Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Външен /USB/ преносим HDD мнения
Автор: ZENON   
Дата:   29-11-24 14:26

Мой приятел, който ползва ноутбук иска да си архивира кадрите на външен диск. Нещо в което няма нищо лошо по принцип.
Проблема е, че не знае какво да избере, а аз не мога да му помогна, понеже такива устройства не ползвам.
Въпроса е, кой бранд, модел и т.н. можете да препоръчате на база собствен опит. Нещо с малко откази, загуба на данни и т.н.
В случая капацитета е важен, но сигурността на данните е по-важна.
Бюджет неизяснен, капацитет... нещо до към 4-8TB или по-малко, ще си прецени той.

Отговори на това съобщение
 Re: Външен /USB/ преносим HDD мнения
Автор: Synthy   
Дата:   29-11-24 14:50

Напомни му, че харддиска е чупливо изделие. Също така магнитният запис не е вечен.

Дата:   29-11-24 16:05

магнитният запис не е вечен
Нищо вечно няма... освен нашенската тъпотия, но това е друга тема.
Човека иска външен диск и се опитвам да му помогна някак.[beer]

Автор: lamerko   
Дата:   29-11-24 16:30

Не е ясен бюджета... също така и не е ясно колко е важен този бекъп.
Ако бюджета го позволява и ако бекъпа е преценен като "важен" - бих препоръчал NAS с два диска в миррор. При екстремно важни бекъпи - комбинация от облак, NAS, разположени в различни местоположения (за да се елиминират проблеми с електричество, пожар, наводнение...) и по-сложни RAID комбинации.
Във всички варианти с NAS - добре е дисковете да са хубави SSD-та, a не магнитни плочи. Най-евтините варинти ще излязат не толкова евтино - над хилядарка.

Ако бюджета не го позволява или бекъпите не са чак толкова важни - просто едно външно SSD с доказан контролер. Противно на убежденията, проблема не е толкова в паметите, колкото в контролера.

Автор: alex.d76   
Дата:   29-11-24 16:31

Аз имам това, и съм доволен!

Samsung T7 Shield SSD 1TB

Автор: compur   
Дата:   29-11-24 17:02

Имам няколко от тези
[beer]

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   29-11-24 17:27

Аз съм с 1 терабайт, но ето 4 ТБ версия на диска, който ползвам.

Водоустойчив, удароустойчив, прахоустойчив.

Доволен съм.[smile]

Автор: ddantgwyn   
Дата:   29-11-24 18:41

ZENON написа:

> Проблема е, че не знае какво да избере, а аз не мога да му помогна, понеже такива устройства не \
> ползвам.

> Въпроса е, кой бранд, модел и т.н. можете да препоръчате на база собствен опит. Нещо с малко
> откази, загуба на данни и т.н.

> В случая капацитета е важен, но сигурността на данните е по-важна. Бюджет неизяснен, капацитет...
> нещо до към 4-8TB или по-малко, ще си прецени той.

Така, ще карам наред :)

Марката и модела не знам дали са от значение, защото не останаха много производители на HDD. Има два стандарта на HDD - 2,5" и 3,5", като по-малките по размер дискове предлагат по-малък капацитет, така че решението ще е негово.

Може би е добре твоя човек да си вземе два HDD диска, предназначени за употреба в сървъри и две кутии за външни дискове и да си ги монтира сам. Предполагам, че е достатъчно сръчен за да се справи сам, но ако не е - сигурно има приятели, които могат да помогнат.

Аз ползвам два външни 2,5" HDD с капацитет 2 TB, които ползвам огледално - каквото има на единия, го има и на другия - това е заради сигурността на данните. На тези два диска пазя снимки от 2006 година, снимани в raw формат, както и обработените от тях снимки в jpg формат.

Капацитетът зависи от това колко снимки е насъбрал човека, колко често снима и други такива, така че в това отношение не очаквай конкретен съвет.

Засега е това, което се сещам на прима виста.

Дата:   29-11-24 19:55

Аз да продължа малко ...

Първо - Външен HDD отдавна не е опция с модерните компютри и лаптопи с бързи интерфейси. Едно е скорост на пренос почти 80-90 МВ/s, а съвсем друго - 1000, нали ? (в тоя смисъл посочената от колегата IShoot4Fun AData е БАВНА...)

Второ - външен HDD (ако няма да се ползва в Mass Storage Device) е практически ежеминутно уязвим от събаряне от масата или изпускане докато го пъхаш в раницата - прекалено чувствителни са на удари и вибрации, дори да не работят в момента на удара. Външните SSD от типа който показах, са доста надеждни - освен че нямат движещи се части, са и защитени като корпус - конкретния модел, който показах носи на бой, на пясък от плажа, и на ракия [smilie21]

Трето - ако човека иска бекъп само в къщи - да, купува си един NAS със 4 харда, и е спокоен за години напред (но NAS дисковете изобщо не са евтини, да е ясно !!! ) Но ако иска бекъп и в движение - пак вижте моето предложение...

И последно - дали е 2.5 или 3.5" диска - вече няма ограничения за капацитета - тука ще важи издръжливост на диска, скорост на трансфер и средностатистическото време за работа между две грешки (а за SSD - TTL - Time To Live) измерено в часове на работа.
Толкова от мен - ако искате ме слушайте, всеки си има глава на раменете [beer]

Автор: petronix   
Дата:   29-11-24 20:08

Zenon-че, относно външен HDD ти препоръчвам WD серията MyPassport. 4TB мисля ще му е добре за първо време.
За останалите: Магнитният запис като технология е един от най-дълготрайните. Има един параметър MTBF (Midle Time Before Failure). При висок клас дискове е от порядъка на 2000000 часа. SSD колкото и да са бързи, не се препоръчват за дълготрайно съхранение на данни, заради ограничение брой цикли четене-запис. В крайна сметка нека всеки сам да си решава какво ще му се случва с данните.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   29-11-24 20:55

alex.d76 написа:

> Аз да продължа малко ...
>
> Първо - Външен HDD отдавна не е
> опция с модерните компютри и
> лаптопи с бързи интерфейси. Едно е
> скорост на пренос почти 80-90 МВ/s, а
> съвсем друго - 1000, нали ? (в тоя
> смисъл посочената от колегата
> IShoot4Fun AData е БАВНА...)

Скоростта е малко по-висока от посочената от теб и е 130 МВ/s. Дори и в дни, когато съм снимал много, прехвърлянето на снимките, ми отнема съвсем малко време. Дискът съм го взел за съхранение на данни/снимки, така че дали 130 МВ/s, дали 1000 МВ/s, на практика за мен е без значение. Моделът ми хареса с това, че е дуракоустойчив. Щом ще е за съхранение, нека да е по-здрав.

Публикацията е редактирана (29-11-24 20:56)

Автор: nyamago   
Дата:   30-11-24 15:24

Някой каза:
> "SSD колкото и да са бързи, не се препоръчват за дълготрайно съхранение на данни, заради ограничение брой цикли четене-запис..."

Тогава защо основните дискове на повечето компютри вече са SSD? Нали при редовна работа циклите са (много) повече, отколкото при архивиране???
Не съм специалист - какво не разборам? [smilie8]

Дата:   30-11-24 15:41

nyamago написа:

> Някой каза:
> > "SSD колкото и да са бързи, не се
> препоръчват за дълготрайно
> съхранение на данни, заради
> ограничение брой цикли
> четене-запис..."
>
> Тогава защо основните дискове на
> повечето компютри вече са SSD? Нали
> при редовна работа циклите са
> (много) повече, отколкото при
> архивиране???
> Не съм специалист - какво не
> разборам? [smilie8]

Технологиите напредват - модерните SSD-та вече не са с толкова кратък живот, както преди. Важното е като купуваш да гледаш какъв клас е - т.е. точно този "Midle Time Before Failure", който колегата petronix спомена (и който аз малко нескопосно обясних преди това).
И пак казвам - зависи за какво ще се ползва и как !!!
Аз ползвам външното SSD (което е 100% по-здраво от Adata-та на колегата IShoot4Fun...) за бекъп от време на време, но ако искате постоянен бекъп в реално време - NAS със съответните скъпи HDD-та и т.н.

Автор: lamerko   
Дата:   30-11-24 16:22

Според статистиката на големите дейта центрове, като цяло SSD-тата се представят по-добре от HDD. Говорим за средно до високо натоварване 24/7/365(6) на корпоративен или по-висок потребителски клас устройства. Вероятно заниженият контрол и многократно завишената плътност на магнитния диск играят лоша шега.
Колкото до MTBF - това е модел за прогнозиране на отказите. Той е коренно различен за SSD и HDD - при първия няма движещи се части. Числото, което производителите дават за MTBF е по-скоро маркетинг, нещо което не може да се генерализира, нито пък е възможно да е тествано в реални условия. Но бизнеса се нуждае от някаква прогноза, въпреки, че този модел всъщност не показва нищо реално. Защо може диска може да се скапе много преди достигането или обратното - да е в чудесно "здраве" след преминаване на даденото число.
По-важното е, че когато ползвате един диск като бекъп устройство, той не се армотизира много. Разбира се, това е валидно повече за SSD, където няма мотори, лагери, магнитни плочи. Разбира се, винаги е по-добре да се избере диск с по-малко битове на клетка, поне за собствено успокоение. Е, ако контролера сдаде багажа - става малко сълзлива работата. Там има и друг фактор, който на първо четене е доста стресиращ, но в практиката май не е ясно дали някой е успял да пресъздаде проблема :)

Автор: ss_sgp   
Дата:   30-11-24 16:47

Ако е архив, а не просто съхранение поне два еднакви външни диска и едновременно копиране на двата. Разбира се по-скъпо и добро решение е външен RAID от два диска. Ако е RAID дали HDD или SDD няма голямо значение. Вероятността да откажат едновременно е наистина мн ниска. Аз дори бих го направил софтуерен райд, за да елиминирам и контролера като фактор.
От облачните услуги за сторидж бих се доверил само на Apple или Google. След 10г другите я ги има я не [smile]

Автор: demiman   
Дата:   30-11-24 21:26

Два HDD диска по 2тб. ще свършат работа ... Не разбирам от техника, но имам много архив на различни обеми и марки HDD - нямам изгорял или повреден. SSD ползвам като системни и скоро изгоря 3тия ... та не знам кое е по-надеждно [smilie7]

Публикацията е редактирана (30-11-24 23:26)

Автор: kvakioh   
Дата:   01-12-24 12:33

2x 2Tb SSD.
Аз имам 4 диска, които съм "правил" сам и вече над 8 години не са мръднали. Под "правене" имам впредвид, че съм купил SSD различни формати за лаптоп и после външна кутийка с кабел.

Дата:   02-12-24 14:42

Ъпдейт на ситуацията.
Човека в крайна сметка си купи ноутбук (още един) [smilie5]
Дерта ми отпадна, но благодаря на всички, които се включиха.[beer]

Публикацията е редактирана (02-12-24 14:59)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »