Автор: ddantgwyn
Дата: 22-10-24 22:43
baron_barbaron написа:
> В "класически" аз тук имам предвид тези от втория пост. Тук по скоро говорим да се качват само тези до които "клиента"/модела ще има достъп.
> Не за всички.
Е да, може да се направи нещо с този тип облаци, стига да има модули за подходящо визуализиране на снимките за по-претенциозни клиенти. Иначе правиш един архив със снимките на клиента и го качваш нейде в небето - да си го тегли и разглежда. Ама не смятам, че това е по-удобно за работа, поне за мен - и като клиент, и като изпълнител. Но пак е субективно мнение.
Аз лично ползвам облака само за резервно копиране и като средство за синхронизация на работната ми директория на четири различни машини. Така е все едно на коя ще седна да работя - винаги ще имам последните версии на документите. Web интерфейса на облака е за случаите, когато ти трябват твои файлове, а ти си на чужда машина.
Явно имаме разминаване в разбирането на това какво е "класически“ облак. Не е проблем, особено след като го изяснихме.
> И да разбирам те за терабайтите. Аз лично всички мои си ги качвах пак на мой си облак, хостван на NAS, но направих грешката да позлвам
> RED Western Digital-и за масива и те измряха веднага след като им изтече гаранцията :D Та сега са разхвърляни по разни дискове на компа, добре че
> има 8 сати.
> А аз съм в дилема какви да са следващите дискове.
Аз пазя снимките на два външни 2,5" диска. Периодично свалям суровите файлове на единия от тях, след което пак периодично синхронизирам втория диск с първия. Така съм сравнително спокоен - вероятността да се развалят и двата е доста по-малка от тази за единичен диск (просто следвам логиката от едно време за дискетите).
Засега дилема нямам - все още не съм напълнил 2TB. Като го направя, най-вероятно ще взема 4 TB външен диск, ще прехвърля стария на него и ще продължа да го пълня, докато не свърши. Гледам да ползвам дискове, които са с изгладена технология, което означава да че ползвам дискове с максимален капацитет.
По-скоро имам дилема как да (си) организирам снимките в някаква база от данни за по-лесно търсене :)
Иначе моят облак е на класически сървър (1U или 2U), с място за няколко диска. И е вързан към домейн :), но наистина на мен не ми е удобен за съхранение на снимки. Обработените снимки, които съм решил, че стават за гледане, ги качвам в моята галерия. Това е.
|
|