Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За сатурирането ...
Автор: MarinY   
Дата:   09-01-26 21:25

Мода ли е? Калибриране на мониторите ли е?
Масово, плъзгача за наситеност на цветовете (сатурация), се плъзга надясно, до края!
Цветът е хубаво нещо, но и опасно. Крещи. Разсейва.

Отговори на това съобщение
 Re: За сатурирането ...
Автор: avo   
Дата:   09-01-26 21:40

Нямам идея къде я виждаш тази мода, посредствени изпълнения тип луд на шарено се радва изобщо не е нужно да се отварят на голям екран според мен

Автор: asahi   
Дата:   09-01-26 23:38

Въпрос на естетика. Циганска естетика.

Много ми беше тъжно за един корифей на фотографията, дето си беше объркал цветните профили, и отпечатъците му излязоха пресатурирани. Ама пък как им се радваше! Но понеже е корифей не приема акъли от простосмъртни.

Автор: mitpis   
Дата:   10-01-26 12:40

За съжаление наистина е има тази мода, особено сред снимащите с телефони. Ами кефи ги хората, на мен не ми пречат[smile]

Автор: asahi   
Дата:   10-01-26 12:55

"Автор: MarinY
Дата: 09-01-26 21:25
...
Цветът е хубаво нещо, но и опасно. Крещи. Разсейва."

Зачетох се в мнението ти малко по-сериозно. Ако изредим изразните средства във фотографията и анализираме колко и как даденият автор използва в конкретната снимка може да се окаже, че повечето липсват. Или са използвани неубедително. Цветът е най-достъпен за манипулация и с него най-лесно се прекалява.

Автор: nyamago   
Дата:   10-01-26 15:10

Както винаги, правилният отговор е:
Зависи.

Като виноват по въпроса ('луд нашарено се радва'), се опитвам да бъда обективен:
Аз съм от по-старо поколение, расло когато гледахме черно-бяла телевизия. В училище задължително носехме черно-бели униформи. Младежките списания (доколкото ги имаше) бяха с черно-бели снимки, както бяха и (почти) всички печатни издания. Където пък имаше някакъв цвят, той беше избледнял и блудкав като недоклатените съветски и ГДР-йски фотоматериали и нескопосаните печатарски технологии.

А беше време на рок музика, хипита, до нас достигаха цветни чуждестранни списания и виждахме как връстниците ни се обличат в ярки цветове; плакати и обложки на албуми ни облъчваха с невероятен колорит (беше и време на поп-арт, психеделна графика и подобни ексцесии, които тогава не изглеждаха кич, а радост и екстаз).
И внашето (под)съзнание се загнезди отврата от черно-бялото и 'убитите' цветове, и неутолима жажда за ЦВЯТ, ЦВЯТ,ЦВЯТ !!!
Което си остава до гроб. След всичките години изтрезняване, познания по естетика и срещи с най-стили и изискани образци... инстинктивното влечение към цвета не си отива.

Това за старците измежду нас. А защо сред днешните млади също има несъзнателно влечение към повече цвят, мога само да предполагам:

Едно възможно обяснение е тоталното претоварване на сетивата с комерсиално-мотивирани свръх-силни сигнали. Цветни и контрастни, звукови, вкусови, обонятелни и тактилни. Всичко около нас се опитва да ни грабне вниманието като ни 'шашне' и така става един крещящ... фон. Сред който фон единственото решение е да крещиш още по-силно. Опитвали ли сте да разговаряте в заведение, където всички говорят високо (а свири и музика)? На другия ден ви боли гърлото [smilie10] Така като отвсякъде ги обстрелват плакати, екрани и билбордове с крещящи реклами, младите фотографи имат подсъзнателен 'фон' над който се стремят да изпъкнат с нещо 'по-така'.

Помагат (усилено) и производителите на техника: от телевизори до телефони, всичко е 'още по-така'. Вградените в телефона програми за обработка (вече 'интелигентни' [smilie6] ) играят на същата струна и поднасят готови 'пресолени' решения...

Всичко дотук е за вкусовете и какво ги формира. НО - казах ЗАВИСИ:

Наситените, дори пре-наситените и крещящи цветове си имат място във фотографията: и в документално-реалистичната, и в художествената:

- Има реалистични сюжети където самата действителност е крещяща. Където обектът (неодушевен предмет или модел с някакво облекло или грим, или осбено осветление) привлича вниманието именно с необикновени, понякога очевАдещи цветове. Тогава 'пренаситената' снимка е просто разказ какво чудо сме срещнали.

- В други случаи пренасищането е изразно средство. Сцената и обектът са 'нормални', но фотографът (ако е художествено-склонен) не търси реализъм, а напротив: послания с визуално изопачаване на действителността. Шокова терапия на заспалото ни съзнание. Стига да е, разбира се, С МЯРКА, това е мородавен творчески похват и не бива да го бъркаме с горните подсъзнателни увлечения...

Ако всe още четете, можех да го кажа с две думи (е,хайде, с десетина ;)

За всеки влак си има пътници и за всеки пътник - влакове. [smilie6]

Или даже с една дума:
Зависи.
[shtrak]

P.S. Някъде употребих ли думата 'сатуриране'? [smilie11] От какъв зор се ръгаме да сме 'по-католици от Папата', по-американци от американците - при наличие на точен и широко приет български еквивалент??

Публикацията е редактирана (10-01-26 18:35)

Автор: Ivan_A   
Дата:   10-01-26 20:34

" ... И внашето (под)съзнание се загнезди отврата от черно-бялото и 'убитите' цветове, и неутолима жажда за ЦВЯТ, ЦВЯТ,ЦВЯТ !!!..." - не, не съм съгласен. От същото поколение съм - "отврат" няма. [beer]

Дата:   11-01-26 00:24

Ivan_A написа:

> не съм съгласен. От същото поколение съм - "отврат" няма.

Сега и у мен няма - ценя черно-бялата фотография и опитвам от време на време да 'обръщам' по някой друг кадър. Дори (по-важно), опитвам да виждам в чсерно-бяло. Правил съм си камерите да показват монохромно във визьора, но по-сериозно е като гледам света без апарат, в главата си да си представям ЧБ картина...Не винаги се получава, което личи и в малкото ми качвани ЧБ кадри [smilie2]

Но когато си на 14 години е друго, особено ако си виждал тук-там как има и друг сват извън сивия ни затвор... А като си помисля, че чак до 80те пукахме само на черно-бяла лента - без никаква мисъл за естетика, просто друго нямаше...

Но хайде да не досаждаме тук с носталгии [beer]

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   11-01-26 14:23

MarinY написа:

> Масово, плъзгача за наситеност на
> цветовете (сатурация), се плъзга
> надясно, до края!

Хубаво е, че се качват и немалко черно-бели снимки, че да си починат очите от преоцветяването.[smile] [shtrak]

Дата:   11-01-26 18:25

Нямах предвид връщане към ЧБ фотография. По-скоро, ползването на цвета като предаване на емоция, композиционно средство, създаване на среда-въздействие.
Шареното и цветното са в различни категории.

Дата:   11-01-26 18:56

MarinY написа:

> Шареното и цветното са в различни категории.

Това е точно така, Само да уточним,че шарено и пренаситено са също съвършено различни неща (а не синоними, в нечии разбирания). Например снимка в близък план на швейцарското знаме ще е технически пренаситена (червеното е 255,0,0 по RGB) - но в никой случай не може да бъде наречена 'шарена'.

'Шарено' се отнася най-често до наличие на множество различни цветове. Например ако един пейзаж с поляна пролетни цветя е добре заснет и обработен, може да е шарен, но съвсем не пренаситен...

Май продавам 'на краставичар - краставици' [smilie6] но за всеки случай да си съгласуваме речниците. [beer]
[shtrak]

Дата:   11-01-26 19:03

MarinY написа:

> Шареното и цветното са в различни
> категории.

Съгласен. Шареното и пъстрото са в една - като синоними.

Обаче "пъстрота" носи позитивен оттенък, докато "шарения" е символ на безвкусица.[smilie25]

Ако плъзгачът за сатурацията се надъни докрай вдясно, дадена хубава пъстрота лесно може да се превърне в безвкусна шарения.

Публикацията е редактирана (11-01-26 19:14)

Дата:   11-01-26 21:17

^ [smilie24] 100% съгласен! Само не вярвам някой да бута плъзгача (закаквото и да е) чак до края, това би дало брак - но със сигурност някои го бутат отвъд невидимата отметка за добър вкус [smilie6]
(Да се дефинира добър - или пък лош - вкус не е лесно, но простото правило е: 'Ще го познаеш като го видиш' ;)

И ако може - без 'сатурация' (онлайн книжовния речник ми казва 'Думата не е намерена'). Да говорим за насищане, а? [smilie3]

Дата:   11-01-26 21:30

nyamago написа:

> И ако може - без 'сатурация' (онлайн
> книжовния речник ми казва 'Думата
> не е намерена'). Да говорим за
> насищане, а? [smilie3]

Не виждам проблем. В програмите за обработка пише saturation. Това е Фото Форум, където има специфика на изразяване, която четящите са в състояние да разберат. Същото като фул фрейм. Може да се каже и пълен кадър, но всеки тук знае за какво става въпрос.

Автор: seymour_sz   
Дата:   11-01-26 21:37

MarinY написа:

> Мода ли е? Калибриране на
> мониторите ли е?
> Масово, плъзгача за наситеност на
> цветовете (сатурация), се плъзга
> надясно, до края!
> Цветът е хубаво нещо, но и опасно.
> Крещи. Разсейва.

"Въпрос на вкус" - казало кучето и си облизало г*за.
Не е проява на лош вкус, ако някой предпочита по-наситените цветове, друг по-приглушените, а трети пък предпочита черно-бялото.
Но пък е проява на лош вкус да съдите тези, които имат различен от вашия.
[shtrak]

Дата:   11-01-26 22:39

seymour_sz, не ме обвинявай в лош вкус. И това е "съдене".
Това, "политически коректно" - браво, уникални сте, чудесно, доведе до "гювеча" в който се дави светът.
Постът ми е повод за анализ на тенденциите, а не за реакции от типа "ти ли ще ми кажеш!"

Автор: seymour_sz   
Дата:   11-01-26 22:58

MarinY написа:

> seymour_sz, не ме обвинявай в лош вкус. И
> това е "съдене".
> Това, "политически коректно" -
> браво, уникални сте, чудесно,
> доведе до "гювеча" в който се дави
> светът.
> Постът ми е повод за анализ на
> тенденциите, а не за реакции от
> типа "ти ли ще ми кажеш!"

Всъщност точно "това не е хубаво", вместо "това на МЕН не ми харесва" задава тенденции, в които имаме един жалон, по който да се равняваме - по Вашия вкус. Точно това е и "политически коректното", което Вие клеймите - да си имаме една линия, извън която всичко е недопустимо. И да, точно в това се дави светът...

Дата:   12-01-26 14:03

IShoot4Fun написа:

> Не виждам проблем. В програмите за обработка пише saturation. Това е Фото
> Форум, където има специфика на изразяване, която четящите са в
> състояние да разберат. Същото като фул фрейм. Може да се каже и пълен
> кадър, но всеки тук знае за какво става въпрос.

ОК, ще асимилирам твоя наратив и съм в резонанс с парадигмата да се утилизират всякакви вербални номинации и термини, без консидерация за лингвистичния им бекграунд или екзистенцията на локални еквиваленти - ин-номине на глобалната либерализация и хармонизация на лексика, култура и модус когитанди [beer]

Дата:   12-01-26 17:13

nyamago написа:

> ОК, ще асимилирам твоя наратив и
> съм в резонанс с парадигмата да се
> утилизират всякакви вербални
> номинации и термини, без
> консидерация за лингвистичния им
> бекграунд или екзистенцията на
> локални еквиваленти - ин-номине на
> глобалната либерализация и
> хармонизация на лексика, култура и
> модус когитанди [beer]

Като гледам, даже си ги преасимилирал нещата.

Автор: ВладиЧ   
Дата:   12-01-26 17:36

В моята програма, която ползвам за обработка на снимките ми Shotwel не пише "сатурация", а "насищане". Показателят е на нула (0) точно в средата. Ако плъзнеш наляво отива в минус -16 и снимката става чисто черно-бяла. Ако плъзнеш надясно до максимума отива на +16 и снимката става яко шарена.[smile]
Аз не си падам по черно белите снимки. Светът е цветен, шарен и красив, а не е черно бял. Признавам си, че ми се случва да бутна плъзгача надясно и да подсиля цвета, но не и до +16. Бутам на +2, +5, а понякога +7. После изчиствам празните полета в двата края на хистограмата, за да остане само плътната графика с цветовете на снимката. Това ми е цялата обработка на снимките. Стремя се да докарам цветовете на снимката максимално близо до естествените цветове, които аз виждам с очите си преди да снимам. [smile]
Там вече, за това мониторите, какво докарват пред очите ти в крайна сметка не знам, какво да кажа.
Някой може да ги гледа по-шарено снимките, а някой не. Това вече зависи и от човека, а не от монитора, или фотоапарата.

Дата:   12-01-26 17:55

Качвам понякога снимка; цветовете ми се виждат добре. Ако обаче преди качването на въпросната снимка съм стоял много време пред монитора, има голяма вероятност като я погледна на другия ден с отпочинали очи да не ми хареса. Трия, заигравам се отново с плъзгачите, но за кратко. В този случай крайният резултат ми харесва повече.[shtrak]

Автор: Julius   
Дата:   13-01-26 09:25

Сатурирането общо взето е като чалгата... може и да не ни харесва, но докато има консуматори на такава продукция - ще се намират и чалга-фотографи, които да им я предлагат.

На мен по-дразнещи са ми снимките с физическите изкривявания на обектите (в стил Белоградчишката крепост на Терзийски - като засмукана от вакуум-помпа), а има и други автори тук във форума, които прекаляват с това, но...

... не е луд тоя дето яде баницата, е казал народът! [smilie7] (а неговата аудитория)

p.s.
Абсолютно същото е и с оня варненски бунак костадинов дето рие, хапе и плюе срещу еврото, но той е само играч - просто обира вота на олигофрените... пробутва си стоката, нищо по-различно! [smilie3]

Публикацията е редактирана (13-01-26 09:33)

Автор: Валери_Колеффф   
Дата:   13-01-26 16:05

Влезли логикът, педантът, емпатът и творецът в един бар (оопс, форум) ... и обсъдили сатурацията. Което повишило температурата на сървърите с 0.00000001 градуса като резултат.

Дата:   13-01-26 16:35

Julius написа:

> " Абсолютно същото е и с оня варненски бунак Хххххх дето
> рие, хапе и плюе срещу еврото, но той е само играч,,, "

Беше казано да не политизираме, но това си е по темата (пък ако щат да ни изтрият):

Сатурацията е като еврото.

- И на двете феновете са мотивирани от комплекси и аспирации.
- И с двете злоупотребата не е здравословна.

[beer]

Автор: nislon   
Дата:   14-01-26 06:28

Автор: nyamago
Дата: 13-01-26 16:35

Сатурацията е като еврото.

Няма спор, че всенародната радост е пълна. Преди НГ, тя беше 50%. Предстои, Биволицата и Табуретката да обявят, че вече одобрението надхвърля 100%.
Всеки изразява еуфорията си по различен начин, някои си го изкарва на плъзгачите на "сатуризацията".

... пък ако щат да ни изтрият

Никой няма да ни изтрие, защото се намираме в края на историята, в правилната ѝ част :)
Да беше жив Тодор Колев, за да види, че мъглата се вдигна :)
Понеже както обикновено - живеем в особени времена, дано някой да не го вземе лично и да се обиди, не ми е това целта :)

-------------------------------

Сега малко по-сериозно.

Разказаха ми за мнение на известен добър автор от ФФ, който води курсове по фотография. Не му споменавам името, защото не го познавам лично и не съм сигурен, че го цитирам точно. Реших да споделя това, защото съм забелязал по себе подобни неща.
Като че ли има някакъв психологичен ефект по време на първоначалната обработката на кадрите, свързан с пренапрягане на плъзгачите - насищане, острота, блърване, винетиране, контрасти, филтри и всякакви други ефекти. Много ги засилваме, защото в момента ни харесва. На другия ден виждаме, че сме прекалили.
Този автор е казал нещо от сорта: "Плъзгайте плъзгача, колкото ви харесва, после го върнете назад, за да не прекалите".
Все пак, както е казал Айнщайн - всичко е относително, а бай Ганьо в един виц - ние българите си знаем мярката :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »