Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Macro обектив за канон
Автор: SHALIS   
Дата:   14-11-23 12:54

Здравейте търся си обектив макро за канон. Ще се снимат насекоми и дребни гъби и растения. Гледах тамрон 60 ММ и Сигма 180 ММ. Някой ако е снимал с нещо подобно или има друг вариант моля да сподели мнение.

Отговори на това съобщение
 Re: Macro обектив за канон
Автор: kvakioh   
Дата:   14-11-23 16:05

За кой модер апарат, че така зададен въпросът и огромна разлика в обективите 60 и 180мм не може точно да се каже…

Дата:   14-11-23 18:03

Canon 7D

Дата:   14-11-23 20:55

Tamron 60/2 e за кроп и е чудесен макро, но за много близки обекти. Но няма лимитер за близост и малко е по-бавен. То всички макрота са бавни като фокус.
Сигма 180 има на бленда 3.5 два модела и един на 2.8 със стабилизация.
Снимал съм с всички възможни макро с автофокус за Канон EF/EF-S огледални апарати. Всичко е според бюджета, като и дори Сигма 50/2.8 макро може да свърши работа.
Като оптимален вариант и ценово и като отлични резултати- Сигма 105/2.8 ОS, стабилизираната версия. Или Тамрон 90/2.8 VC, пак стабилизиран.
Имам Сигма 70/2.8, 105/2.8 без стабилизация и Сигма 180/3.5 по-добрата и скъпа версия. Отлични са, но не за всяка ситуация. За гъби и растения ползвам 70/2,8 и 105, за насекоми и по-далечни обекти, където се иска повече внимание- 180мм.
Топ, най-доброто е 180/2.8 ОS, който обаче и струва поне 2000-2300лв според състоянието. Все пак може да дойде пък и прекалено дълъг в някои ситуации, примерно домашно заснемане на дребни неща. Но като картинка, острота е топ.
Единствено не препоръчвам Сигма 150/2.8 макро без стабилизация. Не е лош, но една бройка ми даваше САМО на безкрайност недобра картинка. И Тамрон 180/3.5, защото и той няма лимитер за близост и е най-бавният макро като автофокус изобщо.
Според някои "експерти" не е много важно и съществено да е бърз автофокуса и даже изобщо може да не се ползва при макро обективи, но си е добре все пак да го има. Лимитерът за близост е доста важен като функция и дава все пак някаква бързина при заснемането на доста близки обекти.
Мога да предоставя за проба моите обективи, ако е в София.

Публикацията е редактирана (14-11-23 20:57)

Дата:   15-11-23 06:43

А canon 100 2.8 usm без стабилизация

Дата:   15-11-23 07:22

Добре е, само цената да е добра и тя.
Макар че според мен си е добре 105 Сигма.
Даже мога да намеря една изгодна без стабилизация, мога да питам.

Автор: Raffito   
Дата:   15-11-23 07:58

Според мен -най-добре е да си купиш ръчнофокусен макро обектив
Minolta,Tamron,или някой друг-бюджетен,
Да не е 50mm нито 180mm ,а нещо средно-90mm -100mm.
Апарата ти е на EOS байонет ,а той поема всякакви обективи с преходник.Така ще може да си купиш 2 обектива Един 55mm и втори 90-100mm.[shtrak]

Дата:   15-11-23 14:37

Имам и един от най-евтините автофокусни макро 100/3.5 който обаче с времето рано или късно става ръчнофокусен заради пластмасите вътре. Но е топ като картинка, острота и тегло и цена. Но трудно се намира.
В случая е наложителен автофокуса. Защо- нека “експерти” да мислят и дават мнения.
За мен лично, изпитано преди време с кроп е 35/2.8 Токина макро и 105/2.8 Сигма макро.

Автор: LDimitrov   
Дата:   15-11-23 15:17

Каква е ситуацията с пръстени за макро за Канон? Каква е разликата в крайна сметка

Дата:   15-11-23 16:34

Е това с пръстените е САМО в краен случай. Също трябва да се има впредвид и какъв обектив ще се ползва и към кай точно пръстен и там нещата изискват много точна ръка и правилно разстояние. Реално няма голям смисъл, освен за статични обекти и статив задължително. Същата слаба работа е и с леща като филтър

Дата:   15-11-23 17:41

Здравейте спрях се на sigma 105 2.8 със стабилизация мисля ,че ще върши работа от ревютата който изгледах .

Автор: asahi   
Дата:   15-11-23 17:52

Стативът е задължителен независимо от обектива. Освен ако снимането не е част от някаква игра.

Дата:   15-11-23 20:20

90% не ми е бил нужен статив, освен ако не "сканирам" негативи или нещо статично и мисля повече върху кадъра и/или има специфично осветление. Иначе имам поне 4 статива, един от които само за макро (ако може така да се нарече), но доста често не ми се налага, особено при ниски растения, гъби и т.н.
Все едно да кажем, че макрослайдер е нужен доста...
Сложно е като цяло, аз лично се радвам, че познавам едни от най-добрите снимащи макро в момента в България и мога единствено да се уча или поне слушам какво казват и правят.
По темата и мнението на автора й- добър избор, да се пробва доста обектива, ако е втора ръка, стабилизация, лимитер за близост и т.н.

Публикацията е редактирана (15-11-23 20:21)

Автор: quazimodo   
Дата:   15-11-23 20:39

asahi написа:

> Стативът е задължителен
> независимо от обектива. Освен ако
> снимането не е част от някаква
> игра.

Може и без статив, днешната снимка на деня 100% е направена така[smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   15-11-23 21:06

Да припомняме ли какво е макро?

Дата:   15-11-23 21:27

Аз лично снимам по усет, каквото искам и докъдето разбирам, не мога и опредление за макро да дам...Може би имам 10-12 кадъра за последните 15 години, които са читави като макро.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »