Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Да се снима в църкви ТРЯБВА да е забранено в БГ
Автор: dephil   
Дата:   26-10-07 19:17

Още десетина години, не повече - докато измрат и последните старци, за които Вярата значи нещо.
После - ако щете серете в църквите, забождайте връз акото си бг-байрачета и играйте на прескочи-кобила.

По света може да е всякак, ама по света явлението "бай-Ганьо-фотограф" доста по-ограничено.

Като правихме 40 дни от смъртта на баба (в Св.Седмочисленици), няма да забравя - дядо ридае, едвам се държи на крака, всички не знаем на кой свят сме, и по едно време нещо светка - някви двама ни снимат. Единия дори гръмко и самодоволно шепне "Супер става, дръж да сложа 85ицата, че да акцентирам на стареца ръцете със свещта!".

В която връзка, JORO - като тръгнеш да погребваш близък - хайде да ти спретнем едно пленерче на тема "Скръбта в Храма" - ти си реви с роднините спокойно - снимането остави на нас.
После ще пуснем тука за гласуване и сравняване - Никон или Канон се представя по-добре с цветопредаването на трагедията на семейството ти, незабравимото боке на Такумар'а как умело борави с риданията на жена ти, колко добра е стабилизацията на Пентакса, как завинаги успокоеното лице на майка ти (примерно) потъва в силния шум на новия Олимпус при ИСО 3200, и въобще - всичко, което една весела гълчава от креативни млади хора ще съумее да изскулптурира от наситения емоционален материал, който ще струи от твоето семейство.
Голямо снимане и - голям купон ще падне [smilie24]

Успявам ли да съм ясен?
Или съвсем да мина на език за поразени от комунизма морални инвалиди, без грам познаване, разбиране и (което е най-лошо) без дори намек за уважение към Вярата на собствения си народ?!

Били им църквите общонародно достояние..
Поповете им били еди-какви-си..
Че и сметка държат.. [smilie10]

Живот.
Страната която е възпитала Азис, възпитава и фотографите си. Чалгата не може да разбере Съкровеното. И го доубива повсеместно.

Жалко само за църквите - виждали са и достойни, с душа и дух българи. Някога.
Били са Храмове. Пак някога - сега са шарени декорчета, в които свините от двете страни на обективите се борят кой по не го eбe.

Винаги съм бил Атеист и такъв ще си отида, но ми е болно, че аз трябва да ги обяснявам това на разни образи, дето иначе се водят "християни".
Живот.

А иначе - вие си лайте по поповете.
По себе си лаете.

Отговори на това съобщение
 Re: Да се снима в църкви ТРЯБВА да е забранено в БГ
Автор: dephil   
Дата:   26-10-07 19:19

Досега по темата с църквите и снимите си траех => надявах се, че ще се включи с оплакване някое от онези две дришнярчета, дето тогава им изпотрошихме с братовчед ми техниката, вместо да им изхрущим директно върху черепите, ама - явно късметът е още с тях, ще умрат от друго.
Живот.

Автор: Cyclops   
Дата:   26-10-07 19:24

Интересна гледна точка! То хем е така, хем не е! Лошото в тези дискусии е, че обобщаваме нещата, а при обобщаването изключваме и частни случаи като този, и то от двете страни. Аз лично съм на мнение, че "по принцип" забрана за снимане не може да има! От друга страна, хората имат право на личен живот. Добре ще е да се регламентира снимането по някакъв начин, който обаче изключва плащането, а се съобразява само с обстоятелството, че това все пак е храм. Това да се направи, защото не всички фотографи могат да се похвалят, че са тактични и възпитани хора. Автора на темата е прав! Жоро също! Хората обаче са различни, а правилата трябва да са създадени така, че да защитават максимално интересите на всички!!!

[thankyou]

Автор: sauron69   
Дата:   26-10-07 19:32

Въпроса, който се постави тук беше мисля доста по различен, а именно че трябва да има правила и или да се снима или не, но те да са за всички. А на само за някои, които не са в "духовна" близост с поповете.
Още- ако има нещо вредно при снимането в църквите, то няма нищо общо с духовноста и с вярата, а само с цървите като сгради (а не като средища на духовностал
А пък е много смешно от друга стара, точно в страна како България това да е забранено, тук където голяма част от хората си числят че са вярващи ако си палят свещички и боядисват яйца, а в държави където хората имат вного повече въра в себе си, да не е забранено. И ли ако поне това че са разрешили на туристите да снимат, не се оттася само до разни силни на деня.
Съвсем отделен е въпросът- това е до лична култура на всеки, че при някои събития (основно траурни), всеки трябва да прецени за себе си дали това е уместно.
Айде със здраве, хози да трошиш техниката на "дришнярчетата", явно не си нещо повече от тях и си достоен потдръжник на архонт Слави Бинев- сигурен съм че и той е атеист. [smilie23]

Автор: vladomatev   
Дата:   26-10-07 19:32

dephil я се упокой малко , това което ти се е случило май малко ти изкривява мнението за цялта работа. В случая обобщаваш базирайки се на това което ти се е случило, а да отговаряш на това с насилие и да го афишираш няма да накара никой да подкрепи тезата ти . Голям герой ..." оплакване някое от онези две дришнярчета, дето тогава им изпотрошихме с братовчед ми техниката, вместо да им изхрущим директно върху черепите".
" ама по света явлението "бай-Ганьо-фотограф" доста по-ограничено." - Доста зле си информиран!

Та и между поповете и между фотографите има хора без морал, така че спокойно и внимавай като
трошиш техниката на хората да не попаднеш на някой като мен!

Автор: boink   
Дата:   26-10-07 19:40

[cool] "" - да им изхрущим директно върху черепите, ама - явно късметът е още с тях, ще умрат от друго - "" печелиш наградата за най-агресивно изречение на третата седмица от октомври [thankyou] това което описваш е наистина [smilie11] тъпанарско, но и много други неща са такива? [smilie11] можеш да постъпиш както си желаеш и в тази ситуация си 99% процента прав. ..........НО все пак изчакай да станат поне 300 поста и тогава влизай така на нож. [smilie11] [smilie11] /бахтасагресия/

Автор: portradamus   
Дата:   26-10-07 19:42

dephil: Напълно си прав, но губиш перспективата. Това дето го казваш важи и за гробищата, и за родилния дом, и за улицата пред вас. Представи си че стане пожар и всички излезете сънени на улицата да си спасите живота. Едва ли ще ти е приятно да дойде някой да ви се вре в лицата с тежък обектив, нищо че е напълно законно. А ако стане катастрофа и майката ридае над трупа на детето си? Дали трябва да има закон забраняващ снимките на публични места? Хайде да го направи така че само в къщи имаш право да снимаш, и то само ако имаш предварително подписани декларации от всички присъстващи гости.

Проблемът не е в църквата или извън. Проблемът е в хората които не могат да преценят кога е време за снимки. Ако забраним снимането в църквите проблемът няма да се реши от самосебеси. Тъга има навсякъде, обаче не можем да забраним фотографията само защото има изроди които нямат усет и такт.

Въпросът е много по-сложен и просто решение като пълна забрана на фотографи в храма няма да реши нищо.

Автор: muter   
Дата:   26-10-07 19:45

забранено да се снима е в дома ти ако освен не позволиш. на обществени места-това е положението. аз затова не ходя по улиците плачейки. а ако го правя и някой ме снима- какъв е проблема. света не ми е виновен за болката.

разбирам емоциите ти..но темата ти е неоснователна.

то по тази логика и на война е неморално да се снима когато някой умира. дай да забранят в целия свят да се снима.

Автор: simbon4o   
Дата:   26-10-07 19:54

темата е за етиката не за правила. Един възпитан и етичен човек няма да завре светкавица на горкия старец който не е добре в момента и ... абе възпитание и етика! Ако е било сватба кръщене, ... да снимат ама при такива обстоятелства[smilie23] иначе и аз съм за разрешеното снимане в църква(без светкавица разбира се за да не вредим на иконите и т.н.) ама при някои случаи не бива да се досажда!!!

Автор: loveforever   
Дата:   26-10-07 20:15

Случея който е описан в началото на темата дава основание за възмущение, но той няма пряка връзка с църквите и снимането в тях.
Същото би могло да се случи и навън и другаде. Това да сме толерантни и тактични спрямо околните, да уважаваме чувствата и личното достойнство на ближния е въпрос на личен морал и възпитание, а не на конкратно място или възбрана.
Снимането на неодушевени предмети и на хора са коренно различни неща и небива да се смесват. Забраната да се снима в църкви не е продиктувана от оправдани причини, а само от желание за извличане на финансова изгода, което е жалко и неуместно.

Автор: navy   
Дата:   26-10-07 20:20

дришнярчета

яка думичка [smilie7]

Автор: J0R0   
Дата:   26-10-07 20:35

Едва ли това е причината за забраните.
Ако беше това - щеше да е много лесно да се дефинира - забранено е снимането при траурни церемонии, разрешено е при сватби, кръщенета и предизборни кампании.

Въпросът със забраните за снимане в църквите обаче е много по-обширен.
Става дума изключително за времето в което в църквите няма никакви церемонии.
Става дума дори за църкви, които не са действащи и в тях изобщо не се извършват богослужения.

Автор: kaiser.soze   
Дата:   26-10-07 20:41

счупили сте им апаратите с братовчед ти[smilie10]
брау бе , големи бабаити сте [smilie10]

елате да счупите моя [smilie10]

(язък за мнението което изказа, със следващите си драсканици направо се ИЗСРА върху него)

Дата:   26-10-07 20:42

У офиса имам някои неща за чупене...
Ела и тях да счупиш, че искам да си купя нови.

С твои пари [smilie7]

Автор: onlineivo   
Дата:   26-10-07 20:47

Не съм чел нито една от темите, но накратко:

Долно е да използваш мъката на друг, за да си докараш готин кадър с много точки точки точки... заслужава си бой с камерата по главата.

До колкото до снимането на самата красота на църквата от вътре, то вредното е единствено използването на светкавици, които съсипват иконите и спомагат за тяхното по-скорошно разрушаване на боите.

Снимането без светкавица (както съм правил например с 50/1,8 при 1600 ИСО) си е абсолютно безвредно, не може и поповете да се опасяват от репродукции на иконите, защото тях и без това ги има безброй... лошото е че те не занят че снимането без светкавица е безвредно за всички, и при опит да им се обясни с прости думи, просто не вдяват... просто не снимаш...

Толкоз.

Публикацията е редактирана (26-10-07 20:48)

Дата:   26-10-07 20:48

А с Д3 смяяятай каква приказка ще стане, а?

Автор: lumix   
Дата:   26-10-07 20:56

Абе светкавиците повреждали иконите .....а саждите от свещите сигурно ги реставрират ...нали! [smilie5]

Автор: onlineivo   
Дата:   26-10-07 21:02

Лумикс, много смешно! [smilie5]

Дата:   26-10-07 21:05

Автор: lumix
Дата: 26-10-07 20:56

Абе светкавиците повреждали иконите .....а саждите от свещите сигурно ги реставрират ...нали!

ХА ХА ХА ХА
Е тва е наистина ЯКО!

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: hotsnail   
Дата:   26-10-07 21:23

loveforever [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Цитирам един философ по памет "Ако липсва морал законите не помагат, ако има морал законите са излишни".

Автор: princess_LIA   
Дата:   26-10-07 21:35

За този случай си прав, Филип.

Автор: slivenski   
Дата:   26-10-07 21:37

Църковните свещи по нашенско се правят от парафин и церезин. Повече пушек се отделя от тези, в които парафинът съдържа повече мазнини.

Ако свещите се правят от чист восък, както е нормално, опушването почти ще липсва.

Парафинът обаче е в пъти по-евтин от чистия восък. Иначе свещите биха стрували около 4-5 пъти по-скъпо, отколкото сега. А и са нужни големи количества восък, които е трудно да се осигурят на този етап.

От друга страна, стенописите в църквите се увреждат не само от пушека, но и от влагата, от мръсния въздух, който навлиза от вън. А и просто стареят с времето. Повечето големи храмове вече са оборудвани с климатични и вентилационни инсталации, които пречистват въздуха в тях.

Реставрацията доколкото знам е много скъпа и не е по силите на отделните храмове. Проблемът трябва да се реши на национално ниво. Но да се забранява паленето на свещи в храмовете с "висока" стойност, каквито идеи има сегашния миниЗтър на културата, е за мен пресилено.

Светкавиците няма как да се пречистят от друга страна. [smilie21]

Автор: Orlin   
Дата:   26-10-07 21:50

dephil ,
Имаш хубави снимки. Жалко.

Автор: ecobo   
Дата:   26-10-07 22:20

dephil, разбирам те! Аз бих направил главите меки на подобни "фотографи"... [smilie9]
Значи, има фотографи и фотографи! Трябва да се прави разлика. Както не e правилно и да се каже, че всички крави дават мляко. Това, че една крава се наименува 'крава', не означава, че дава мляко..............

Аз съм 'за' в храмовете да е забранено да се снима със светкавица и да се снима по време на каквито и да било служби. Снимането по време на ритуали да става само с предварителна акредитация и/или заплащане....

Не съм съгласен да се забранява снимането по принцип - това е тъпо и не допринася за доброто име на църквата, най малко... меко казано....

Не виждам проблем като кажа: "Искам да снимам, аз съм опитен, макар и не про-фотограф...." да не ми се каже: "Заповядайте, нашия храм е много красив, има какво да покажем..."

Публикацията е редактирана (26-10-07 22:27)

Дата:   26-10-07 22:21

Мууууу...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »