Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Обработка снимки заден фон
Автор: TiratrroN   
Дата:   09-12-23 15:59

Здравейте! Снимам дрехи на бял фон. Има сенки. Дайте идея за програма с която да се премахва фона със сенките и да се сменя с бял,например. Не ми трябва сложна програма на която ще се уча дълго време. Нещо просто и ефективно. Също така една снимка да не се обработва половин час, все пак снимките са доста. Търсих чрез гугъл, поне на Български език нищо не открих. Изкуствените интелекти не ми помагат - съветите им са абсурдни. Виждам че има доста онлайн възможности за корекция на фона, но не смятам да качвам всяка снимка в интернет, а онлайн работата предполага това.

Отговори на това съобщение
 Re: Обработка снимки заден фон
Автор: asahi   
Дата:   09-12-23 16:32

Най-просто и ефективно е да снимап дрехите без да излизат сенки на фона. За целта ти трябват два източника на светлина и да отдалечиш дрехата от фона.

Автор: quazimodo   
Дата:   09-12-23 17:28

asahi написа:

> Най-просто и ефективно е да снимап
> дрехите без да излизат сенки на
> фона. За целта ти трябват два
> източника на светлина и да
> отдалечиш дрехата от фона.

Плюс един източник за отдалечения фон, който иначе ще стане сив. Ако дрехите са детски може да ползваш голям софтбокс за фон, например 80х120.

Автор: wlad   
Дата:   09-12-23 17:50

Няма лесно и бързо решение в тази задача. Все си е бавно и отегчително. Там, където снимат по 1000 дрехи на ден - установката е доста сложна и бая скъпа. Изглежда си решил да правиш онлайн магазин, което изглежда просто, ама не е, повярвай ми :)

Автор: novi4ok   
Дата:   09-12-23 21:51

Снимаш дрехите правилно експонирани, а фона преекспониран с два стопа. По-горе ти казаха как се постига това.

Автор: victory13   
Дата:   09-12-23 23:28

посочното по-горе е абсолютно вярно,

за критични случаи дарктейбъл, която ползвам, позволява параметрична маска на такъв фон с 2-3 клика...

Автор: ddantgwyn   
Дата:   09-12-23 23:38

victory13 написа:

> за критични случаи дарктейбъл, която ползвам, позволява
> параметрична маска на такъв фон с 2-3 клика...

Ползвате darktable само в критични случаи или го ползвате по принцип?

Автор: victory13   
Дата:   09-12-23 23:40

изцяло само тази програма [beer]

и евентуално гимп за последваща обработка, но все по рядко...[shtrak]

Автор: ddantgwyn   
Дата:   10-12-23 00:25

victory13 написа:

> изцяло само тази програма [beer]

> и евентуално гимп за последваща
> обработка, но все по рядко...[shtrak]

Аха, и аз съм така - в gimp само едни нива, ако преценя и още малко изостряне, пак ако преценя. Даже често се случва да няма нужда от пипане в gimp, само да запазя снимката в jpg формат.

Ползвах и rawtherapee доскоро, но в момента съм основно на нея.

Автор: Mogila   
Дата:   10-12-23 01:12

TiratrroN няма програма, която да функционира безпроблемно.

Трябва да се селектира дрехата и да се смени само фона с бяло. Проблемът е как да я селектираш. Програмите не работят перфектно за съжаление. Винаги си трябва да се пипа на ръка.
Дрехи няма да е толкова трудно да се селектират на ръка.

Друг вариант е да снимаш дрехите на зелен фон и тогава селектирането с програма става много по-прецизно.

За да снима с преосветен бял фон, трябва да има много място, за да освети фона и той да не отразява светлина върху дрехите. Доста голямо студио... А и резултатите няма да бъдат перфектни. Единственото решение е да се селектира предмета.

Публикацията е редактирана (10-12-23 01:22)

Автор: ss_sgp   
Дата:   10-12-23 12:42

Проблемът е в заснемането, не в обработката.
Това със селектирането е само спомагателно, не и за цялостна промяна на фона. Още повече когато имаш бяла дреха в/у бял фон.
Започнете отначало с поеече мисъл при заснемането. Това е бързото решение [smile]

Публикацията е редактирана (10-12-23 12:43)

Дата:   10-12-23 13:09

ss_sgp подобни неща може да пише само човек, не сблъсквал се с проблемите по заснемането на подобни продукти.

Дата:   10-12-23 21:11

Зеленият фон е супер, докато не ти се падне някоя космата дреха и зеленото се пропие в космите. Белият фон със задно също е чуден, докато не дойде белият потник. От скромния ми опит с камера и нещо завъртяно за нея - мисля няма по-тегаво от снимане на дрехи на кило за продуктово.
Ако искаш съвет за "лесно, бързо е ефектно" - намери си готина кака или батко и снимай на тях. Хем ще ти е по-лежерно, хем ефектът ще е по-зрелищен.

Дата:   10-12-23 21:33

... и само да добавя - снимането на дрехи аутдоор върху някоя намазана мацка винаги е win-win ситуация. Мацката се кефи, че всички я гледат; мъжете, които минават покрай вас си викат - ах тоя как я е набарал тая; жените си казват - ех, ако бях на мястото на тая, вместо до шкембавия скумрук до мен; и всички общо си мислят - егаси и якия фотограф, дори и да пипаш фотоапарат за първи път [smilie5]
Клиентите на крайния резултат си мечтаят - ето как ще ми стои и на мен тази дреха, не като на закачалка /на зелен или бял фон/.
Така че - послушай патило с едни 20-на години мъки само в това [smilie5]

Дата:   11-12-23 10:57

Автор: Mogila
Дата: 10-12-23 13:09
ss_sgp подобни неща може да пише само човек, не сблъсквал се с проблемите по заснемането на подобни продукти.

Да, да, знам
Сега ще ми обясниш как нищо не разбирам как се снима и селектира [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Публикацията е редактирана (11-12-23 10:58)

Дата:   11-12-23 11:27

Нищо няма да ти обяснявам, защото е дълго и сложно, а и защо да обяснявам на човек, не сблъсквал се с проблемите на този тип фотография? Всичко зависи от това, какъв краен резултат те удовлетворява.
Аз съм намерил най-бързия начин за обработка на продуктови снимки- изпращам ги за обработка в Азия. Това правят и повечето хора и фирми, снимащи редовно продукти. Ако имаше друг вариант, щях да си спестя тези разходи.

Автор: asahi   
Дата:   11-12-23 13:16

[smilie24] за намазаните мацки!

Дата:   11-12-23 15:07

Mogila
Дата: 11-12-23 11:27

Нищо няма да ти обяснявам, защото е дълго и сложно, а и защо да обяснявам на човек, не сблъсквал се с проблемите на този тип фотография? Всичко зависи от това, какъв краен резултат те удовлетворява.
Аз съм намерил най-бързия начин за обработка на продуктови снимки- изпращам ги за обработка в Азия. Това правят и повечето хора и фирми, снимащи редовно продукти. Ако имаше друг вариант, щях да си спестя тези разходи.

Нали сме тук да обясняваме и споделяме, нека чуем как е правилно, какви са начините и какви крайни резултати спрямо наличните ограничения.
Аз разбира се не съм снимал за френски и американски списания, съответно не съм разполагал с техните бюджети.
"Ако имаше друг вариант, щях да си спестя тези разходи." - вариантите са много и всички свързани с пари [smile]
А обикновено който поръчва той избира и музиката.

Снимането за получаване на бял фон е общо-взето елементарно, но необходимото условие е да се разполага с достатъчно място. Снимах на 50м2 и бяха на ръба за човек в цял ръст: моделът на 1,5м отдалечен от фона, аз на 3-4м някъде от модела - общо прави мин. 6-7м дългата страна на помещението. Ширината е поне 4м - ето откъде идва 50м2 снимачно пространство. Отделно съблекалня и т.н.
Два източника за фона като единият е под ъгъл и служи и за контра (така се спестява един), един основен източник отгоре (така че желателно 3,5-4м височина), един голям на ниска мощност почти фронтално и още един при възможност от др. страна.
Приемлив резултат без източник отгоре не виждам как. Това пряко дава и отговор за сянката - най-често е желателно да е отдолу подобно на слънцето.

Често търсен ефект е сянката да е ясно изразена зад обекта за получаване на обем - тогава е още по-проста светлинната схема, но вие искате чисто бял фон.

С обработка мн. трудно може да се постигне добър преход на границата на дрехата. Мен поне ме дразни. Почти винаги стои като изрязан, а все пак не е това целта. Не, че не може, но по-бързият начин е без азиатци и още при заснемането на си направи Ок и да се иска минимална обработка.
Всичко това го пиша не за Mogila, а за другите които искат да постигнат нещо.

PS: Аз не съм фотограф и не претендирам да съм такъв

Публикацията е редактирана (11-12-23 15:21)

Дата:   11-12-23 15:23

"Започнете отначало с поеече мисъл при заснемането. Това е бързото решение [smile]"

Тук сме да обясняваме и споделяме ли? С този коментар какво обясняваш и споделяш? Хайде обясни ни как да подходим отначало и с повече мисъл.

Дата:   11-12-23 15:31

Ок ти се усети и си редактира поста.
Както по-горе съм написал-ще трябва много място.
Ако по твоята схема моделът е само на 1.5м от фона, то белият силно осветен фон ще хвърля светлина върху обекта. А това е кофти.
Също така по този начин заснето не може фонът да е винаги абсолютно еднакво бяло.

Има начини с обработка да се отдели обекта от фона без да стои като изрязан естествено. И така се прави.

Публикацията е редактирана (11-12-23 15:33)

Автор: iasen2   
Дата:   11-12-23 16:08

Трябва да осветите фона с няколко моноблока докато цвета стане 255,255,255 Преди време бях писал във форума по тази тема. Има много тънкости и минава доста време докато се научат. Успех!

Публикацията е редактирана (11-12-23 16:16)

Автор: iasen2   
Дата:   11-12-23 16:10

https://photo-forum.net/static/site_pics/2016-01/1453744976_DSCF7723.jpg

Ето и снимка аз как съм го направил

Публикацията е редактирана (11-12-23 16:12)

Дата:   11-12-23 16:48

iasen2 написа:

> Ето и снимка аз как съм го направил

Снимката показва само, че имаш 4 студийни светкавици, струпани до стената[smilie18][smilie18][smilie18]

Дата:   11-12-23 17:31

A така беше направено преди време в един склад за дрехи:

https://i.postimg.cc/GphWJ6M4/clothesphoto01.jpg

П.П. На чист български "tethered shooting"

Публикацията е редактирана (11-12-23 17:38)

Автор: steffo   
Дата:   12-12-23 09:32

"Обработка снимки заден фон"
Аз такова, много не ги разбирам тия неща, но фона какъв друг може да е освен заден - зад модела, обекта?!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »