Автор: kvakioh
Дата: 14-11-23 20:55
Tamron 60/2 e за кроп и е чудесен макро, но за много близки обекти. Но няма лимитер за близост и малко е по-бавен. То всички макрота са бавни като фокус.
Сигма 180 има на бленда 3.5 два модела и един на 2.8 със стабилизация.
Снимал съм с всички възможни макро с автофокус за Канон EF/EF-S огледални апарати. Всичко е според бюджета, като и дори Сигма 50/2.8 макро може да свърши работа.
Като оптимален вариант и ценово и като отлични резултати- Сигма 105/2.8 ОS, стабилизираната версия. Или Тамрон 90/2.8 VC, пак стабилизиран.
Имам Сигма 70/2.8, 105/2.8 без стабилизация и Сигма 180/3.5 по-добрата и скъпа версия. Отлични са, но не за всяка ситуация. За гъби и растения ползвам 70/2,8 и 105, за насекоми и по-далечни обекти, където се иска повече внимание- 180мм.
Топ, най-доброто е 180/2.8 ОS, който обаче и струва поне 2000-2300лв според състоянието. Все пак може да дойде пък и прекалено дълъг в някои ситуации, примерно домашно заснемане на дребни неща. Но като картинка, острота е топ.
Единствено не препоръчвам Сигма 150/2.8 макро без стабилизация. Не е лош, но една бройка ми даваше САМО на безкрайност недобра картинка. И Тамрон 180/3.5, защото и той няма лимитер за близост и е най-бавният макро като автофокус изобщо.
Според някои "експерти" не е много важно и съществено да е бърз автофокуса и даже изобщо може да не се ползва при макро обективи, но си е добре все пак да го има. Лимитерът за близост е доста важен като функция и дава все пак някаква бързина при заснемането на доста близки обекти.
Мога да предоставя за проба моите обективи, ако е в София.
Публикацията е редактирана (14-11-23 20:57)
|
|