Автор: matasel
Дата: 03-11-07 16:36
zizomir, благоадаря за линковете, но те ми объркаха представите тотално. Написаното там доста се различава от това, което знам до момента.
Не се интересувам от конкретна лампа (знам, че има и проектори с 2 лампи, но не знам как ги съвместяват), но това в случая не ме интересува.
Според това, което съм чел досега в един момент след някакво време напрежението върху лампата става толкова високо, че баластът не може да го осигури и разрядът (дъгата) изгасва. Когато лампата се охлади тя може да се запали отново, но след много кратко време изгасва пак. Това често се наблюдава и при уличните живачни (луминисцентни) лампи, както и при натриевите. В общи линии неприятно, но неизбежно. Не знам каква е точно причината за увеличаване на работното напрежение на тези лампи, но това което предполагаме е износване на електродите и/или промяна на състава на газовата смес в балона.
Проблемът обаче не е в гореописаното, а в това, че в моят скромен ЛЮБИТЕЛСКИ опит с такива лампи съм попадал на 2 лампи от общо 3 неработещи, в които първото, което виждам е външно прекъсване на захранващ проводник, вследствие на прегряване и корозия (калпаво направена връзка с точкова заварка). При това лампата въобще не се пали, защото след високоволтовите запалителни импулси (например 20кВ), които пробиват и между външните прекъснати проводници, същите тези прекъснати проводници не могат да осигурят електрическа връзка за ток от порядъка на 1-3 А при напрежение максимум около 160В.
Аз обаче съм обхванат от ентусиазъм и възстановявам тази прекъсната външна връка и очаквам, че съм "възкресил" лампата, но...."щастието" ми продължава само 10-15 секунди............, защото лампата се запалва, температурата вътре се повишава, налягането също. Това води до повишаване и на работното напрежение, което обаче в един момент достига 160 В и лампата угасва. Както писах по-горе това е нормалния край на тези лампи.
Външното прекъсване също не ме учудва.
Учудва ме как тези 2 събития стават едновременно! Защото ако първо прекъснат проводниците външно, лампата спира да се пали и естествено да работи, което трябва да я запази от стареене. Ако пък лампата е остаряла и след палене свети само 10-15 секунди, кой фактор ще предизвика външното прекъсване. И ако това се беше случило само с една лампа щях да си помислв, че е случайно, но когато го виждам при 2 лампи по един и същ начин, които лампи са от проетори на PLUS и SONY и изглеждат абсолютно еднакво, като изключим различните лепенки и различните цени на коитто се предлагат загадката става пълна - поне за мен
|
|