. Ефекта обаче въобще не е това което мойта проста програмка прави.

Скоро ще пусна резултати.

Автор: e-mil   
Дата:   16-11-07 06:43

"Най-близкото до идеята е в hue/saturation менюто..."

Мисля, че най-близко до идеята (да не кажа същата идея) е Replace Color, където можеш доста точно да определиш нюанса и работния диапазон.
Друг вариант е само да определиш пикселите с Color Range и после да прилагаш, каквото ти трябва.

Автор: fujifan   
Дата:   16-11-07 09:36

има и Selective Color [smilie3]

Автор: peterst   
Дата:   16-11-07 09:49

http://www.adobe.com/devnet/photoshop/

има всичко, само се регистрираш и теглиш

Автор: didesignbg   
Дата:   16-11-07 10:01

didesignbg, тотално не е разбрал(а) за какво става дума. Това там са пространствени филтри, аз говоря за цветови.
Виж сега не знам как ги делиш но тотално си неразбрал идеята на фотошоп, зад графичния интерфейс стой строга математика. къстъм филтъра ти дава директен достъп до нея. селектираш си първо червения от там можеш да зададеш да се намали стойноста му със множител, повтаряш и в синия канал. остава ти да направиш една маска която да пропусне цвета само там където е нужно според горната ти формула.

Дата:   17-11-07 01:03

Благодаря отново.
Действително както е казал e-mil, най-близо до идеята е replace color.
Бос съм в Шопа, то е ясно и ето сега това-онова ми просветна.
Що се отнася до математиката [smile] там не съм бос, и в случая имах възможност да си задам въпроси как математически се дефинира color range, какво трябва да се прави за да няма резки граници при подобни обработки и други дребни кухненски хватки. Фотошопа действително е пълен с такива, но никой не се замисля за строгата математика отзад. А и не ви трябва. Що се отнася до строгостта - ако това означава точност, излишната точност винаги е добре да се жертва в полза на скорост тоест да се правят целочислени сметки. Казвам излишната [smile]

didesignbg, признавам че идеята ти от последния пост ще свърши същата работа, само че много сложно. Например правенето на маска е ръчна работа, докато проверката дали един пиксел е синкав е автоматична (при положение че има зададен критерий). Ако небето се подава на 100 места между листата на дърветата, всички тия места трябва да се "изрисуват" на маската.
От друга страна, признавам че (убедих се на практика [smile] ) автоматизираният метод в повечето случаи дава странични (д)ефекти и само в редки случаи може да получиш каквото ти се иска само с 1-2 цъкания.

Тоест хубавото си иска труд.
Еееее, открих топлата вода, наздраве !
[beer]

Автор: karavelov   
Дата:   17-11-07 03:56

кефиш с този матлаб... не че аз не съм си спретнал 2-3 tool-чета на perl+PDL за подобни задачки :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »