Автор: Vinsent
Дата: 01-07-24 05:53
Имам MacBook Air от 2014-та година, когато си наумих да изучавам новият им език Swft. Миналата година купих нов, защото Apple престана да подържа ъпдейтите на операционната система. Естествено, имам и Уиндоуски компютър Lenovo, доста добра и бърза конфигурация, но към него се обръщам с голям неприязън, само когато ми се налага ползването на приложения, които ги има само под Windows.
Интерфейсът на Apple е несравнимо по-добър, интуитивен и удобен от този на Windows. А, процесорът М3 е фантастичен. Няма Интелски еквивалент. Заради новите прицесори M1, M2, M3 в лаптопите на Apple вече няма вграден вентилатор. Процесорите на Intel го изискваха.
16 GB RAM при Apple компютрите са достатъчни за всякакъв вид работа.
За фотообработка ползвам ROW конвертора на Sony - Imaging Edge Desktop, а за някои по-сложни обработки безплатната платформа GIMP. За видео - Sony Vegas. За гледане на филми - VLC.
За писане/редактиране на текстове и Екселски таблици има безплатни варианти, като например LibreOffice. Но, ако дейността изисква често им ползване, по-добре е да се закупи Office 365 на Microsoft.
Въобще, за професионални цели и дейности от които се изкарват пари, практически и морално оправдано е да се ползва само оригинален софтуер.
|
|