Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Смяна на обектив на открито
Автор: nislon   
Дата:   30-08-25 20:10

Здравейте съфорумци,

Отварям тази тема, с цел, който желае да сподели, как сменя обектива на открито, например сред природата, ако това е наложително.

Идеята е, да се сведе до минимум, проникването на влага и прах във фотоапарата.

Изключвам вариантите, при наличие на "агресивна" атмосфера: прах и вятър, силен дъжд, морски вълни и т.н.
Изключвам варианта, да си нося повече от един фотоапарат, всеки с различен обектив, както и помощници.

Отговори на това съобщение
 Re: Смяна на обектив на открито
Дата:   30-08-25 20:10

Как действам аз:
1. Насочвам с обектива надолу фотоапарата, като си помагам с притискане на тялото до себе си. С другата ръка държа новия обелтив с основата надолу.
2. Леко разхлабвам: закопчалката на стария обектив на апарата, и долната капачка на обектива, който ще сменям (новия).
3. Колкото е възможно, с ловки движения извършвам размяната, като внимавам, да е бързо и да не изтърва нещо на земята, след което завивам долната капачка на сменения обектив.

Колко е удачно - не знам, засега друго не съм измислил :)

Публикацията е редактирана (30-08-25 20:13)

Автор: ZENON   
Дата:   30-08-25 21:02

Само да ти кажа, че колкото и да си ловък, на финала ще дойдеш при мен или някой друг прахочистач на матрици.
Да, надолу е ОК и като цяло всичко трябва да гледа надолу и отделно, човек следва да си поддържа раницата и всичко чисто. Тяло, обективи, капачки и т.н.
Такива неща са идвали при мен, че ми се е ревало от жал към техниката.

Публикацията е редактирана (01-09-25 14:04)

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   30-08-25 21:41

Когато сменям обектив на открито, гледам да намеря някоя пейка/масичка или друго подходящо място, където да поставя обектива за смяна. Ако сме на място където няма такива удобства, няма как - ще трябва да се импровизира по някакъв начин.

Вадя обектива от чантата; с леко завъртане надясно разхлабвам задната капачка, като същата си остава върху обектива. Говоря за Nikon с F байонет. Слагам обектива върху масичката/пейката, като бялата точка на обектива сочи 2 часа. Насочвам апарата надолу. Откачам обектива и го поставям до другия. Бързо вземам предварително разхлабената капачка от другия обектив и я поставям върху обектива, който съм свалил, но без да я затягам - така печеля малко време. Вземам обектива и го поставям на тялото. Както споменах, бялата точка на обектива беше на 2 часа. По такъв начин при движението на ръката с обектива към тялото нещата се напасват. Отпада нуждата допълнително да се извърта обектива наляво-надясно, да се търси къде е бялата точка и да се губи време. След като съм поставил обектива на тялото, затягам задната капачка на обектива, който съм махнал. Вече мога да го прибирам.

За по-голяма сигурност ползвам страпа при извършване на процедурата.

Автор: BourbonStreet   
Дата:   30-08-25 22:34

Обектив се сменя само вкъщи на загасена лампа, след което се гали нежно, иначе може да му стане нещо. Това е само за хората, които робуват на техниката си. Тези които я ползват по предназначение нямат такива проблеми.

Автор: asahi   
Дата:   30-08-25 22:35

Иначе е много досаден

Дата:   30-08-25 22:40

Автор: ZENON
Дата: 30-08-25 21:02

...Такива неща са идвали при мен, че ми се е ревало от жал към техниката....

Да помня преди години, какво ми се случи по този повод.
Стария ми апарат Д3200 беше още в гаранция. След няколко месеца интензивно снимане и сменяне на обективи, на снимките с по-затворена бленда излязоха някакви постоянни петънца. Притесних се, не предполагах, какво може да е и го изпратих на сервиз Никон в София. Хората ми писаха (или по телефона ми се обадиха, не помня точно) и ми обясниха, че сензора е много лошо замърсен, според тях, си личи, че живея до морето. Гаранцията не включвала почистване, но въпреки това, решили компромисно да го почистят.
Пратиха ми линк със снимки, каква картинка беше отвътре - трагедия.

Брах срам, от една страна, че съм допуснал така да се случи, от друга страна, все едно се правя на хитър, ако мине номера [smile]

Автор: baron_barbaron   
Дата:   31-08-25 00:32

Ми на мен ми е влизала муха в камерата докато сменям стъкларията, та после докато я изпъдя и завъдих прах по огледалото... Те така се научих как да стана и аз прахочистач (Зенон тоя лаф ме изкефи и си го отмъквам). Колкото и да внимаваш наистина все някой таласъм ще се негнезди точно там.

Автор: Julius   
Дата:   31-08-25 07:01

С чертаенето на графика чат-джипитито нещо не се справи много добре, иначе другите неща са добре познати.

https://i.ibb.co/CpkRcsMh/Lens.png

По отношение на т. 2 (средата): ако колата е наблизо - най-добре смяната да се направи в затворен и изключен автомобил, за да не въртят вентилатори/климатици. Горе в планината (особено ако има силен вятър) може да се използва покривалото/дъждобрана на раницата и вътре в него да се извърши смяната.

А това с blower-a е наистина много важно да се спазва! Доста хора правят грешката да продухват прашинките буквално духайки в камерата/обектива, само че човешкият дъх е топъл и най-вече влажен и по този начин създават изкуствен конденз и така спомагат колкото се може повече прах да полепне я по матрицата, я по задната леща на обектива! [smilie8]

p.s. Не че духалката е най-доброто решение (особено ако вече има прахоляк в камерата и в зависимост от ъгъла, под който тя е насочена към нея може само да го завихри и разнесе още повече), но все пак е по-малкото зло спрямо дъха на човека.

Публикацията е редактирана (31-08-25 08:20)

Автор: Джъмбо   
Дата:   31-08-25 11:06

ако е безогледалка, задължително да е изключена, защото когато матрицата работи, тя е като електростатичен магнит...

Автор: Yog   
Дата:   31-08-25 11:15

Номерът от клипа на asahi е як, но не работи ако ръцете са малки и/или обективите големи [smilie5]
Иначе аз правя горе-долу каквото IShoot4Fun е описал. То като цяло идеален вариант няма, винаги е наличен риск да се намъкне прашинка (или няколко)

Автор: ZENON   
Дата:   31-08-25 11:41

nislon
Нямах предвид само прах по матрицата (което е неизбежно), а и от вън. Все едно ги държат в контейнер за смет...!

Автор: Svetlio70   
Дата:   31-08-25 13:40

Много се вманиачавате.Най-добре не снимайте и тогава прашинка няма да влезе в техниката ви [smilie18]
Снимам и сменям обективи при всякакви условия.

Автор: tarantulaxxx   
Дата:   31-08-25 15:49

Вчера ми се наложи да сменям обективи няколко пъти в местност Акра на плажа при силен вятър. Сложих раницата на скалите и сменях. Не помня дали съм изключвал апарата, ама каквото такова. Неприятно ми е да сменям при вятър, ама е неизбежно.

Автор: Батко   
Дата:   31-08-25 19:38

Никога не тръгвам без портативна кутия за смяна на обективи:

https://i.imgur.com/TCQKwP4.jpeg

Автор: nsirakov   
Дата:   01-09-25 07:33

от 20 години (малее те май станаха 20... че и отгоре....) си сменям обективите където ми падне, без да се сещам, че може давлиза прах.. нито пък предпазвам по някакъв начин. досега прах по снимките не съм видял.... че и в сняг и дъжд съм сменял обективи

Автор: Батко   
Дата:   01-09-25 10:04

Николае, много пъти съм гледал твои снимки. Майстор си!
Може би точно защото мислиш за снимката, а не за техниката, но... [smile]
Но на фоновата снимка, която си си сложил на профила веднага се забелязват три петънца / прашинки, вероятно има и още. [smilie25]

Автор: petervassilev   
Дата:   01-09-25 14:01

На практика съм прилагал всички разумни съвети, описани по-горе, с изклъчение на това от видеото и майтапа със защитната кутия на гърба.
И съм стигнал до извода на ZENON.
След като външните фактори са толкова много (влажност на въздуха, електростатични ефекти, чистота извън предпазната кутия от снимката по-горе), вече спазвам само едно основно правило при смяна на обективи - подготвям се добре и не бързам и не се правя на фокусник, за да не стане по-лошо.
С прашинките се оправяме някак си, но залепналите стружки и омасляване се забелязват най-много и са трудни за почистване и трябва да се отстраняват контактно, а не чрез засмукване или продухване.
Нося си една тръбичка от аерозолен дезодорант с накрайник от фина хартия за почистване на обективи, с която понякога се опитвам да чистя със засмукване. Понякога има резултат.

Автор: nsirakov   
Дата:   01-10-25 08:40

Батко...Сигурен съм че има... идеята на поста ми е , че не ми пука за тия прашинки чак толкова... ако ги видя ги махам, ако не .. .хич няма да се кахъря дали да си сменям обектива сега като се замисля на фуджито дори матрицата не съм чистил

Публикацията е редактирана (01-10-25 08:41)

Автор: A03   
Дата:   29-10-25 13:41

НА вън сменям така: 1 точка -оставям си бирата, 2 точка бъркам в раницата,3 точка взимам каквото попадне,според случая голям или малък обектив ,4 точка подавам го на жената -обектива де ,5 точка свалям Канонският ,6 точка жената ми го подава -обектива де закачвам другият -в 95 % е някой Карл Цайс ,7 точка Снимам 8,9,10 точки не ми дреме за прашинки , взимам си бирата и си къркочкам ! 11 точка па да става квото ще ! У дома е същото но бирата се сменя с нещо по твърдо и мезе ! Успех и както пише Дъглас Адамс "Без ПАника" и прочети това """ Ще ти кажа обаче от какво не боледувам. Нямам хроническо възпаление на капачето на коляното. Не мога да ти обясня защо нямам възпаление на капачето на коляното, но истината е, че не страдам от тая болест. Имам обаче всички останали болести.

После му разправих как бях стигнал до тоя извод.

Тогава той просто ме разгъна върху кушетката и ме заразглежда отвисоко, после сграбчи китката ми, сетне ме тупна по гърдите, и то тъкмо когато най-малко очаквах това — една доста подла постъпка, ако питате мене, — а веднага след това ме блъсна с глава. Накрая седна, надраска някакво предписание, сгъна го и ми го подаде, а аз го сложих в джоба и си отидох.

Не отворих предписанието. Отнесох го в най-близката аптека и го представих. Човекът го прочете и веднага ми го върна, казвайки, че не държи на склад такива неща.

— Но нали сте аптекар? — възразих аз.

— Да, аптекар съм — отвърна той. — Ако бях нещо по средата между кооперативен магазин и семеен пансион, може би щях да мога да ви услужа. Понеже съм само аптекар, срещам известни затруднения.

Тогава прочетох предписанието, а то гласеше, както следва:

1 фунт бифтек и 1/2 литър горчива бира всеки 6 часа.

1 разходка от 10 мили всяко утро.

1 легло точно в 11 часа всяка вечер"[beer]

[beer] [beer] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Публикацията е редактирана (29-10-25 13:53)

Автор: Vinsent   
Дата:   29-10-25 15:04

Да разкажа действителен случай, смешен при това.
Имах Практика ЛЛЦ (още е имам и работи). Бяхме на някаква екскурзия с дъщерята и жената. Някъде по пътя видяхме мечкар. Дъщерята се завъртя покрай мечката и аз ги снимах. Сменях обектив, пак снимах. Какво беше учудването ми, когато вечерта видях нещо да се движи вътре, някъде около пентапризмата. Оказа се бълха... [smilie25]

На другия ден свалих обектива, оставих отворен апарата, но бълхата не си отиваше. Разглобих апарата, тя изкочи някъде не я видях дори кога. [smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: