Автор: BLADO
Дата: 17-10-07 02:09
Оли 3-ката междувременно излезе. Честито!
Аз пък днес (тоест вече вчера) ходих до един голям магазин за техника (извън БГ) и за моя радост във фото-отделението случайно видях новата Алфа 700. Нямаше как да не устоя на изкушението и да не си поиграя малко с госпожицата. Аз съм бивш собственик на КМ 5Д, снимал съм доста и с КМ 7Д.
По-надолу ще споделя първите си впечатления. Естествено чисто субективно, без претенции за каквото и да било. Нито за тест, нито за ревю. Това са просто малко отзиви от първия ми допир с фотоапарата.
Машинката не изглежда зле. Ляга приятно в ръката. Въпреки това 7Д-то ми стои една идея по-добре, оптимално. Алфата е по-лекичка от него, някак си по-нежничка, но достатъчно тежка, за да осигури чувство на стабилност и качество. Захвата е още малко по-напред издаден. Може да е проблем за някои с къси пръсти (да достига удобно задните копчета или комбинации от копчета. Моите ръце са нормални до леко дълги и ми беше удобно.) Добрата новина е, че е възможно индивидуализиране/конфигуриране на менюта и бутони за оптимална работа.
Дисплеят отзад е страхотен! Огромен, ясен, контрастен, брилянтен! Показва точно с проценти резервите на батерията. Браво, Сони! Освен това снимките могат благодарение на големината му да се разглеждат, както в Windows Explorer „Filmstrip“ – горе малки снимчици (ако се не лъжа 5) и под тях голяма. Боравенето с менютата е гениално! Малко е трудно да се обясни, трябва да се преживее. Навигира се из тях супер удобно и лесно. Джойстикът определено е усъвършенстван. Диагоналните АФ-зони например се избират с лекота. За щастие на феновете, Сони са оставили важните бутони в дясно от “телевизора“ и не са последвали лошия пример от Канон.
Автофокусът ме изненада приятно. Чувствително по-бърз от КМ-ите, прецизен (поне на дисплея) и сигурен. Бих казал на нивото на Канон 40Д (и той беше на разположение). Браво, Сони! Мисля, че АФ-а се справяще много добре и при фокусиране със страничните зони. Жалко обаче, че те не са разположени чак толкова по крайщата на визьора. Звукът от огледалото е доста по-„омекотен“ от КМ-ите, в съшото време приятно пълен (не ми идва точната дума) и някак си по-бързо прещраква. Добре е, че Сони са работили и в тази насока и грубото пляскащото огледалото е история. Спусъкът е доста чувствителен. В началото направих по случайност няколко снимки, докато фокусирах. Новост при Сони е и Eye-Start. На който не му харесва, може да си го изключи. Визьорът е на нивото на 7Д, дори ми се стори малко по-светъл от неговия.
За съжаление не си носех карта, за да инспектирам снимки в къщи на монитора си.
А, да – на Сонито беше закачен един Цайс 16-80, после сложихме и един 35/1.4 G (и стана тя к’вато стана, мале-мале, тоз’ „буркан” е невероятен). На 40Д-то имаше 17-85. За 40Д-то не ми се пише. Няколко форумци се изказаха вече за него.
Да обобщя: може би на-големият недостатък на КМ, а именно автофокусът е успешно отсранен при новата Алфа 700. Освен това са налични и няколко "симпатични" нови екстри като влаго- и прахо-защита, две отделения за карти, новаторска навигация из менютата на чудесния дисплей, нов по-качествен джойстик, LED светлина за по-добро фокусиране (отпада дигането на светкавичката), повече кадри в сек. и т. н. Особени, фрапиращи недостатъци не установих!
Сега остава и цените на новите Сони обективи да се нормализират и системата да се доусъвършенства. Дотогава според мен е по-смислено да се залага на доказаната стара минолтенска оптика и на "чуждите фирми". За кой, кой фотоапарат/система биха били най-добрият избор не знам. Различно, според зависи. Но със сигурност ще се намерят доволни Сони-А700-щтракачи.
Хайде, че ми се спи. Друго интересно в момента не се сещам, а и едвам си държа вече очите отворени.
|
|