Автор: djogata
Дата: 01-11-07 19:51
Виждам, че петък наближава, затова реших да пусна тази темичка, обещал съм още от вчера
Миналата седмица направих малко снимки едновременно с дигитален апарат Panasonic FZ50, със филмов Канон със забучен ръчнофокусен Pentacon Electric 1.8/50, и с Нокиа 5300 - 1.3 мегапикселов телефон
Понеже имаше дълга тема за динамиката на дигиталното и филма, пускам тези снимки за сравнение :) Телефона е само за майтап
Моля, не гледайте цветовете и детайлите, това е тема на други теми и спорове
Условията не бяха много подходящи за снимане, контраста беше много голям. Хистограмата не е обичайната форма на "обърната камбана", ами е по-скоро с два пика в двата края на динамичния обхват, така че тези снимки са истинско изпитание за динамичния обхват на носителя.
http://photo-zona.net/images/user13359/album9593/large/1193939143_hszk5452_All.jpg
Ето какво виждам аз на тези снимки:
- Както казах, за цветове и детайли не говорим. Цветовете на филма определено ми харесват повече, а остротата и детайла са в полза на дигиталния апарат - все пак скана е на ниска резолюция, но дори и да не беше, според мен резултата ще е пак в полза на дигиталното.
- Според мене филма има малко по-добра динамика отколкото JPEG директно от апарата. При JPEG-a има изгорели участъци в небето.
- При снимка в RAW нещата почти се изравняват. Разработките в сенките и във светлите участъци ми се струват прилично еднакви. Все пак, аз давам половин точка повече за филма, заради по-добрия контраст (при дигиталния файл нарочно съм намалил контраста за да не се загуби детайл в сенките и да не прегори небето)
- Телефона... О мама миа!
Темата е петъчна и не претендира за достоверност - има много фактори които пречат за достоверност на теста - скана от филма е с много ниско качество - 1.5МП, но пък според мен динамиката е прилична - скана е от фотоателие където първо сканират и после копират на хартия дигиталния файл.
Сега поддръжниците на филма ще кажат че от филма може и повече, ама аз ще кажа, че и от дигиталното може повече - ФЗ50 далеч не е еталон за качество и динамичен обхват, докато Реалата със сигурност е доста добър филм.
Айде чешете езиците
Аз излизам за 2 часа, като се върна ще видя какво е станало
Имам още един комплект снимки, с още по-брутален контраст, пазя си го за утре - Петък
|
|