Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на широк обектив за Fuji .
Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   17-01-24 18:39

Привет !

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на широк обектив за Fuji .
Автор: hansto   
Дата:   17-01-24 18:55

Имах/м 3 широки - 16/1.4 и 10-24 на фуджинон и 8мм фишай на Камлан. Най-малко снимах с 10-24. 16-ката има псевдо макро способности и ми е най-любим отвсякъде.

Дата:   17-01-24 19:34

Привет !
От няколко месеца имам тази чуденка.
Ще кажа следното:
- снимам любителски и за кеф и все по-малко :)))
- използвам Х-Е3 и Х-Е4
- снимам в Jpeg и нямам програми за обработка

Имам Fuji 10-24мм/4 и до сега ,като се замисля не по-вече от 4-5 пъти ме е ограничил откъм 10-те мм . Да не е много , но през годините се случва да ходя на тези места по няколко пъти , та тези 4-5 пъти стават 15 и все се дрязня ,че пак не съм направил нищо! :)) Когато вляза обаче вътре в згради, особено по-сумрачни ,там наистина бленда 4 се усеща. Да! Повишавам исо-то , но все пак се налага и да намалям и скоростта за да не го повишавам толкова много , защото не знам защо , особено на кадри снимани с Е4 се вижда една зърнистост. Не цветен шум , а сякаш е включен допълнително зърнист ефект . Да ,изключил съм го , дори и хром ефекта , но пак се вижда в известна степен . Особено когато се гледа на голям телевизор.С Е3 проблема сякаш е значително по-малък. Не си спомням да съм го забелязал при старото Е2.Със сигурност не съм го забелязал при Х-А1-то което ползвам ей така щото ме кефи. Тогава се налага да жертвам милиметри за бленда и да използвам 14мм/2,8 или дори 18мм/2 или 16мм/1,4 ако го нося щото е тежък.
Та така 8-16 мм /2,8 ми е голям,тежък и скъп . То вярно кеф , ама чак пък толкова !
8 мм/4 ми се стори супер , но все пак е пак на бленда 4 ?
Самянг 12/2 ми се стори удачен, въпреки 12-те мм и дори да пропусна тези няколко пъти !
Отидох в един от магазините и пробах fuji 8мм/4 и Самянг 12мм/2.
Снимах в магазина и улицата . Разгледах нещата вкъщи . При снимките на улицата да си призная не намерих чак такава разлика, може би защото беше хубав слънчев ден, но вътре в магазина , разликата беше за мен поне огромна ,особено в цветовете.
Реших да чакам коледна промоция ,а и коледния бонус във фирмата , но до тогава се пръкнаха Тамрон 11-20 мм/2,8 и Вилтрокс 13 мм/1,4 и накрая за капак Сигма 10-18мм/2,8 и чуденката започна отново.Търсих сравнителни ревюта , но още няма за съжаление и за това реших да се обърна към вас!

Питането ми е как се подреждат марките Сигма,Тамрон,Вилтрокс, защото нямам много опит с обективни на чужди марки. Е, имам един Тамрон 18-300 и не бих казал,че е чак такова уау , въпреки ,че с тези 18-300 си е направо мързелива работа,но отчитам и компромиса и особено променливата бленда.

Като цяло най-се чудя межу Фуджи и сигмата. Явно ще трябва да избирам мм срещу бленда.В 10-24 ги има тези 10-18,които са обаче и по-леки и по-светли.10-24 няма 8 мм , но пък те са си на бленда 4.
А коледния бонус не стига и за двата !:)))

Дата:   17-01-24 19:37

Аз докато си напиша рецитацията и вече имам отговор ! Благодаря.
Нямам мерак по рибешкото око , а пък 16 мм ги имам и вече почти не ги нося . Продължавам да си използвам 10-24.

Автор: hansto   
Дата:   17-01-24 20:18

:)
Значи щом имаш 16/1.4 (по-добър от вилтрокса на 13мм) и 10-24 (с 1 стоп по-бавен от сигмата, защото тамрона е ГОЛЯМ) - изборът се свежда до 8мм. Не е супер светъл, но с тяло със стабилизация или статив в краен случай ще е ок.

Дата:   17-01-24 23:20

:)))
Ами и мен към Фуджи 8мм ме тегли !:)))
Имам Х-Н1/пак подарък/,но го ползвам само за концерти на детето и семейни събития. Преди си го носех само него с обективи , но заради Тамрона взех да нося Е3 и Е4, щото на едното е закчен само той като за всеки ден или за нещо под ръка.Опасно е!Може би трябва да го махна, щото преди носех тяло и обективи и мислех, а сега само него! :)))А статива е изключен! Няма как да влезеш в катедрала със статив или да го носиш 3 часа на обиколка.Не че нямам ,но съм го ползвал само 2 пъти.По-добре да опитам с Х-Н1 и за всеки случай да си нося и 16/1,4 вместо 14/2,8 и 18/2.

Автор: lamerko   
Дата:   17-01-24 23:24

Имам 10-24 и си го обичам в много ситуации, но все пак често търся нещо по-свтлосилно и компактно/леко. За тази цел съм си взел два ненормални Самянга - 12/2.0 и 8/2.8 (рибешко ококорено). Като казвам ненормални - наистина са такива. Съвсем компактни, леки, но изненадващо добре направени - солидни като конструкция и с приятно добра оптика. Вярно, нямат стабилизация (тялото ми е дърто X-T2 и няма стабилизация) и автофокус, но с тези дължини не ти и трябват. Всички тези са свърх-широки обективи. 12мм за мен са напълно достатъчни, 10мм съм ползвал много рядко. Вярно, има 8-16/2.8 - това за мен е в категорията на грубите извращения. Огромен. Скъп. Тежък - 800 грама обектив на 300 грама компактна камера.
Преди време имах 14мм обектив на стария ми ФФ Канон. Идваше ми прекалено широк и никога не ми стана сред най-използваните обективи.
За "зърнеността" - не знам откъде ви идва, но може би сте активирали някоя от "динамичните" програми. Тези камери и без това започват от ИСО 200, с DR се вдига още. Но няма осоебено значение - просто използвайте новите алгоритни за преструктуриране на РОУ файловете за определяне и ефективно изчистване на шума, налични в новите версии на Адоби или някой от известните плъгини. Това са малко очаквана "промяна на играта" - да видим те ще бъдат използвани директно в камерите. Предполагам, че е възможно да бъдат включени в ADC още в буферната памет на матрицата непосредствено или по време на сканиране...

Дата:   17-01-24 23:58

lamerko,
както казах изпробвах Самянга в магазина.Наистина солидно изграден и като усещане,наистина снимките на вън нямат разлика или поне не видях особена разлика,но ме порази разликата в цветовете или цветопредаването.Може бройката да е била такава?знам ли? Едното изглеждаше като цветна снимка ,а другото като шарена.
А иначе четох статия за Х-Е4,че при исо над 640 DR-а е 400 ако е поставен на позиция Auto,докато на Е3 е над 800 и това го изтъкваха като предимсто.Реших да гоня тези стойности когато е възможно, но пък вътре така или иначе исото стига 1600-2000-3600. Повече не смея да го вдигам дето се вика.Забелязах обаче, че когато снимам навън,макар и тъмна или не-добре осветена улица и при високо исо не винаги или почти рядко се получава ,,зърнеността,, дори и при исо 5000. С Х-А1-то когато ,,издиша ,, на високо исо си се вижда цветен шум, а не тази ,,зърненост,,.
И както казах нямам фотографски програми и снимам само в JPEG. Ако го направят в някое тяло,добре , ама ще трябва да се купува и то.

Публикацията е редактирана (18-01-24 00:02)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »