Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 От Nikon d3200 към d7500 или Z50 II
Автор: mtvachev   
Дата:   10-11-24 10:11

Здравейте, не съм фотограф, а просто щракач. Снимам децата си, когато се съберем с приятели, понякога пейзажи, малко макро с обектив от микроскоп и общо взето каквото ми хареса.
От дълги години тялото което използвам е Nikon d3200 и вече съм му навъртял около 50 000 кадъра.
Обмислям смяната му, но се чудя с кое от двете тела да го заменя - d7500 или Z50 II + преходник?

Обективите с които снимам са:
Nikon 17-55 mm 2,8
Nikon 50 mm 1,8
Nikon 85 macro 3,5

Доколкото гледах сравненията между d7500 и Z50 (първата версия), вторият се представя една идея по-слабо.

Какъв би бил вашият съвет, кое от двете тела бихте ми препоръчали?

Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: От Nikon d3200 към d7500 или Z50 II
Автор: Grimjaur   
Дата:   10-11-24 10:18

И аз съм в подобна чуденка, разликата при мен е, че се колебая между D7200 и Z50II или Z5/6 - все пак имат стабилизация на сензора...

Автор: alex.d76   
Дата:   10-11-24 11:37

Към двамата колеги - ако не залитате по мега-модерното (и не винаги - по-добро) - пробвайте D750, и ще спрете да се чудите [beer]

Автор: mtvachev   
Дата:   10-11-24 11:46

Преминаването към d750 ще наложи при мен и смяна на всичките ми обективи. Разхода става прекалено голям за любителските ми цели. Мисля да остана на кроп сензор.

Публикацията е редактирана (10-11-24 11:46)

Автор: Yog   
Дата:   10-11-24 11:53

Аз бих избрал Z50 II

Автор: Grimjaur   
Дата:   10-11-24 12:55

alex.d76 написа:

> Към двамата колеги - ако не
> залитате по мега-модерното (и не
> винаги - по-добро) - пробвайте D750, и
> ще спрете да се чудите [beer]
>

Да, това също е вариант, не се бях замислял. Още повече, че фулфрейма ще ми е от помощ за астрофото(напоследък залитам в тая посока), а и с обективите няма да имам голям проблем, както е при колегата. [beer]

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   10-11-24 13:41

DSLR e старата технология, безогледалките са новата, която много напредна.

Имам DSLR Nikon D7200. Безогледалка със сменяеми обективи нямам, но имам Sony RX10 IV, който си е безогледалка, макар и с несменяем обектив.
Като точност на фокуса, и повторяемост на резултатите, Сонито определено е по-добре от Никона.
Никонът си е напълно ок, настроил съм микронастройката на фокуса.
В това отношение обаче безогледалката бие - факт.[smilie3]

Автор: georgioiv   
Дата:   10-11-24 15:10

Не знам как е 7500, но имам 7200, Z30 и Z6. Нищо общо няма между 7200 и Z-ките. Абсолютно са от друга лига. Свали си файлове - raw от интернет и сравнявай...

Автор: avo   
Дата:   10-11-24 15:31

Аз бих заложил на Z50ii твърдо. Снимал съм с 3200, 5500, 7500, z6, z7, z9. Z50ii би следвало да има близки възможности на аф до Z9, само това е достатъчно да избереш него, + Precapture. Още повече, че все един ден ще си купиш и нов обектив, той ще е Z и ще можеш да го ползваш, а и тогава ще осъзнаеш, че съпоставимите като параметри/ценови клас обективи за F и за Z mount са доста по-добри при вторите. Визирам масовите фокусни дължини - 50,85,35,70-200, при много дългите е малко по-различно. Леко труден ще ти е прехода от оптичен към електроnен визьор, не зная какъв са сложили на Z50ii, но допускам, че няма да е high end. С това се свиква обаче, а и електронният визьор дава много предимства след първоначалната адаптация към него.

Автор: landstar   
Дата:   10-11-24 15:43

Почти от същата позиция отидох сега на z5 + 85/1.8s. Страхотна комбинация и ти дава голяма гъвкавост ако запазиш и старите. В момента точно Никон направо подаряват!

Автор: A03   
Дата:   10-11-24 18:08

Като гледам инмаш си фото имаш си обективи за какво изобщо ще го сменяш? Или имаш излишни пари ?Ако искаш да екпериментираш снимай с лента .Или си се подлъгал към 'НОВАТА МОДА" 'безалкохолките" ! Обръщам се и към другите 'колебателни'! Толкова ли сте ги надиплили парите та да сменяте стандарта ,някой ще каже 'Ама новите технолигии" ами ламповите усилватели А?? Ами ВЕ 8 и ВЕ 12 Двигателите ?? И трите цилиндъра "даунсайзинг" са нова технология ма ни е срам да ги караме щото са като шевна машина и лапат като ВЕ 6 ! Свикнал си ,забавлявай се не бъди "политически коректен" по 'мейнстрима" !Не ти е на много обиколки фотото ,сватби не снимаш пари не изкарваш от хобито си за да бъдеш актуален! Гледай си живота, нещо което работи не се пипа !Казах ти ако искаш истински експерименти лентата е за теб ! Казвам ти го защото аз така правя Имам един Канон 7д,и Оли Е410 и с тях си гледам кефа имам над 40 обектива повечевто за Екзакта и М42 и си карам с преходници ! Не се жалвам и не робувам на модата и предрасъдъците ! Така че се забавлявай , и не си напъвай живота и бюджета ![beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: asahi   
Дата:   10-11-24 18:56

Споменавал съм го и преди - техниката, особено съвременната, е доста назад сред факторите, определящи качеството на фотографията. Идеите и уменията си разделят първите две места.

Автор: quazimodo   
Дата:   10-11-24 20:25

Момчета, не слушайте динозаврите[smilie5] Скачайте на безогледалките и си правете кефа. Вече са толкова напред, че дори и топ модели ДСЛР като Д500 са задминати от някои безогледалки от началния сегмент на Олимпус например. Има толкова благинки, които при ДСЛР просто са непостижими поради самата концепция на системата.

Дата:   10-11-24 20:34

А03, че нещо, което работи, ще продължава да работи е ясно. Част от красотата на хобито е да се радваш на новите си придобивки, които те вдъхновяват да продължаваш. Не всеки е роден за фотограф, не всеки изобщо може да направи читав кадър, камо ли да изкара пари от него. Ако печеленето на пари ще е критерия да се инвестира ли още в техника, всеки, който си сменя колата, трябва да е такси. Удоволствието от това да можеш да отделяш свободното си време за нещо, което ти харесва и те кара да се чувстваш щастлив, е незаменимо. Сметката няма как да излезе, това не е бизнес. Обективно за някои жанрове фотография безогледалките правят точно това, което и DSLR-ите, за други в пъти повече, стига да знаеш какво правиш.

Дата:   10-11-24 21:09

Мале мила !Колко "правоверни " има ! Явно безогледалките вече знаят повече за фотографията от хората ! Е аз още се уча ,нямам безогледалка и няма да взема![shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   10-11-24 22:22

Фанатизмът никога не е бил нормално състояние на духа в човешката история и до нищо добро не е довел.

Автор: quazimodo   
Дата:   11-11-24 01:49

avo написа:

> Фанатизмът никога не е бил
> нормално състояние на духа в
> човешката история и до нищо добро
> не е довел.

Е, чак фанатизъм[smilie5] Просто инат. И аз съм така, казал съм - никога Сони [smilie18][smilie18][smilie18]

Автор: ник_п-в   
Дата:   11-11-24 03:04

В момента z50 II и стабилизираният, пълноформатен z5 са на една и съща цена...

Автор: Yog   
Дата:   11-11-24 03:21

Така е, но авторът казва, че не иска да сменя обективи, защото ще стане скъпо. Което значи да ползва Z5 като 10-мегапикселова APS-C камера.

Дата:   11-11-24 07:44

Да попитам ,както знаем аз съм просто момче Конювичарче .Не разбрах защо пазарае пълен с почти нови "безалкохолки" щом са толкова добри ?Явно нещо не се връзва ,разбрахме че са "Бест оф ДЪ бест " сами снимат и имат "много благинки" -може би и кафе правят ! И пак не разбирам защо го карате човека да сменя нещо с което е свикнал,знае му чалъмите и все още работи с нещо което не му е привично за сега ! Човеко пак ти казвам не го сменяй купи си преходници за разни други стандарти и се кефи ! 50000 кадъра не са много ,освен ако имаш излишни пари и си решил да ги похарчиш ! Има и по добри начини ,например среден формат !

Автор: Synthy   
Дата:   11-11-24 08:33

Относно техниката: Z50 II + преходник. Заради аутофокуса.
Ако все пак решиш да смениш някой от обективите (твоите са си чудесни, и сам го знаеш) - Z5.

Относно снимките и техните художествени качества: асахи го е казал много добре.

Публикацията е редактирана (11-11-24 08:34)

Автор: ombre   
Дата:   11-11-24 08:39

Моите 5 ст. по темата,авторе, разликата м/у безогледалната с-ма и дслра в полза на първата е на-вече точността на фокуса, както и това,че бф и фф са сведени до минимум да не кажа,че почти липсват. Както и благинки като опция да снимаш безшумно (в някоя църква например) и това,че дали снимаш през визьор или лайв-вю няма никакво значение. А и виждаш кадъра, преди да си го заснел ,нещо което позволява ел. визьора. Но като цяло най-голямото предимство е точността на фокуса. Не съм снимал с Z50, но за малко съм ползвал 7500, който е страхотна машина и повярвай ще ти пасне като грип особено ако си с малко по големи ръце. При безогледалката не се нуждаеш от калибрация на обективите, но пък имаш дслр-ки джамци и не ти трябва преходник с който да ги ползваш. Най-добре отиди до някой магазин и си пробвай,че ти ще плащаш и съответно ти ще го ползваш.

Grimjaur -не съм запознат до колко фф тяло ще ти помогне за астрото. Имам френд,който бачка в Динафос и снима само астро, като ползва две кропки при това много стари модели на Канон 550 д и Никон д7000 (освен ако вече не ги е сменил, но преди снимаше с това), въпроса е ,че е инвестирал в телескоп и всякакви други неща,които му помагат за този тип фотография. Може би фф тяло ще е по добре, но сериозното снимане на нещо такова иска и други неща.

А03-пазара е пълен с всякаква техника, не само с безогледална или дслр-ска (ако мога така да се изразя), така,че този аргумент е несъстоятелен. Освен това, никой никъде не е казал,че едното е по дбро от другото и не на последно място, автора пита за конкретни тела за смяна, нещо което той е решил, никой не кара никого да сменя, желанието за смяна е на автора,а дали ще смени или не,пак е негово решение.

Авторе успех с избора.

Автор: landstar   
Дата:   11-11-24 18:30

Ендин приличен Z 50 mm е на цената на преходника. Всичко казано е валидно само за себе си, проблемът е, че се смени стандарта за обективите а не че безогледалните са Бог знае какво. Ако искаш да купиш различен обектив трябва да е за старата система, за която скоро и части няма да има.

Автор: ecobo   
Дата:   11-11-24 19:27

Категорично безогледалка! Най-малко заради фокуса. Отделно другите глезотии.
ДСЛР-ите, не че са лоши, ама почти 2025 г. е все пак.
ДСЛР-ът има едно предимство обаче - евтините обективи. И до там с предимствата...

Дата:   11-11-24 20:48

"""Категорично безогледалка! Най-малко заради фокуса. Отделно другите глезотии.
ДСЛР-ите, не че са лоши, ама почти 2025 г. е все пак.
ДСЛР-ът има едно предимство обаче - евтините обективи. И до там с предимствата..."" Категорично безполовите 3 цилиндрови двигатели на Фолксваген и Форд и Деу ,откажете се от V8 и V10 и V12 Заради това че сме 2025 година и не че са лоши , а защото не са политически коректни ! Не са "Зелени" ,намат "глезотии" ако бяха живи Сена ,Стив Маккуин, Кози Пауъл ,Енцо Ферари,Фердинанд Порше ,Джон Делориан какво щяха да кажат !! Не ми се говори повече ,консуматорско общество ,все повече незадоволено ! Купувай ,Купуввай инфлуенсърски пинизи ,Бест оф Дъ бест без да знаете защо така става [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Публикацията е редактирана (12-11-24 07:11)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »