Автор: LUBOMIRHRISTOV
Дата: 17-01-24 19:34
Привет !
От няколко месеца имам тази чуденка.
Ще кажа следното:
- снимам любителски и за кеф и все по-малко :)))
- използвам Х-Е3 и Х-Е4
- снимам в Jpeg и нямам програми за обработка
Имам Fuji 10-24мм/4 и до сега ,като се замисля не по-вече от 4-5 пъти ме е ограничил откъм 10-те мм . Да не е много , но през годините се случва да ходя на тези места по няколко пъти , та тези 4-5 пъти стават 15 и все се дрязня ,че пак не съм направил нищо! :)) Когато вляза обаче вътре в згради, особено по-сумрачни ,там наистина бленда 4 се усеща. Да! Повишавам исо-то , но все пак се налага и да намалям и скоростта за да не го повишавам толкова много , защото не знам защо , особено на кадри снимани с Е4 се вижда една зърнистост. Не цветен шум , а сякаш е включен допълнително зърнист ефект . Да ,изключил съм го , дори и хром ефекта , но пак се вижда в известна степен . Особено когато се гледа на голям телевизор.С Е3 проблема сякаш е значително по-малък. Не си спомням да съм го забелязал при старото Е2.Със сигурност не съм го забелязал при Х-А1-то което ползвам ей така щото ме кефи. Тогава се налага да жертвам милиметри за бленда и да използвам 14мм/2,8 или дори 18мм/2 или 16мм/1,4 ако го нося щото е тежък.
Та така 8-16 мм /2,8 ми е голям,тежък и скъп . То вярно кеф , ама чак пък толкова !
8 мм/4 ми се стори супер , но все пак е пак на бленда 4 ?
Самянг 12/2 ми се стори удачен, въпреки 12-те мм и дори да пропусна тези няколко пъти !
Отидох в един от магазините и пробах fuji 8мм/4 и Самянг 12мм/2.
Снимах в магазина и улицата . Разгледах нещата вкъщи . При снимките на улицата да си призная не намерих чак такава разлика, може би защото беше хубав слънчев ден, но вътре в магазина , разликата беше за мен поне огромна ,особено в цветовете.
Реших да чакам коледна промоция ,а и коледния бонус във фирмата , но до тогава се пръкнаха Тамрон 11-20 мм/2,8 и Вилтрокс 13 мм/1,4 и накрая за капак Сигма 10-18мм/2,8 и чуденката започна отново.Търсих сравнителни ревюта , но още няма за съжаление и за това реших да се обърна към вас!
Питането ми е как се подреждат марките Сигма,Тамрон,Вилтрокс, защото нямам много опит с обективни на чужди марки. Е, имам един Тамрон 18-300 и не бих казал,че е чак такова уау , въпреки ,че с тези 18-300 си е направо мързелива работа,но отчитам и компромиса и особено променливата бленда.
Като цяло най-се чудя межу Фуджи и сигмата. Явно ще трябва да избирам мм срещу бленда.В 10-24 ги има тези 10-18,които са обаче и по-леки и по-светли.10-24 няма 8 мм , но пък те са си на бленда 4.
А коледния бонус не стига и за двата !:)))
|
|