Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Динамика - Филм срещу Диги срещу Камерафон!
Автор: djogata   
Дата:   01-11-07 19:51

Виждам, че петък наближава, затова реших да пусна тази темичка, обещал съм още от вчера [smilie5]

Миналата седмица направих малко снимки едновременно с дигитален апарат Panasonic FZ50, със филмов Канон със забучен ръчнофокусен Pentacon Electric 1.8/50, и с Нокиа 5300 - 1.3 мегапикселов телефон [smilie5]

Понеже имаше дълга тема за динамиката на дигиталното и филма, пускам тези снимки за сравнение :) Телефона е само за майтап [smilie5]

Моля, не гледайте цветовете и детайлите, това е тема на други теми и спорове [smilie3]

Условията не бяха много подходящи за снимане, контраста беше много голям. Хистограмата не е обичайната форма на "обърната камбана", ами е по-скоро с два пика в двата края на динамичния обхват, така че тези снимки са истинско изпитание за динамичния обхват на носителя.

http://photo-zona.net/images/user13359/album9593/large/1193939143_hszk5452_All.jpg

Ето какво виждам аз на тези снимки:
- Както казах, за цветове и детайли не говорим. Цветовете на филма определено ми харесват повече, а остротата и детайла са в полза на дигиталния апарат - все пак скана е на ниска резолюция, но дори и да не беше, според мен резултата ще е пак в полза на дигиталното.

- Според мене филма има малко по-добра динамика отколкото JPEG директно от апарата. При JPEG-a има изгорели участъци в небето.

- При снимка в RAW нещата почти се изравняват. Разработките в сенките и във светлите участъци ми се струват прилично еднакви. Все пак, аз давам половин точка повече за филма, заради по-добрия контраст (при дигиталния файл нарочно съм намалил контраста за да не се загуби детайл в сенките и да не прегори небето)

- Телефона... О мама миа! [smilie18] [smilie18]

Темата е петъчна и не претендира за достоверност - има много фактори които пречат за достоверност на теста - скана от филма е с много ниско качество - 1.5МП, но пък според мен динамиката е прилична - скана е от фотоателие където първо сканират и после копират на хартия дигиталния файл.
Сега поддръжниците на филма ще кажат че от филма може и повече, ама аз ще кажа, че и от дигиталното може повече - ФЗ50 далеч не е еталон за качество и динамичен обхват, докато Реалата със сигурност е доста добър филм.

Айде чешете езиците [smilie5] [smilie5] [smilie7]

Аз излизам за 2 часа, като се върна ще видя какво е станало [smilie7]

Имам още един комплект снимки, с още по-брутален контраст, пазя си го за утре - Петък [beer] [beer] [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Динамика - Филм срещу Диги срещу Камерафон!
Автор: ALBIREO   
Дата:   01-11-07 19:55

[smilie5]
Ем първо, що за скенер е сканирал филма?
Второ - по-добре с DSLR да се прави тест [shtrak]
Трето - оптиката и на двата апарата... има си значение [shtrak]

Автор: Cristinel   
Дата:   01-11-07 19:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   01-11-07 19:58

Оптиката и на двата апарата е добра, к'во и е? Пентакона е хубаво обективче доколкото знам, а пък Пана-та, нали отпред е с лайка, с маргаритка ли, не знам, ама някаква билка беше [smilie7] [smilie7]

Скенера - предполагам машина, копираща снимки на хартия. Давам филма да се проявява, и вземам снимки, филм и диск с файлове, отговарящи на размера на снимката при 250dpi - тоест според мен принтирано от файла. Навсякъде емблемите са на Agfa, но не знам сканиращото устройство какво е.

Абе нали казах, да си чешем езиците [smilie5]

Автор: TPECHAT   
Дата:   01-11-07 19:59

nema razlika

Автор: surg   
Дата:   01-11-07 20:04

та какво казвате ...?

1. филм....разни приказки за контраст и детайл ...?
ами той е доста под дигиталните опити тук в ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ, ако не виждате това идете на лекар...вервайте ми...
забележка.
ГСМ камерата е от най долния етаж в таз области не става за никакво сравнение, за майтап...дА

2. бих ги наредил така...
raw
jpg
film
GSM
3. ТОЧНО ТОВА Е важното на този опит за тест, - практическата приложимостна теста.
- някакъв филм апарат, добър обектив, добър филм, стандартен тест
- срещу средно ниво дигитален апарат

и тук няма място за никакви приказки за филм еди кой си , еди как си сниман, за скенер, ама кой модел , ама кой магиосник , как щял да работи с него...
просто факти...
и следва мълчание...нали...
[smilie3] [beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (01-11-07 20:08)

Автор: Prakticar   
Дата:   01-11-07 20:04

Аз не съм много компетентен съдия, но като цяло съм съгласен с коментарите на автора.

Дата:   01-11-07 20:06

Всяка лайка по дефолт ли е номер 1? [smilie18]
Тази на паната ме съмнява МНОГО [smilie5]

Дата:   01-11-07 20:08

Нали вече писах за детайла - не се гледа, скана е с малко точки, гледаме динамиката.

Знаете ли колко време съм обработвал и RAW файла и JPEG-то за да докарам изобщо някакъв контраст? - Преди обработката цялата долна част от дигиталната картинка беше сиво-черна. Затова казвам че филма е извадил по-добър контраст и динамика в случая.

Другия вариант е този който е сканирал, след това да си е играл и той да обработва кадрите, ама защо ли нещо си мисля че не е така [smilie7]

Алибрео, не съм казал че е номер 1, казах че е обектив с прилична резолюция, поне сравнено с Пентакон Електрик 50/1.8, не мислиш ли? Или искаш да ги сравняваме с обективи за по няколко К в зелено? [smilie5] [smilie5]

Публикацията е редактирана (01-11-07 20:10)

Автор: dimi2007   
Дата:   01-11-07 20:12

гледам ги на 13-18, както си сканирал филма,
на филмовата виждаш къде си бил, какво е било....
на цифрата виждаш някакъв измислен свят - Алиса...няма трева, няма нищо...

и не е верно че цифрата е по-остра - сканирай на нещо свястно....

Дата:   01-11-07 20:13

Отдавна се каня да направя с някой, който снима на филм тест.
Висок клас DSLR vs. висок клас SLR.
Примерно Канон 1/1Д.
С един и същи обектив, от един и същи статив с жило заснета сценка.
След това тъпан-скенер за филма.
Последваща обработка може би ще е задължителна и за двата кадъра. Целта ще е да се извади МАКС [smilie24]
Следва сравнение на резултатите.
Ако някой е направил нещо подобно, ще помоля да сподели изводите/резултатите [beer] [shtrak]

Дата:   01-11-07 20:15

Да, това забравих да го напиша - може да не е тест в лабораторни условия, все пак има някакъв смисъл от него.

Това е тест за качеството на снимката в някакви реални условия, от реален любител като мене.

Според мене двете системи са сравними като качество - диги-то е средна класа, нито е баш сапунер, нито е ДСЛР, същото и със филмовата система - добър любителски филм със приличен обектив.

Снимал съм аз, така че съм използвал едно и също ниво на умения.

Обработката на дигиталните файлове след това пак аз съм я правил.

Така че в крайна сметка може да се съпостави какво може да постигне един и същ човек, работещ и с двете системи, без някакви претенции за специални условия, многохилядни суми за техника, и разни екзотични сканове.

За мен и двата варианта - филм и диги, си имат предимства и недостатъци в случая. Вие си преценете кое ви харесва повече, и какво виждате в кадрите

Дата:   01-11-07 20:16

djogata - алибрео скоро не ми бяха казвали [smilie5]

И двата файла си мисля, че трябва да бъдат обработени така, че да се опиташ да извадиш МАКС. Не само единия.
Също така е добре да се знае как точно е сканирано и какво е правено след сканирането с готовия файл.

Дата:   01-11-07 20:17

не виждам що филма теста да е на барабанен скенер. ако ще ползваш копие 13-18 - и при минилаб сканиране се вижда разликата - еднаква острота и цветове в порза на филча....

Дата:   01-11-07 20:19

Готовия файл от филма е JPEG, нищо не съм правил с него - не му и трябваше, леко цветовете май пипнах и един много слаб unsharp mask.
А-а-а, ти си Аlbireo, обърнал съм буквите [beer] [beer]

За скана - Дими къде видя еднаква острота не знам - за мен дигиталната снимка е по-остра.
Иначе да, това е скан за минилаб за размери до 13х18, така ми го обясниха и в ателието.

Дори и да е малка резолюцията, според мен динамиката не е лоша в сравнение с дигиталното

Публикацията е редактирана (01-11-07 20:22)

Дата:   01-11-07 20:28

нали ти казах - увеличавам снимката ти та всяко изображение да е 13-18 ....не виждам дигито да е по-остро....

Дата:   01-11-07 20:29

И от двете трябва да се извлече макс, за да се правят изводи.
До тук видяхме, че ФЗ дава по-добра картинка от СЛР конфигурацията на djogata.
Но все още не може да се обобщи нищо за филма и матрицата, като цяло.

Автор: batdin   
Дата:   01-11-07 20:29

А дали записа на всичките снимки в обикновен jpeg (8 бита/цвят) не маскира разликите?
Само питам.

Автор: FANTAZIA   
Дата:   01-11-07 20:38

а какъв е филма а

Автор: n1x0n   
Дата:   01-11-07 21:32

Висок клас DSLR vs. висок клас SLR.

Ще има, по Коледа, като правиме голямото сравнение с големия 80МП скан на Волокин [smilie3]

Една Велвийка чака в хладилника вкъщи.
Една и съща сцена, едно и също осветление, един и същи обектив. После барабанния скенер във Фатум.

Автор: Prakticar   
Дата:   01-11-07 21:34

Ама ти и в двата отбора ли ще играеш?

Автор: Grandpa   
Дата:   01-11-07 22:12

n1x0n написа:

> Висок клас DSLR vs. висок клас SLR.
>
> Ще има, по Коледа, като правиме голямото сравнение с големия
> 80МП скан на Волокин [smilie3]
>
> Една Велвийка чака в хладилника вкъщи.
> Една и съща сцена, едно и също осветление, един и същи обектив.
> После барабанния скенер във Фатум.
>

Само дето гледането на отпечатаните снимки (дето Волокин ви извъртя да правите) няма да даде никакъв отговор на въпроса 80МП или 20МП или 12МП е предела на 35мм...

Да се говори за мегапиксели без файл е глупост...(Волокин удари файла от масата [ezik])

Дата:   01-11-07 22:14

n1x0n [smilie24]
Чакам с нетърпение резултатите [smilie7]

Prakticar - сигурен съм, че ще направят ОБЕКТИВЕН тест.

n1x0n - ако решите, може да направите "тест - семинар" [smilie5]
Т.е. каните Х човека, които присъстват на теста, след това се коментират резултатите.
Писането във форума е ясно, ще го има така или иначе [beer] [shtrak]

Автор: volokin   
Дата:   01-11-07 22:14

"Да се говори за мегапиксели без файл е глупост..."

Гранпа, спокойно, обещал съм файловете да ги нося, заедно с негативи/диапозитиви.

А как ще преброим пикселите и за това съм измислил начин, за да няма тън мън. Може ида не са 80, но определено ще са над 30 [smilie3] [smilie3] [smilie3]

Дата:   01-11-07 22:19

volokin - ще ги преброиш ли на отпечатаното копие? [smilie18] [beer]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »