Автор: dimi_dinev
Дата: 27-09-07 10:20
За никакво изключение не говоря бобо, и такива няма във фототехниката. Говоря за практичност. Ясно ми е, че от тия зуумове не можеш да очакваш оптични чудеса, затова и съм се напълнил с гама обективи от 12-300 мм.. Но понякога ми трябва да заменя всички обективи с един единствен, защото точно в тоя момент предпочитам практичността пред брилянтното оптично качество. Който остава роб на последното в ситуации, които изискват гъвкавост, сам си е виновен.
Приятел съм с wildlife-фотограф, който има на постоянно разположение цялата гама фунии на Канон до 600/4. Признавал ми е, че около 80% от сполучливите му снимки са с гореспоменатата Сигма 50-500, познай защо. Винаги когато съм излизал с него на снимки си е взимал само 50-500 (или 120-300/2,8 с 2Х). Това не означава, че това е универсалната формулата за всеки и сега всеки уайлдлайф-фотограф да налегне на суперзуума. Това е неговата формула. Обаче докато човек не се научи да си гледа нуждите, сам си е виновен.
Тъпо е да се обезкуражават новаците, които искат да си купят някое суперзуумче за да се запознаят с новия си ДСЛР и различните фокални разстояния - и правят грешката да се питат във форума какъв обектив да си купят. И аз бях преди няколко години един от тях.
|
|