Автор: Пърпъла
Дата: 17-10-07 02:08
Благодаря на всички колеги за мненията.
Снимката НЕ Е МОНТАЖ.
Който не ми вярва, ще му пратя RAW File (CR2).
Защо обаче публикувах снимката и въпроса? Освен да напомня за своето съществуване, акто правим всчики тук
Три причини.
Ако ви интерисува фотграфската старана, вървете направо на 3.
1. Когато Todd ми писа че не се вързват географски, се смях от сърце. Тези goose са толкова влезли в канадската дейтвителност, че дори на еднодолоравата монета, където тези птици са изобразени, и викат loony (на името на тази патица). Не се присмивам на колегата - и аз преди да заживея тука, и хабер си нямах че почти в всяка канадска къща ще намерите катрина или снимка точно на такива гъски и точно сред такива дървета. Бих добавил че тук е идеално място да се задомят Стоеви, хем и на Ниагарка ще и е по-близо до водопада любим.
2. Да ми каже някой че съм наслагвал слоеве на мен точно– човека който отрича Photoshop е направо попадение извън мишената. След като се кокошиних преди време в този форум против обработката на снимките, жена ми ми отвори очите като ми напомни че “изкуство” идва от “изкуствен”, а “art” – от “artificial”. По-късно прозрях, че преди да се появят компютрите, масторите са прекарвали дъгли часове в darkroom, за да докарат желания ефект със съществуващите средства. И си седнах на задника, и си затворих устата.
Колкото до Photoshop, аз на майтап си го наричам този сайт Фотошоп Форум (да не се обидаждат admin, boni & co). Много, ама понякога излишно много се набляга на обработката тука. Понякога ми харесва резултата, понякога чак ми се гади от изнасилването на действителността, особеено при пейзажите.
Драги админи, на майтап или на сериозно: може би не е лоша идeята да почнете да пращате фактури за маркетингова дейност и на Adobe Bulgaria (ако има такъв филиал), а не само на производителите на фото техника.
3. Както правилно забеляза един колега снимката е правена с 24-70L. След новобранския си период, старото Пърпъл най-напосле се сдоби с L стъкло и това което виждате е една от първите снимки, направена при много неблагоприятни условия- обалчно време, малко светлина. Великолепен тест, които доказа качеството на обектива. Понеже снимах от далече, кропнах снимкката и публикувах само 1/5. Малко наистина съм поизтървал рязкостта и се появиха резки преходи по крилата. На домашния ми CRT (1200 Х 1600) монитор не изглежда толкова изкуственна. На другата сутрин като я видях на работа на LCD монитора обаче, бях и аз да споря със себе си че е монтаж. Обзалагам се че Todd има LCD монитор и той. Така ли е, колега?
Извода за мен е: Как възприемаме снимките зависи не само от броя пиксели, степента на компресия, но и типа медия от където гледаме. Една снимка би въздействала по-добре на плосък монитор, друга на тръбен, а трети – отпечатани и в паспарту. Нищо ново под слънцето. Предполагам че поне за това поне веднъж всички форумци могат да се обединят под едно мнение.
Весел ден на всички.
Публикацията е редактирана (17-10-07 02:43)
|
|