Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Fuji питанки
Автор: fallenfbsd   
Дата:   23-10-23 21:36

Здравейте,
Първо да кажа, любител съм. Снимам за удоволствие и да документирам какво ми/ни се случва. Не нося стативи, апаратът за мен е гъдел. Не правя изкуство - далеч съм от това. Кефи ме да се ровя в технически детайли.

Та...имам Fuji X-T200 и три обектива 16мм 2.8, 35мм 2.0 и 15-45мм OIS. Експериментирам.

Последно купих 35цата като изгоден и балансиран обектив от една голяма верига. Малко ме издразни, че беше разпечатан, но айде бях се навил. Дъщеря ми имаше състезание и понаправих някой добри с правилната светлина. Хареса ми обектива. Докато не стана тъмно и ... Не успях да фокусирам в повечето опити. Бях решил, че е от обектива, но се прибрах в нас, тествах с другите....еми с включена AF подсветка може би 20-25% успяваше да хване фокус на тъмно с всеки. Отделно 35цата доста търси фокус, понякога е ултра бърз.

Няколко свързани въпроса :
1. 35мм 2.0 XC има ли някакви слабости, за които се знае с фокуса? Изгледах маса ревюта и не ми е попадало.

2. Разбирам, че трябва да имам лампа/фенерчето на тела, но аз нося апарат за да не снимам с телефон (по-ми е кеф и повече желание). Та нямам идея дали тялото ми е слабо при ниска осветеност? X-T30II/X-S20 по-добре ли ще са?

3. Обмислям отдавна X-S20 като ъпгрейд, но цената ме спира в момента. Гледах X-T30II, но ме спира липсата на пълно въртящ се екран и пак ще ми липсва IBIS.

4. Текущият ми е с Bayer filter sensor тип, не с X-Trans. Опитах да намеря сравнения и не разбрах...разликите май не са толкова големи (или поне до ISO 3200).

Та...как мога да подобря фокуса на тъмно?
Има ли смисъл да вложа пари в тяло като ъпгрейд?X-T30II или x-s20 (x-s20 е много удобен в ръката, настрани IBIS).

Поздрави и благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: Yog   
Дата:   24-10-23 04:12

Апаратите Fuji, с които съм снимал, са X-T20 и X-T3. И двата имаха по-слаб АФ от моделите на Sony, които има(х)м. По-слаб дори от последния модел на Canon, които пробвах - M6 II. Моето убеждение е, че марката още не е догонила най-добрите в това отношение (Sony и Canon). Това е лично впечатление, не ангажирам никого с него. Дали X-S20 ще реши проблема? Дори да намериш човек, който пряко е сравнявал с X-T200, пак ще имаш неговото субективно мнение, изградено на базата на това, което той е снимал и как е настройвал/ползвал АФ системата. Т.е. - реално никой не може да ти отговори със сигурност. Повечето ревюта по мрежата казват, че X-S20 има по-добра АФ система от старите модели. Но както добре знаем, тези ревюта често се правят "на кило" и с елементарно четене на рекламните материали, а не след продължителна употреба и сравнителни тестове. От новата камера със сигурност ще получиш предимства, като по-добра издържливост на батерията и вероятно по-малко шум в снимките на високо ISO, с което са известни "задноосветените" сензори. Също по-добро видео и впечатляващите 20 кадъра в секунда с електронния затвор. Но за АФ-а? Кой може да каже... Не знам дали не е по-удачно да продадеш 35-цата, да купиш Сигма 30/1.4 и със сравнително малка инвестиция да дадеш на сегашната си камера цяла бленда повече светлина. Може пък "да се поправи" [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: hansto   
Дата:   24-10-23 08:20

Ако искаш да снимаш на тъмно вземи Митакон 35мм 0.9 или подобен. Каквото и тяло да смениш на фуджи няма да има голяма разлика с 35/ф2. Една светкавица също помага доста.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: victory13   
Дата:   24-10-23 09:16

За точността на фокуса нямате много опции. Безогледалните фокусират на затворена бленда, за разлика от огледалните камери.
Фуджи ви дават възможност да променяте размера на фокусната точка/зона. При слаба осветеност би спомогнало да увеличите тази зона и … друго няма. При малък обект на фокусиране пък голямата зона би могла също да не е прецизна… и става параграф 22.
За успокоение, всички са така… [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: DVisulas   
Дата:   24-10-23 09:45

Здравей,

Аз използвам в мометна X-H2s, който е със същия процесор като X-S20. Предполага се че автофокуса би трябвало да е почти същия (разликата би дошла от по- пъргавия стакнат сензор на 2s.

Нямам проблеми с автофокуса, дори при снимане в тъмни църкви без светкавица, на бленди между 1.4 и 2.8. Преди фуджито използвах Sony A7IV и за момента не съм усетил нещо да ме дърпа назад.

За разлика от снимките обаче, при видео фокуса беше доста по "скоклив" спрямо Sony-то. Това го реших просто като намалих скороста на автофокуса в настройките и в момента отново не чувствам, че фокус системата ме дърпа назад, дори напротив - надеждна е колкото и на Sony-то.

Тук трябва да уточня, че и на двете системи съм контролирал ръчно фокус точката и не съм използвал напълно автоматични режими и колкото и да са добри алгоритмите на новите апарати за избиране на обект и т.н. винаги държа аз да избирам къде да фокусира камерата, а не стотина реда код. При тези авто режими не мога да коментирам надежността на автофокуса! Фокуса по око ми е включен и при двете системи, но зоната си я определям аз и не използвам целия кадър.

ПС: Обективите които използвам са Fujinon 23mm 1.4 втората версия с линейни мотори и Sigma 56mm 1.4, та не мога да ти дам адекватно инфо спрямо стъклото, което използваш ти.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: vgramatikov   
Дата:   24-10-23 12:45

Минах през Фуджи и аз ХТ3. Разочарован съм в много отношения.

Систеата е скъпа и отстъпва по характеристики на много модерни камери. Включително най-новите серии като H2s/XT5 са доста надценени камери и реално автофокуса продължава да отсъпва на този при модерните камери. Обективите са добри повечето от тях но са доста надценени и те. Простата математика показва че една Фул Фрейм система на Сони с 4-5 екивалентни обектива излиза по-евтино в голямата си част.

Иначе си имат определен чар Фуджи но бих казъл само чар :). Ако те кефи да снимаш с Фуджи няма нищо лошо. Имат интересни изпечени филмови профили, които са доста добри но горе долу това е. Същото може да се емулира и със софтуер при пост обработката.

Обективите....оптиката е добре, старите версии имат бавни и скапани аф мотори които не са точни. Новите са супер само че са свръх скъпи за това което са.

Все пак ако Фуджи е марката търси поне нещо с последния сензор и процесор. По-добро видео и по-добър автофокус.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: fallenfbsd   
Дата:   24-10-23 15:25

Първо - благодаря на всички, че сте отделили време да ми отговорите!

@victory13 - аз бях забравил да кажа, че фокусът, с който тествах беше точка в средата. Опитах и тествах с "площ/area" и да научих още нещо за фотографията - в повече случаи успяваше да хване фокус върху хора. Но се успокоих, че не е само при мен :)
Не знаех и за спецификата на безогледалните при фокусиране...

@Yog - да, май трябва да спра да гледам ревюта - как пък един не излезе да каже 5х слабости, само хвалби и то на всеки модел и марка. Ще помисля за по-светлосилен обектив и за ново тяло. Макар, че скоро се замислих - за парите на нов X-S20 имаше промоция до-скоро на A7 III - да вярно по-стар като апарат, но щях да имам по-различен опит поне от дадените пари.

@hansto - благодаря за насоката към Митакон.

@Dvisulas - ами освен да опитам да се науча първо на ръчен фокус, преди да хвърлям пари. Че даже има бюджетни по-светлосилни обективи и все съм се спирал от ръчния режим. Но днес разгледах и ще опитам - май може да ми показва тялото с цвят кое е текущо на фокус.

@vgramatikov - факт, Фуджитата са скъпи, както и обективите им. Айде има и такива от други производители, на по-добри цени. Като цяло понеже не изкарвам пари с техниката - всичко това ми е разход за краста. И гледам да има някакъв лимит - XT5 е извън бюджета, той и X-S20 е, но някакси виждах няколко функции подобрени и го бях набелязал.

Поздрави на всички !

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: georgioiv   
Дата:   25-10-23 06:50

Моите 50 стотинки по темата, може да са ти полезни....
Една година снимах с Т3 и китовия 18-55/2.8-4. Обективът е страхотен, тялото - със смесени чувства след като го продадох.. На негово място взех Z6 и малко бе шокиращо за мен, че за почти същите пари имам фулфрейм тяло, което безкрайно повече ми допада. Рзбира се усещането е индивидуално. Явно Fujifilm не са моите камери. Когато снимаш с една камера, тя трябва почти веднага да ти допадне и дори да има слабости, да не те напрягат. Да е удоволствие не само да снимаш с нея, но да харесваш и резултата... Телата на Фуджи са много симпатични, Т3 е яка камера, която прави страхотно видео, но резулата от снимките, за мен лично, е несравним с Никона. Иначе основно снимах и дори още снимам по работа със Сони А7-3, защото имам обективи много, и мислех да го сменям с А7-4, но след като пипнах Z камера мисля и със Сони приключих.. ще чакам Z6-3 или ако няма скоро - Z7 - 2 ще взема, макар дори и Z6 напълно да удовлетворява всичко което искам от фотографията - удоволствие и чудесн кадри.. [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: fallenfbsd   
Дата:   25-10-23 15:08

Благодаря @georgioiv!

Добавих и тях към касичката:)

Ще следя за оферти и ще решавам.

Иначе точно така, купувам си апарати за удоволствие, и ако го няма то ще си вадя Пиксела и ще щракам с него.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: BourbonStreet   
Дата:   27-10-23 19:28

Аз съм фуджи фен-бой и се обиждам от изключително посредствения прочит на марката. Фуджи не е за хора, които обичат да сричат технически спецификации. Тя е за хора, които обичат да мислят и да си оставят сърцето в снимките, да разказват истории и да са скъсали поне 10 чифта обувки от снимане. За готини сладки снимки или сватбена халтура с бърз фокус си вземете Сони, то е ясно и няма какво да се коментира.


Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: fallenfbsd   
Дата:   27-10-23 22:49

Мдам :)
Аз си купих Фуджи заради ретро чара на апарата. После още едно ..
Другата опция беше Олимпус.
Е и jpeg film симулациите и после другите неща.

Признавам си двама фотографи са идвали да ме питат "с лента ли е?" и това ме кара да се усмихвам.

Омар Гонзалес за ретро излъчването (макар за Zfc) - "those type of people who take their camera to lunch :)"

https://youtu.be/NtwmeYq7QSI?si=4ou8zh-dK_tSbjfE

А един колега (вероятно е член на форума) тази година на Безбог ме спря "ооо Фуджи". Той разбира се беше с X-T5 тежката артилерия, но все пак разменихме две приказки по темата по средата на нищото и беше готино.

Фокусът тествах и е доста по-добре на голяма площ или с включено засичане на лица.

Сигурно ще сменя текущото тяло - ще го мисля..

Живи и здрави всички!Публикацията е редактирана (27-10-23 22:51)

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: ddantgwyn   
Дата:   28-10-23 10:07

Е, ако ще трябва да сменям системата, ще е Fuji от GFX серията (за hasselblad или mamiya ще трябва някое буки да се жертва [smile]).

Просто това е естественото развитие според мен.

Иначе успех със смяната на тялото.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: Plamen11   
Дата:   28-10-23 10:38

victory13, не ми е много ясно какво имаш предвид под "безогледалните фокусират на затворена бленда". Дали имаш предвид, че фокусират по-добре при затворена бленда, или че тя винаги се затваря физически до зададената в определен диапазон ( например при Никон е до 5.6, ако не бъркам ). Ако е второто, то аз знам, че при безогледалните канони блендата стои винаги най-отворената за дадения обектив, както е при дслр-ите.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: nsirakov   
Дата:   28-10-23 14:58

от 6 години снимам с фуджи.. първо х-про2 сега 3... на слаба светлина и на силна светлина фокуса си кове.. по-всяко време... но пък аз ползвам ръчнофокусните си обективи, не ме е грижа за автофикуса... кефа цена няма... не е нужно да е скъпо де... важен е кефа

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: fallenfbsd   
Дата:   28-10-23 19:32

@nsirakov, дай някои насоки или нещо да изгледам/прочета по темата. Честно казано бих опитал да се науча с ръчен фокус, като гледам колко по-евтини обективи с f/1.4 мога да купя.

Опитах вчера с моето тяло и освен помощта от меренето на разстоянието и оцветяването на фокусната плоскост с точки с цвят...какво друго като техника/хитринка може да подскажеш в този контекст?

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: nsirakov   
Дата:   29-10-23 18:07

с фокус пийкинга и малко практика нещата се случват перфектно...
ако не си на работа да трябва да издебваш на фокус очите на комар в полет си е доста добре да уцелваш фокуса в 80% от случаите... все пак е за кеф

снимано с ръчен стар пентакон 135/2.8друга снимка

снимка


Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: fallenfbsd   
Дата:   29-10-23 21:17

@nsirakov - благодаря, ще си купя ръчен и ще си поиграя.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: ddantgwyn   
Дата:   29-10-23 21:52

fallenfbsd написа:

> @nsirakov - благодаря, ще си купя ръчен
> и ще си поиграя.

Мисля, че можеш да си поиграеш ба ръчен и без да си купуваш специален обектив :)

Камерата няма ли ръчен режим на фокусиране? Ако има - минаваш на него и си играеш ;)

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: fallenfbsd   
Дата:   30-10-23 00:07

@ddantgwyn, да, да :)
Аз така тествах за фокус пийкинга като написах..

Исках да кажа, че ще тренирам и после ще купя някой изцяло ръчен - видях, че има на добри цени. Грешно се изразих.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: JIM_WEST   
Дата:   21-11-23 16:39

И аз да се включа по темата: ако X-S20 е в бюджета и си решил да го купиш, мисля, че е по-добре да се огледаш за X-T4. Ще бъде по-добър във всяко отношение. Даже един употребяван X-T3 ще е по-евтин от горните два и ще си много по-доволен от него спрямо X-T200. Аз лично бих продал XC15-45 заедно с тялото и бих си взел някой измежду X-T3 или X-T4 (X-Pro3 не бих го препоръчал, защото е много нишова камера и не се харесва особено, дори при Fuji феновете). Ако имах бюджет бих добавил и един 50mm f2, който е изключителен обектив, освен за боке феновете на супер отворените бленди. Винаги можеш да си решиш всички проблеми с AF, когато обърнеш на ръчен фокус и използваш focus peaking. Нужна е малко практика. :)


Fuji не е за масовия потребител на камери, който се рови в техническите детайли. Аз лично усещам при тях това, че когато погледна X-Pro серията например, започвам да си представям какви снимки искам да правя, представям си детайлите, представям си, че държа такова тяло и се наслаждавам. Което от своя страна ме провокира да хвана камерата и да го направя. Снимал съм с X-Pro2 и X-T3 почти всичко, свързано със света на хората. И двата са били и са неизменна част от моята работа и творчество. После ми попадна X-Pro3 и мога да уверя, че до момента не съм виждал тяло, което да фокусира на пълен мрак на single focus като него. Така или иначе X-T3 може и да не е на нивото на "конкуренцията" спрямо автофокус, но си остава страшно надежден и стабилен апарат за всяка една задача. Забелязал съм, че се справя по-добре от Nikon Z5 и Z6II при фокус на тъмно. Има една опция на безогледалките, чрез която да ги накараш да "виждат" в тъмното - при Fuji се казва Preview exposure\wb in manual mode. Няма да влизам в повече технически подробности, че става много скучно. В правилните ръце всички апарати са просто инструмент и само когато познаваш границите на този инструмент, единствено тогава можеш да ги прескочиш. :)Публикацията е редактирана (21-11-23 16:43)

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji питанки
Автор: fallenfbsd   
Дата:   23-11-23 16:40

Благодаря, @JIM_WEST

Сега се оглеждам покрай намаленията какво ще е с добра цена.
Определено X-T3 / T4 заради допълнителната защита ме блазнят.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »